Scan for at gå til opskrift
Originale amerikanske donuts
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hævetid 2 timer t
Samlet 2 timer t 30 minutter min
- 20 g gær
- 1 ¾ dl mælk
- ¾ dl vand (varmt)
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 1 æg
- 75 g smør
- 450 g mel
- Smagsneutral olie til fritering (mindst en liter – fx rapsolie)
Smelt smørret blidt. Opløs gæren i mælken og rør det hele sammen. Hold dog lidt mel tilbage til at starte med. Rør det sidste mel med, hvis dejen ikke bliver for stiv, og lad dejen hæve lunt. Gerne et par timer.
Ælt nu dejen igennem og rul den ud til 1 cm tykkelse. Stik donuts ud, så du får store tykke ringe. Gentag nogle gange, til der næsten ikke er mere dej tilbage. Det sidste kan du forme som beskrevet herunder:
Hvis du ikke har udstiksforme, kan du rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skær dem i ca. 15 cm lange stykker og saml dem til ringe.
Læg dine donuts på bagepapir, og lad dem hæve en times tid. Ta’ en kop kaffe, mens du venter :-)
Varm så olien op til 170-180 grader i en gryde. (Se kommentar om temperatur nedenfor). Uden termometer: Olien er varm nok, det det syder livligt omkring dejen, når du putter den i. Steg så alle donuts, det går ret hurtigt, og husk at vende dem undervejs. De må endelig ikke blive for mørke – tag dem hellere op lidt for tidligt end lidt for sent.