Norske klejner med gær – julens donuts

Drømmer du om de bløde, tykke klejner fra bageren, så er opskriften her: Norske klejner med gær og med den himmelske smag af citronskal, kardemomme og syrlig citronglasur.

Drømmer du om de bløde, tykke klejner fra bageren, så er opskriften her: Norske klejner bagt med gær og med den himmelske smag af citronskal og kardemomme.

Og jeg retter mig selv med det samme – de norske klejner er ikke bagt, men kogt i olie. Mere om det nedenfor.

Norske klejner med gær

I min familie har vi altid bagt klejner på den klassiske danske facon – uden gær – men jeg har altså et crush på den norske klejner, der er bagt med gær. Hos os hed de Karlas gærklejner, fordi min mor fik opskriften af Karla, der boede på en gård i nabobyen. Og så vidt jeg ved, er det ikke en ting, der kommer fra Norge, så hvor der ‘norske’ lige kommer ind i billedet – det ved jeg ikke.

Nå, men jeg har leget lidt med opskriften, inspireret af mine amerikanske donuts, så det er måske snarere amerikanske klejner? Anyways, så har de selvfølgelig fået citronskal og kardemomme!

Norske klejner med gær - julens donuts

Norske klejner med gær

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet 2 timer 40 minutter
Giv de første stjerner!
Antal: 12 stk.

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 10 g gær
  • 1 dl mælk
  • ½ dl vand (varmt)
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ økologisk citron (fintrevet skal)
  • ½ tsk salt
  • 1 æg
  • 250 g mel
  • 50 g smør

Til kogning:

  • 1000 g neutral olie til at koge i (rapsolie, palmin eller kokosolie uden smag)

Til glasuren skal du bruge:

  • 100 g flormelis
  • citronsaft
  • evt. gul frugtfarve

Sådan gør du: 

  • Riv citronskallen fint. Opløs gæren i mælken. Tilsæt så det varme vand, sukker, kardemomme, fintrevet citronskal, salt, æg og mel. Rør dejen godt. Tilsæt så smør i tern og rør, til smørret er fordelt. Lad dejen hæve lunt, gerne et par timer.
  • Ælt dejen igennem, og rul den ud i en firkant på 25*20 cm, 1 cm tykkelse. Skær dejen ud i rektangler på ca. 5 x 10 cm med en klejnespore eller pizzaskærer. Lav et snit i midten, og vrid den ene ende af klejnen gennem snittet.
  • Varm olien op til ca. 180 grader, og kog klejnerne i 2-3 minutter, til de er lysebrune. Læg dem på et stykke fedtsugende papir (fx avispapir dækket med køkkenrulle).
  • Rør glasuren sammen i en skål, og fordel oven på klejnerne, når de er kølet af. Du kan evt. bruge en sprøjtepose med tyndt hul.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Norske klejner er bløde, tykke klejner

Norske klejner er noget for dig, der står og trykker næsen flad mod bagerens montre, hvor de bløde tykke klejner ligger og koster mere, end i hvert fald jeg har lyst til at betale. Når jeg bager selv, regner jeg ikke på prisen, og det er måske meget godt …

Du får en blød og sej, tyk klejne – i stil med donuts – og hvis det skal være helt klassisk, skal den have citronglasur (som du kan give et skud gul frugtfarve, hvis du vil). Citronglasuren fik en klar thumbs-up (eller snarere 10 fingre ned i) af mit barnebarn, så den er også børnevenlig, kan jeg konstatere.

Hvilken olie til klejner?

Traditionelt har man kogt klejner i palmin (eller svinefedt!), men hvad er egentlig forskellen på de forskellige typer olie?

  • Palmin er kokosolie, der er oprenset og bleget. Et industriprodukt, der typisk vil være billigere end økologisk kokosolie.
  • Almindelig kokosolie er plantefedt fra kokospalmen – det har en lidt karakteristisk duft af kokos. Derfor synes jeg ikke, det går så godt til klejner.
  • Kokosolie uden smag. Fås vist kun økologisk – velegnet til klejner.
  • En anden neutral olie, fx raps.

Når man typisk har brugt palmin eller kokosolie, er det fordi kokosoliens høje indhold af mættede fedtstoffer gør olien meget modstandsdygtig over for opvarmning. Og ja, olien skal jo varmes godt op (180 grader ca.)

Svinefedt kunne jeg ikke drømme om at bruge, da jeg ikke spiser svin overhovedet. Du gør, som du synes.

Norske klejner med gær - julens donuts

Flere julekager med gær?

Elsker du at bage gærkager til jul, får du lige nogle ekstra forslag her:

Julesnurrer med appelsin og marcipanremonce
Julesnurrerne er nok det allermest populære stykke bagværk, jeg har bagt til min families årlige gløgg- og pakkespilsdag. Så bag nu rigeligt.
Gå til opskrift
Julesnurrer med appelsinremonce
Julestjernekage og julebabka
Julestjernekagen er julekagen, der bliver ved med at imponere år efter år. Smuk på bordet og ganske julet med den røde remonce.
Gå til opskrift
Julestjernekage
Juleboller med rosiner og sukat
Bløde, søde juleboller med kardemomme, kanel og æble – og alt det fyld, du elsker. Lad julen begynde (og gerne allerede i november) 😊
Gå til opskrift
Juleboller med æble
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: