Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
()

Amerikanske donuts kan du efterhånden få på de fleste gadehjørner i Danmark – eller i hvert fald mange steder og ikke kun i København. Men her får du opskriften på ægte amerikanske donuts – glæd dig til dem!

Hjemmelavede donuts smager bedst!

Hvis du først har prøvet at lave dine egne, køber du dem aldrig igen. For donuts smager så meget bedre, når de er hjemmelavede. Der er i hvert fald langt mellem gode købe-donuts, hvis man skal tro Politikens smagstest.

Og når du laver dem selv, får du jo også donut-hullerne med i købet :-)

Originale amerikanske donuts – hvad betyder det?

Faktisk bliver donuts ikke meget mere originale end med opskriften her – for den har min familie importeret direkte fra Minnesota.

I 1976 havde vi en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun bidrog med indtil flere gode opskrifter til familiearkivet. Længe før vi selv havde været i USA, fik vi donuts, og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare var vant til at købe dem.

Hvordan laver man donuts?

Som jeg husker det, var Marj’s oprindelige opskrift noget mere kompliceret end den, du får her nedenfor. Det var noget med at blande nogle ingredienser i én skål, andre i en anden og samle det hele i en tredje eller fjerde. Det fik min mor – husholdningslæreren – nu hurtigt ryddet op i, for dybest set er der bare tale om en almindelig blød gærdej.

Min opskrift på de originale amerikanske donuts er bare skrevet om fra amerikanske mål – og forenklet, så det ikke tager mange minutter at lave dejen (eller klare opvasken).

Når du skal forme dine donuts, virker det bedst at rulle dejen tykt ud og stikke donuts ud med en udstiksform. Hvis du ikke har en rigtig donut udstikker, kan du enten bruge to adskilte forme (en stor og en lille) eller i nødstilfælde fx et drikkeglas og et skruelåg til en vinflaske.

Du kan også rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skære dem i ca. 15 cm lange stykker og samle dem til ringe.

Pynt til donuts

De fleste donuts i butikkerne kommer i farvestrålende glasurer med sprinkles og glimmer. Jeg går lidt enklere til værks, men hvis du synes, kulørte glasurer er sjove, så be my guest. Der kan du sikkert lære mig noget.

Jeg har et par favoritter – og et par bonusforslag:

  • Klassisk: Vend dem straks efter stegning i sukker eller kanelsukker.
  • Eller knap så klassisk: Romglasur! Vi ELSKER donuts med romglasur. Bland mørk rom og flormelis til tyk glasur, konsistens som flydende honning. Vend dine donuts i glasuren.
  • Eller prøv med kaffeglasur. Bare bland en kraftig kold kaffe med flormelis.
  • Eller lav en chokoladesauce af mørk chokolade og fløde.

Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel, hindbærglasur af blendede hindbær og flormelis – eller andre sjove ting.

Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!Ge

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Originale amerikanske donuts

Brød og boller, Desserter og kager

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 15 minutter + hævning

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 20 g gær
  • 3/4 dl varmt vand
  • 1 3/4 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk sukker
  • 1 æg
  • 75 g smør, blidt smeltet
  • 450 g mel
  • Smagsneutral olie til friture (mindst en liter – fx vindruekerne eller raps)

Husk også:

  • Kagerulle
  • Udstiksforme. Enten en donut udstiksform eller 2 runde: En stor og en lille. Eller vær kreativ: Brug et stort glas og skruelåg fra en flaske, for eksempel. Du kan også forme dine donuts i hånden - se pkt. 3 under Sådan gør du.

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i mælken og rør det hele sammen. Hold dog lidt mel tilbage til at starte med. Rør det sidste mel med, hvis dejen ikke bliver for stiv, og lad dejen hæve lunt. Gerne et par timer.

  2. Ælt nu dejen igennem og rul den ud til 1 cm tykkelse. Stik donuts ud, så du får store tykke ringe. Gentag nogle gange, til der næsten ikke er mere dej tilbage. Det sidste kan du forme som beskrevet herunder:

  3. Hvis du ikke har udstiksforme, kan du rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skær dem i ca. 15 cm lange stykker og saml dem til ringe.

  4. Læg dine donuts på bagepapir, og lad dem hæve en times tid. Ta’ en kop kaffe, mens du venter :-)

  5. Varm så olien i en høj gryde. Når den er godt varm, prøv at lægge en enkelt donut i. Olien er varm nok, det det syder livligt omkring den. Steg så alle donuts, det går ret hurtigt, og husk at vende dem undervejs. De må endelig ikke blive mørke – tag dem hellere op lidt for tidligt end lidt for sent. Eller skru lidt ned for varmen, så du kan styre det.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Originale amerikanske donuts – ægte doughnuts

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Amerikanske donuts – opskrift på ægte donuts

  1. Super opskrift! Jeg ville høre om dejen kan laves dagen forinden og hæve natten over i køleskab? ?

    1. Hej Ditte, tak for din søde kommentar! Du kan fint lade dejen koldhæve natten over – jeg ville nok tage lidt mindre gær, 5-10 g, og lade dejen hæve en time på køkkenbordet (eller til den begynder at hæve synligt), før den kom på køl. Dine donuts bliver kun bedre af lang hævetid, så god fornøjelse! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.