Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Amerikanske donuts kan du efterhånden få på de fleste gadehjørner i Danmark – eller i hvert fald mange steder og ikke kun i København. Men her får du opskriften på ægte amerikanske donuts – glæd dig til dem!

Hjemmelavede donuts smager bedst!

Hvis du først har prøvet at lave dine egne, køber du dem aldrig igen. For donuts smager så meget bedre, når de er hjemmelavede. Lune og friske. Der er i hvert fald langt mellem gode købe-donuts, hvis man skal tro Politikens smagstest.

Og når du laver dem selv, får du jo også donut-hullerne med i købet :-)

Originale amerikanske donuts – hvad betyder det?

Faktisk bliver en opskrift på donuts ikke meget mere original end opskriften her. For den er bragt den lange vej over Atlanten, direkte importeret fra Minnesota.

I 1976 havde min familie en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun lærte os opskrifterne på nogle af de amerikanske specialiteter, før de for alvor slog igennem herhjemme.

For eksempel fik vi donuts, længe før vi selv havde været i USA. Og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare var vant til at købe dem.

Hvordan laver man donuts?

Egentlig er det ganske enkelt:

  • Lav en blød, lidt sød gærdej, og lad den hæve.
  • Rul den tykt ud.
  • Stik donuts ud med en udstiksform. (Se alternative muligheder længere nede).
  • Lad dem hæve lidt igen.
  • Steg dem i friture.
  • Pynt, som du har lyst.

Som jeg husker det, var Marj’s oprindelige opskrift noget mere kompliceret end den, du får her nedenfor. Det var noget med at blande nogle ingredienser i én skål, andre i en anden og samle det hele i en tredje eller fjerde. Det fik min mor – husholdningslæreren – nu hurtigt ryddet op i, for dybest set er der bare tale om en almindelig blød gærdej.

Min opskrift på de originale amerikanske donuts er bare skrevet om fra amerikanske mål – og forenklet, så det ikke tager mange minutter at lave dejen (eller klare opvasken).

Sådan former du donuts

Når du skal forme dine donuts, er det nemmest at rulle dejen tykt ud og bruge en donutudstikker. Hvis du ikke har sådan en, kan du enten bruge to adskilte forme (en stor og en lille) eller i nødstilfælde fx et drikkeglas og et skruelåg til en vinflaske.

Du kan også rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skære dem i ca. 15 cm lange stykker og samle dem til ringe.

Hvis du vil fylde din donuts, skal du lave dem som berlinere – altså uden hul i midten. Så kan du sprøjte fyld ind fra siden.

Pynt til donuts

De fleste donuts i butikkerne kommer i farvestrålende glasurer med sprinkles og glimmer. Jeg går lidt enklere til værks, men hvis du synes, kulørte glasurer er sjove, så be my guest. Der kan du sikkert lære mig noget.

Jeg har et par favoritter – og et par bonusforslag:

  • Klassisk: Vend dem straks efter stegning i sukker eller kanelsukker.
  • Eller knap så klassisk: Romglasur! Vi ELSKER donuts med romglasur. Bland mørk rom og flormelis til tyk glasur, konsistens som flydende honning. Vend dine donuts i glasuren, evt. ved bordet.
  • Eller prøv med kaffeglasur. Bare bland en kraftig kold kaffe med flormelis.
  • Eller lav en chokoladesauce af mørk chokolade og fløde (100 g chokolade til 1 dl fløde). Bare varm fløden op til lige under kogepunktet, og vend den hakkede chokolade i. Vend rundt, til chokoladen er smeltet. Du kan justere konsistensen med ekstra fløde.

Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel, hindbærglasur af blendede hindbær og flormelis – eller andre sjove ting.

Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!Ge

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Originale amerikanske donuts

Brød og boller, Desserter og kager

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 15 minutter + hævning

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 20 g gær

  • 3/4 dl varmt vand

  • 1 3/4 dl mælk

  • 1 tsk salt

  • 3 spsk sukker

  • 1 æg

  • 75 g smør, blidt smeltet

  • 450 g mel

  • Smagsneutral olie til friture (mindst en liter – fx vindruekerne eller raps)

Husk også:

  • Pynt – kanelsukker, glasur etc. Se tip ovenfor.

