Sådan en græsk lammegryde er rigtig simremad. Her får du min version, hvor smagen virkelig er kraftig og koncentreret. Tilsæt bare cikadesang – så er du der. Næsten …
En mør lammegryde starter med god tid …
Hvis du vil have en virkelig mør lammeskank, så tager det tid. Men hvis du alligevel bare tuller rundt en weekend og kan gå lidt fra og til, er det supernemt. Og hyggeligt. No stress.
Det var sådan en weekend, jeg havde. Den startede fredag med en tur ned til min lammepusher på Istedgade, og trods hans lidt besværede dansk, forstod han udmærket lammeskank – 4 styk – og kunne svare med lommeregneren: 155 kroner. Der var lige under 2 kg – han er ikke nærig med dem. Her har jeg skaleret lidt ned …
Fredag aften blev skankene druknet i en kraftig rødvin, lidt hvidløg og frisk rosmarin og lagt til at sove den ud i køleskabets mørke til lørdag formiddag. Det var første skridt til både mere smag og mør lammeskank.
Tricks til mere smag i lammegryden
I stedet for at blande alt i gryden på én gang, har jeg valgt at ovnstege grønsagerne, mens lammet simrer. Det gør smagen mere koncentreret, og grønsagerne får lidt stegeskorpe, der også smager godt. Bedre end en udkogt aubergine, ikk.
For at dække lammet med væde, tilsætter jeg bouillon (ud over de flåede, hakkede tomater). Men jeg damper saucen ind igen, når lammet er ved at være mørt.
Altså: Simre under låg i et par timer. Simre videre uden låg den sidste times tid.
Og husk: Brug en god kraftig rødvin. Vælg også nogle oliven, der smager af noget. Fx kalamata, de græske. Eller som jeg gør: Soltørrede tyrkiske. Det kan godt være, tyrkerne og grækerne ikke altid er helt på bølgelængde, men tyrkiske oliven kommer rigtig godt ud af det med en græsk lammegryde :-)
Tilbehør til græsk lammegryde
Jeg vil anbefale bare to simple ting:
- Et godt madbrød (fx foccacia, græske fladbrød eller marokkanske pandebrød – eller brug dejen fra mine kerneboller og bag et flute som det på billedet).
- Eller lav nogle ovnstegte kartoffelbåde.
- En myntedip med hvidløg – lavet på græsk yoghurt
… og – ud over vand – et glas rødvin eller en iskold øl :-)
Er du vild med lam?
Så er de her måske også noget for dig:
Græsk lammegryde. Mumf…vi brugte ovnbagte cherrytomater med frisk basilikum og lidt chili istedet for squash og så kom der en dusk ekstra krydderurter fra højbedet i.
Uhm, det lyder lækkert! Og helt som jeg har tænkt den: Masser af smag. God påske :-) Kh Bodil