Følg med her:
Stegt rødspætte – paneret rødspætte med panko-rasp
Her får du den ret klassiske opskrift på, hvordan du panerer rødspætter og steger dem tilpas. Sprøde – og møre uden at blive tørre.
Stegt rødspætte, helt klassisk
Når jeg er i sommerhus, har jeg ikke altid husket de ingredienser, jeg skal bruge. Friske rødspætter kan vi dog altid få. Så jeg har forsøgt med lidt af hvert. Se flere forslag længere nede.
Her får du dog den helt klassiske panering med luksus-rasp: Panko-rasp. Nøj, hvor bliver det sprødt!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 4 flåede rødspætter med ben
- 1 dl mel
- 2 dl panko rasp
- 1 æg (sammenpisket)
- salt og peber
- smør og olivenolie til at stege i
Tilbehør fx
- Citron
- Kartofler
- Årstidens grønt
- Persillesmør eller myntedip
- Frisk persille
Sådan gør du:
- Skyl rødspætterne grundigt – gå dem efter indvendigt – og dup dem tørre med køkkenrulle. Vend dem i mel. Slå et æg ud i en tallerken. Hæld pankorasp ud i en anden tallerken.
- Pisk ægget nogenlunde jævnt med en gaffel. Vend så hver rødspætte først i ægget, og drys med salt og peber på begge sider (det kan du gøre, inden du hiver fisken over i raspen).
- Lad ægget løbe lidt af, og vend så rødspætten i rasp. Læg til side. Næste …
- Steg rødspætterne 4-6 minutter på hver side. Først et minut med god varme, til de tager farve. Skru så ned og vend dem først, når du kan se, at fiskekødet begynder at blive hvidt.Tip! På fiskens 'smalle' side, mellem bug og hoved, sidder et tydeligt brystben. Når det kan rokkes fri, er fisken mør.
- Server straks!
Kan du panere i andet end panko?
Opskriften her begyndte med nogle friske rødspætter fra Slettestrand og et fravær af både rasp og rugmel, som jeg ellers plejer at panere i. Så gjorde jeg forsøget med ruggryn som panering, og det var superlækkert. Rødspætterne blev supersprøde – og smukke! Så hvis du ikke har pankorasp ved hånden, kan du altså bruge gryn, enten finvalsede havregryn eller ruggryn. Du kan også vælge at findele grynene, før du panerer (fx i en minihakker).
To andre muligheder er:
- Almindeligt rasp – samme fremgangsmåde
- Rugmel – så kan du springe resten af paneringen over. Bare vend i rugmel. Steg. Bum. Det er den mest fedtfattige version.
Hvis du ikke er dus med panering, så tjek instruktionen i opskriften.
Hvornår er rødspætten stegt nok?
Jeg har opdaget, at det faktisk er nemt at tjekke, om rødspætten er gennemstegt og mør. I den smalle side af fisken – der, hvor hovedet er fjernet – sidder et ret stort ben lige under hovedet. Man kan nemt stikke sig på det, når fisken ikke er stegt endnu. Når det kan løsnes, er fisken stegt færdig. Og det er nemt at tjekke, mens rødspætten ligger på panden.
Du kan selvfølgelig også tjekke, at rødspættekødet bliver hvidt helt ind til benet.
Tilbehør til stegt rødspætte
Det er sjældent, jeg laver traditionel dansk mad, og mit tilbehør til rødspætten får også en lillebitte twist. Men faktisk vil jeg anbefale ret klassisk tilbehør:
- Kartofler: Kogte kartofler – nye i sæsonen (kog dem med krydderurter som persille, løvstikke og salvie). Om vinteren måske ovnstegte kartofler. Og ellers selvfølgelig kartoffelsalat – med pesto eller med grønne sager.
- Lidt grønt: Her dampede asparges. Det kan også være en god salat, fx med spidskål. Eller pandestegte gulerodsstave drysset med frisk timian. Eller stegt/grillet spidskål. Majskolber. En tomatsalat med feta.
- Dip eller smør: Det kan være smør eller kryddersmør med friske krydderurter. Eller en lille myntedip, som du kan se på min tallerken. Kan også laves med persille eller dild.
- Krydderurter: Persille og dild.
- Citron, selvfølgelig.