  • Kagerulle

  • Udstiksforme. Enten en donut udstiksform eller 2 runde: En stor og en lille. Eller vær kreativ: Brug et stort glas og skruelåg fra en flaske, for eksempel. Du kan også forme dine donuts i hånden – se pkt. 3 under Sådan gør du.

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i mælken og rør det hele sammen. Hold dog lidt mel tilbage til at starte med. Rør det sidste mel med, hvis dejen ikke bliver for stiv, og lad dejen hæve lunt. Gerne et par timer.

  2. Ælt nu dejen igennem og rul den ud til 1 cm tykkelse. Stik donuts ud, så du får store tykke ringe. Gentag nogle gange, til der næsten ikke er mere dej tilbage. Det sidste kan du forme som beskrevet herunder:

  3. Hvis du ikke har udstiksforme, kan du rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skær dem i ca. 15 cm lange stykker og saml dem til ringe.

  4. Læg dine donuts på bagepapir, og lad dem hæve en times tid. Ta’ en kop kaffe, mens du venter :-)

  5. Varm så olien op til 170-180 grader i en gryde. (Se kommentar om temperatur nedenfor). Uden termometer: Olien er varm nok, det det syder livligt omkring dejen, når du putter den i. Steg så alle donuts, det går ret hurtigt, og husk at vende dem undervejs. De må endelig ikke blive for mørke – tag dem hellere op lidt for tidligt end lidt for sent.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvor varm skal olien være til donuts?

Sandt at sige har jeg aldrig målt temperaturen, når jeg frituresteger donuts, og det er såmænd gået fint uden. Men man skal jo ikke se bagedysten mere end en enkelt gang for at forstå, at det er en graverende fejl ;-)

De fleste anbefaler, at olien er 170-180 grader varm, og det kan du måle med et termometer (tjek, at det kan tåle de høje temperaturer).

Hvad jeg til gengæld ved fra mine utallige donut-bagninger er, at du ikke skal stege for mange ad gangen, for så falder temperaturen i olien for meget, og det giver en tam afbagning (for nu at blive i bagedyst-lingo).

Nå, men lad dig ikke skræmme af det med termometeret. Hvis du ikke har et, skal det nok blive til donuts anyway, og så må du vente med at invitere de kræsne dommere til en dag, hvor udstyret også sidder i skabet.

Rigtig god fornøjelse!

Originale amerikanske donuts – ægte doughnuts

Måske også noget for dig?

12 kommentarer til Amerikanske donuts – opskrift på ægte donuts

  1. Super opskrift! Jeg ville høre om dejen kan laves dagen forinden og hæve natten over i køleskab? ?

    1. Hej Ditte, tak for din søde kommentar! Du kan fint lade dejen koldhæve natten over – jeg ville nok tage lidt mindre gær, 5-10 g, og lade dejen hæve en time på køkkenbordet (eller til den begynder at hæve synligt), før den kom på køl. Dine donuts bliver kun bedre af lang hævetid, så god fornøjelse! Kh Bodil

  2. Nu begynder jeg måske at gå før jeg kan kravle men er der ikke noget med at man kan komme fyld i disse fantastiske donuts ? Jeg har først lige bestilt mit donut udstikker og glæder mig meget til at prøve din opskrift

    1. Hej Lars, godt at høre, der er en entusiast i den anden ende ;-) Jeg har aldrig fyldt mine donuts, men så vidt jeg ved, gør man typisk det, at man laver dem uden hullet i midten (altså bare en udskåret cirkel). Så bliver de nemmere at fylde. Lidt som en berliner. Lad mig høre, om du har held med det :-) Kh Bodil

  3. Virkeligt god opskrift!!
    Har prøvet at lave dem 3 gange nu og de bliver perfekte hver gang
    Har ogs prøvet og putte fyld i og det fungerede også duper godt😊

    1. Hej Britt, rent teknisk kan du sagtens lave dem med vand. Dejen bliver bare ikke lige så blød og lækker. Du kan evt. bruge plantemælk, hvis du foretrækker det.
      God fornøjelse
      Kh Bodil

  4. Et gammelt metode til at afgøre om olien er varm nok er at, stikke en tændstik, ikke svovl enden, ned i olien, hvis det syder omkring træet er olien varm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.