Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Frisk og farverig råkost med asiatisk dressing – en sprød salat med rødkål, gulerødder, koriander og smæk på smagen.
Efter en weekend med gæster, vin og måske lidt for meget fløde, trænger jeg til noget sprødt, friskt og farverigt. Noget, hvor der også er noget at tygge på, så det mætter på en helt anden måde en søde, fede sager. Knaser, dufter af ingefær og har det dér umiskendelige umami-kick fra soya, miso, hvidløg … kort sagt nogle gode grove grønsager og en rap asiatisk dressing.
Det er den slags råkost, du får her.
Den er ikke bare fuld af farver – den er også fuld af gode fibre, vitaminer og polyfenoler, der er guf for mikroberne i din mave. Og så er den virkelig nem at lave. Det er sådan en råkostsalat, jeg vender tilbage til igen og igen, fordi den både fungerer som tilbehør og som en hurtig råkost til min madpakke, bare grøntsagsskuffen ser nogenlunde fornuftig ud.
(Se tips til alle de grønsager, du kan bruge, længere nede).
Råkosten er oplagt til det hele: Som farverigt tilbehør til en fiskeret, en risret eller bare som den er med lidt edamamebønner på toppen.
Senest lavede jeg den, da jeg fandt vinterens sidste rødkål lidt ensomt i køleskabet – og jeg bare havde lyst til noget grønt og groft efter en meget hyggelig ferie fyldt med godt selskab og gæstemad … you know.
Men råkosten er også supergod som en del af en slags asiatisk tapas – små skåle med forskellige grøntsagsretter, forårsruller og ris. Eller som tilbehør til hvid fisk. Det kan hurtigt blive en fest. Også på en hverdag, hvor kreativiteten måske ikke er på sit højeste. (Dressingen, kulørte grønsager og knas på toppen er tricket her).
Mest af alt synes jeg, det er en perfekt, grov råkost, der både gør øjnene og kroppen glad. På en nem måde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Hvis du gerne vil kunne blande en lynhurtig salat i morgen, kan du nemt gøre den klar i dag. Jeg snitter gerne et ordentlig bjerg af kål og gulerødder (eller hvad jeg nu ellers putter i), så jeg kan lave en hurtig portion til min aftensmad eller madpakke. Den skal så bare vendes med dressing og frisk koriander og toppes op med lidt knas. Til madpakken tager jeg dressingen med separat.
Den gode dressing er dronning i den asiatiske salat, og den kan live op på alverdens grove eller sprøde – og endda lidt trætte – grønsager og rodfrugter. Så en perfekt råkost, nærmest uanset hvilke grønsager du har i køleskabet. Prøv fx med:
Og vil du ha’ lidt ekstra protein i salaten, kan du give den 2 dl optøede, bælgede edamamebønner, pandestegt tofu eller halloumi i tern.
Jeg laver råkosten med peanuts, men dem kan du sagtens skifte ud med cashewnødder eller ristede solsikkekerner. Og hvis koriander smager af sæbe i din mund (du er ikke alene), så prøv med lidt mynte eller basilikum i stedet. Det bliver ikke helt det samme, men stadig dejligt friskt.
Cremet, asiatisk dressing til dine grønsager?
Her i opskriften har jeg brugt en vinaigrette-agtig dressing, men hvis du er mere i humør til en cremet variant, så brug en dressing med peanutbutter. Den er jo nærmest slik … og den er også rigtig god til en asiatisk nudelsalat, dip til forårsruller og så videre.
Bare brug opskriften herunder – og tynd dippen op med vand, til den er tilpas.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)