Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Bulgursalat med søde kartofler og feta

Bulgursalat med søde kartofler er en slags tabouleh i de kolde måneder – med bulgur, bagte søde kartofler, feta og persille. En salat, en frokostret eller en slags tilbehør, der mætter godt og smager skønt!

Farver, smag, mæthed og næring

I virkeligheden er bulgursalaten helt enkel – men derfor kan den jo godt være gennemtænkt. Du skal bruge:

Søde kartofler. Herligt krydret med spidskommen, paprika, hvidløg og chili – og bagt, så den søde, lidt karamelliserede smag træder frem.

Bulgur. En hvedesort med nøddeagtig smag, der giver dig en god, fyldig salat, der mætter.

Fetaost. Salt og cremet i karakteren og et godt modspil til de søde kartofler.

Persille og mynte. Den grønne kombi, der gør hele forskellen. Sammen tilføjer de en frisk og krydret smag med hint af sommer – og de pynter!

En nem dressing. Citronsaft, olie og lidt salt.

Bulgursalat med søde kartofler og feta

Bulgursalat med variationer

Du kan sagtens variere bulgursalaten, så du kan servere den både som en let frokost, tilbehør til aftensmaden (for eksempel til fisk, fjerkræ eller vegetarfrikadeller) eller endda som en hovedret for vegetarer.

Her får du et par forslag:

  • Mere salat-agtig: Skru ned for bulgur, og skru op for det grønne. Enten med grønkål, palmekål eller såmænd spinat.
  • Mere protein: Tilføj ristede kikærter (lav dobbelt portion af krydderolien, og bag en dåse drænede, krydrede kikærter eller lign. på en plade samtidig med de søde kartofler). Du kan også tilsætte rester af kylling.
  • Hellere quinoa end bulgur? Be my guest!
  • Mere topping: Giv salaten en dl granatæblekerner også!
  • Anden topping: Du kan sagtens erstatte mandlerne med ristede græskarkerner eller andre nøddetyper.

Andre bagte salater?

Hvis du godt kan lide en bagt salat, kan du også kigge på fx en auberginesalat med feta eller salat med bagt knoldselleri.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Bulgursalat med søde kartofler

Salater

Rækker til: 4

Til de søde kartofler skal du bruge:

  • 500 g søde kartofler (vejet med skræl)

  • 3 spsk olie

  • 1 tsk std spidskommen

  • 1/2 tsk std paprika

  • 1/2 tsk hvidløgspulver

  • 1/4 tsk salt

  • 1/4 tsk chiliflager (evt.)

Til resten af bulgursalaten skal du bruge:

  • 300 g kogt bulgur, den grove (ca. 2 dl bulgur kogt i 3 dl vand)

  • 100 g feta

  • Ca. 50 g blade af bredbladet persille (ca. 1 bundt)

  • Ca. 30 g blade af frisk mynte

  • 4 spsk citronsaft (1,5-2 citroner)

  • 4-6 spsk mild olivenolie

  • Lidt salt til dressingen

  • Ca. 50 g ristede mandler, hakket groft

Sådan gør du:

  1. Start med at rense de søde kartofler – enten ved at skure dem eller skrælle dem. Skær dem i tern, og vend dem i olie og krydderier. Bred dem ud på bagepapir, og bag dem 15-20 minutter, til de tager lidt farve.

  2. Kog bulguren i 10 minutter, og lad den trække et køligt sted.

  3. Når de søde kartofler er færdige: Skru ned på 150 grader, og rist mandlerne i ca. 15 minutter i ovnen.

  4. Skyl og hak krydderurterne. Ryst dressingen sammen (4 spsk citronsaft, 4-6 spsk olie), og smag til med salt.

    Tip: Du kan også give dressingen en smule flydende honning, hvis du synes.

  5. Bland bulgur, søde kartofler og hakkede krydderurter i en skål (gem lidt grønt til pynt). Smuldr ca. halvdelen af fetaosten i, og vend sammen med dressingen. Bred ud på et fad. Smuldr resten af fetaosten over, pynt med lidt grønt og hakkede mandler. Nyd!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Salat med søde kartofler

Hvert efterår bliver jeg lige lykkelig for at genopdage de søde kartofler. Jeg får dem sjældent om sommeren – sikkert fordi de danske grønsager vinder, så længe de er frisk fra muld – men så snart vi rammer efteråret, er jeg klar igen. Og det er jo helt uendeligt, hvad man kan bruge søde kartofler til.

Inspirationen til denne bulgursalat har jeg nok fundet på amerikanske blogs, hvor de går helt i selvsving med lækkerier til Thanksgiving – længe inden Thanksgiving. Klassisk er salte salater og salt tilbehør, der har en sød twist. Og her er søde kartofler jo geniale.

Jeg har så taget ideen med over i en bulgursalat, der minder lidt om tabouleh – altså fra Mellemøstens køkken – og her hører de søde kartofler jo også hjemme.

Bulgursalat med god næring

Udover at smage virkelig dejligt er bulgursalaten også rig på næringsstoffer. Bulgur giver fiber og protein, fetaosten giver kalcium og protein, og persillen tilføjer en række vitaminer og mineraler. Søde kartofler har fået ry for at være ‘sundere’ end almindelige kartofler, og det er nok en tilsnigelse – men i kraft af langkædede kulhydrater påvirker de blodsukkeret mindre end de kortkædede, der findes i de almindelige hvide kartofler.

Rigtig god appetit!

 

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.