Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En god salat skal ha’ knas – næsten altid – så sådan en salatfan som mig har altid ristede mandler eller nødder i skabet.

Det betyder også, at jeg efterhånden har læst en del om ristede mandler og nødder, for selv om de smager og knaser skønt, så er det ikke helt lige meget, hvordan du rister dem. Det er heller ikke helt lige meget, hvilke nødder og mandler du vælger.

Især ikke, hvis du også synes, de er ret uimodståelige som en sund snack. Der løber mængderne jo lidt op, ikk.

Nødder og mandler er sunde. Men!

Føevarestyrelsen anbefaler, at man spiser op til 30 gram usaltede nødder om dagen. Nødder har et højt indhold af det sunde fedt og har en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme. Så langt, så godt.

Men. Der er nemlig et men. Eller faktisk 2 gange ‘men’. Fordi:

  • Men nr. 1: Hvis du med sund tænker ‘lavt kalorieindhold’, så er det ikke her, du skal kigge. Mandler og nødder indeholder masser af fedt og kalorier. Det er sundt fedt, men sundt fedt indeholder også kalorier. Så alt med måde.
    Sandt er det, at de ikke indeholder raffineret sukker eller e-numre, og det er nok derfor, de fleste af os alligevel synes, det er en sundere snack ;-) Og hvis de erstatter vingummibamser, synes jeg i hvert fald, de er bedre. Evt. suppler med tørrede frugter (rosiner, dadler etc.)
  • Men nr. 2, og det er værre, i hvert fald når vi taler ristede mandler: Når du opvarmer mandler og nogle typer nødder, danner de akrylamid, der bliver anset for at være kræftfremkaldende. Mandler er langt mest problematiske – de danner i omegnen af 10 gange så meget akrylamid som fx hasselnødder.
    Jeg har fundet mine data i rapporten Helhedssyn på nødder – en risk-benefit vurdering fra Fødevareinstituttet ved DTU. Jeg kan ikke linke til den, men du kan google den.

Godt så. Men hvad kan vi lære af det?

  1. Spis (især) nødder og mandler uopvarmede. Fx hakkede i dadelkugler eller bare lige ud af posen.
  2. Spis en god blanding af forskellige mandler og nødder.
  3. Rist mandler og nødder ved lav temperatur. Fx 140 grader – så tager det 25-30 minutter. Jo højere temperatur, jo mere akrylamid.
  4. Og spar på de ristede mandler. Hvis du lige så godt kan lide alle mulige andre nødder, så ta’ dem.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Ristede mandler og nødder i ovn

Snacks og dips, Tips

Tilberedning: 25 minutter

Du skal bruge:

  • Mandler, nødder, peanuts etc. efter ønske

Sådan gør du:

  1. Bred mandler eller nødder ud på en bageplade (eller to), og sæt dem i ovnen. Tænd på 140 grader varmluft.

  2. Rist dem ca. 25 minutter, til de dufter eller du kan se skallen sprække.

  3. Opbevar dem i en lufttæt beholder. De holder sig i hvert fald en måned ved stuetemperatur. (Det kritiske er, om de harskner – og det gælder både rå og ristede).

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Ristede mandler, nødder, cashews, peanuts - hvordan?

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Ristede mandler, nødder, cashews, peanuts – i ovn

  1. Der står ikke meget om, hvad nan rister i …pande, ovn, olie, smør, ingenting. Det havde jeg forventet ud fra overskriften .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.