Scan for at gå til opskrift
Norske klejner med gær
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Hævetid 2 timer t
Samlet 2 timer t 40 minutter min
- 10 g gær
- 1 dl mælk
- ½ dl vand (varmt)
- 2 spsk sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ økologisk citron (fintrevet skal)
- ½ tsk salt
- 1 æg
- 250 g mel
- 50 g smør
Til kogning:
- 1000 g neutral olie (rapsolie, palmin eller kokosolie uden smag)
Til glasuren skal du bruge:
- 100 g flormelis
- citronsaft
- gul frugtfarve (evt.)
Riv citronskallen fint. Opløs gæren i mælken. Tilsæt så det varme vand, sukker, kardemomme, fintrevet citronskal, salt, æg og mel. Rør dejen godt. Tilsæt så smør i tern og rør, til smørret er fordelt. Lad dejen hæve lunt, gerne et par timer.
Ælt dejen igennem, og rul den ud i en firkant på 25*20 cm, 1 cm tykkelse. Skær dejen ud i rektangler på ca. 5 x 10 cm med en klejnespore eller pizzaskærer. Lav et snit i midten, og vrid den ene ende af klejnen gennem snittet.
Varm olien op til ca. 180 grader, og kog klejnerne i 2-3 minutter, til de er lysebrune. Læg dem på et stykke fedtsugende papir (fx avispapir dækket med køkkenrulle).
Rør glasuren sammen i en skål, og fordel oven på klejnerne, når de er kølet af. Du kan evt. bruge en sprøjtepose med tyndt hul.