1000gneutral olie (rapsolie, palmin eller kokosolie uden smag)
Til glasuren skal du bruge:
100gflormelis
citronsaft
gul frugtfarve(evt.)
Kokkens noter
Proteinrigt hvedemel er i min verden hvedemel med mindst 12 g protein pr. 100 g. Protein er forudsætningen for udviklingen af gluten - og dermed både en elastisk dej og luftigt brød. Jeg vælger altid proteinrigt mel til bagværk med gær og surdej.
Riv citronskallen fint. Opløs gæren i mælken. Tilsæt så det varme vand, sukker, kardemomme, fintrevet citronskal, salt, æg og mel. Rør dejen godt. Tilsæt så smør i tern og rør, til smørret er fordelt. Lad dejen hæve lunt, gerne et par timer.
Ælt dejen igennem, og rul den ud i en firkant på 25*20 cm, 1 cm tykkelse. Skær dejen ud i rektangler på ca. 5 x 10 cm med en klejnespore eller pizzaskærer. Lav et snit i midten, og vrid den ene ende af klejnen gennem snittet.
Varm olien op til ca. 180 grader, og kog klejnerne i 2-3 minutter, til de er lysebrune. Læg dem på et stykke fedtsugende papir (fx avispapir dækket med køkkenrulle).
Rør glasuren sammen i en skål, og fordel oven på klejnerne, når de er kølet af. Du kan evt. bruge en sprøjtepose med tyndt hul.