Følg med her:
Myntedip med hvidløg og græsk yoghurt
Myntedip er en nem og genial dip til alverdens retter – lige fra deller og pakoras til pitabrød, fra fritter til fisk. Myntedip er klart den mest populære dip hos os. Og den er pivnem at lave.
Opskrift på myntedip – så enkel!
Myntedip er den enkle dip, vi stort set altid har ingredienserne til i huset – og den passer til virkelig mange retter. Du kan røre den sammen på få minutter.
Ofte tænker jeg den som en ‘tzatziki light’ – altså en hurtig tzatziki. Men faktisk kommer jeg ikke altid mynte i min tzatziki, så det er måske noget sludder. Men den passer i hvert fald godt til de græske køkken – både den smagfulde del med tomat, oliven og måske lam. Og den helt enkle del med fladbrød og en grillet fisk. Også god sammen med en tomatsalat, faktisk.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 dl yoghurt naturel (gerne græsk)
- ½ bundt frisk mynte
- 1 fed hvidløg
- citronsaft (efter smag)
- salt og peber (efter smag)
Sådan gør du:
- Hak mynten fint, riv eller pres hvidløget, og rør dippen sammen i en skål. Du kan også bruge en minihakker eller stavblender – så er der bare mere opvask.
- Tip: Overvej, om du vil bruge lidt fintrevet citronskal også. Så skal du rive citronen, før du skærer den over.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
Hvad kan du bruge myntedip til?
Vi bruger myntedip der, hvor mange bruger smør, smørsovs eller kryddersmør. Vi bruger den også der, hvor mange sikkert ville lave en federe sovs som bearnaise eller mornay. Og der, hvor man (med lidt større indsats) kan servere tzatziki. Eller der, hvor andre bare bruger citronsaft eller ingenting. Prøv den til fx:
- Grillmad
- Fisk
- Lam
- Chips
- Krabbekløer
- Nye kartofler
- Ovnstegte kartofler eller et græsk kartoffelfad
- Vegetarfrikadeller, fx rødbedebøffer
- Pitabrød eller fladbrød med fyld
Ingredienser til en myntedip
Grundlæggende skal du bare bruge 3 simple ingredienser:
- Yoghurt, bedst med græsk yoghurt, så du får en cremet, men ikke for tynd dip. Du bestemmer fedtprocenten! Jeg bruger for det meste bare 2 % eller en blanding af 2 og 10 %.
- Hvidløg. Hvor stærk skal din myntedip være? Start med ét fed – og spice op, hvis du synes. Jeg river for det meste mit hvidløg, men det er mest fordi, jeg ikke gider gøre en hvidløgspresser ren.
- Mynte. Ja, selvfølgelig. Frisk mynte, kun bladene. Der findes et utal af mynter – duft dig frem og find en favorit.
- Citron. Jeg skriver citronsaft i opskriften, men du kan også sagtens forsøge dig med lidt frisk revet citronskal. Husk, at din citron skal være usprøjtet eller økologisk.
- Salt og peber. Smag til. Det er nok det bedste råd, man kan give i et køkken.
Dyrk din egen mynte!
Er du ikke den, der altid har frisk mynte, kan det være, du skal blive det. Alene for at lave myntedip! Den gror meget taknemmeligt i alt fra en udendørs urtepotte til altankasser og et bed i haven. Men pas på: Den breder sig som bare pokker med rodskud. Så hvis du ikke vil ha’ den overalt, skal du nok sætte den i en potte (og den kan du også plante ned i et bed).
Mynten visner selvfølgelig ned om vinteren, men den overlever stort set altid. Og så tager vi en tur mere. Om vinteren køber jeg frisk mynte hos min grønthandler.