Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Drømmer du om de bløde, tykke klejner fra bageren, så er opskriften her: Norske klejner med gær og med den himmelske smag af citronskal, kardemomme og syrlig citronglasur.
Drømmer du om de bløde, tykke klejner fra bageren, så er opskriften her: Norske klejner bagt med gær og med den himmelske smag af citronskal og kardemomme.
Og jeg retter mig selv med det samme – de norske klejner er ikke bagt, men kogt i olie. Mere om det nedenfor.
I min familie har vi altid bagt klejner på den klassiske danske facon – uden gær – men jeg har altså et crush på den norske klejner, der er bagt med gær. Hos os hed de Karlas gærklejner, fordi min mor fik opskriften af Karla, der boede på en gård i nabobyen. Og så vidt jeg ved, er det ikke en ting, der kommer fra Norge, så hvor der ‘norske’ lige kommer ind i billedet – det ved jeg ikke.
Nå, men jeg har leget lidt med opskriften, inspireret af mine amerikanske donuts, så det er måske snarere amerikanske klejner? Anyways, så har de selvfølgelig fået citronskal og kardemomme!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Norske klejner er noget for dig, der står og trykker næsen flad mod bagerens montre, hvor de bløde tykke klejner ligger og koster mere, end i hvert fald jeg har lyst til at betale. Når jeg bager selv, regner jeg ikke på prisen, og det er måske meget godt …
Du får en blød og sej, tyk klejne – i stil med donuts – og hvis det skal være helt klassisk, skal den have citronglasur (som du kan give et skud gul frugtfarve, hvis du vil). Citronglasuren fik en klar thumbs-up (eller snarere 10 fingre ned i) af mit barnebarn, så den er også børnevenlig, kan jeg konstatere.
Traditionelt har man kogt klejner i palmin (eller svinefedt!), men hvad er egentlig forskellen på de forskellige typer olie?
Når man typisk har brugt palmin eller kokosolie, er det fordi kokosoliens høje indhold af mættede fedtstoffer gør olien meget modstandsdygtig over for opvarmning. Og ja, olien skal jo varmes godt op (180 grader ca.)
Svinefedt kunne jeg ikke drømme om at bruge, da jeg ikke spiser svin overhovedet. Du gør, som du synes.
Elsker du at bage gærkager til jul, får du lige nogle ekstra forslag her:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)