Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Sådan en græsk lammegryde er rigtig simremad. Her får du min version, hvor smagen virkelig er kraftig og koncentreret. Tilsæt bare cikadesang – så er du der. Næsten …

En mør lammegryde starter med god tid …

Hvis du vil have en virkelig mør lammeskank, så tager det tid. Men hvis du alligevel bare tuller rundt en weekend og kan gå lidt fra og til, er det supernemt. Og hyggeligt. No stress.

Det var sådan en weekend, jeg havde. Den startede fredag med en tur ned til min lammepusher på Istedgade, og trods hans lidt besværede dansk, forstod han udmærket lammeskank – 4 styk – og kunne svare med lommeregneren: 155 kroner. Der var lige under 2 kg – han er ikke nærig med dem. Her har jeg skaleret lidt ned …

Fredag aften blev skankene druknet i en kraftig rødvin, lidt hvidløg og frisk rosmarin og lagt til at sove den ud i køleskabets mørke til lørdag formiddag. Det var første skridt til både mere smag og mør lammeskank.

Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Tricks til mere smag i lammegryden

I stedet for at blande alt i gryden på én gang, har jeg valgt at ovnstege grønsagerne, mens lammet simrer. Det gør smagen mere koncentreret, og grønsagerne får lidt stegeskorpe, der også smager godt. Bedre end en udkogt aubergine, ikk.

For at dække lammet med væde, tilsætter jeg bouillon (ud over de flåede, hakkede tomater). Men jeg damper saucen ind igen, når lammet er ved at være mørt.

Altså: Simre under låg i et par timer. Simre videre uden låg den sidste times tid.

Og husk: Brug en god kraftig rødvin. Vælg også nogle oliven, der smager af noget. Fx kalamata, de græske. Eller som jeg gør: Soltørrede tyrkiske. Det kan godt være, tyrkerne og grækerne ikke altid er helt på bølgelængde, men tyrkiske oliven kommer rigtig godt ud af det med en græsk lammegryde :-)

Tilbehør til græsk lammegryde

Jeg vil anbefale bare to simple ting:

… og – ud over vand – et glas rødvin eller en iskold øl :-)

Er du vild med lam?

Så er de her måske også noget for dig:

Opskrift på græsk lammegryde med tomat og aubergine

Aftensmad

Rækker til: 4-6

Forberedelse: 6 timer + 1/2 time

Tilberedning: 3-3,5 time

Til at marinere lammet først skal du bruge:

  • Ca. 1,5 kg lammeskank
  • 2 fed hvidløg
  • 4 dl kraftig rødvin
  • 2 stilke rosmarin

Til lammegryden skal du også bruge:

  • Olivenolie
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 4 dl grønsagsbouillon (et dåsemål)
  • 100 g sorte oliven (vent til sidst)
  • Salt og friskkværnet peber

Grønsagsfyld:

  • 1 squash
  • 2 auberginer
  • Olivenolie
  • Salt

Myntedip:

  • 3 dl græsk yoghurt
  • en håndfuld frisk mynte
  • 1 fed hvidløg
  • salt
  • citronsaft

Tilbehør:

  • Ovnstegte kartofler eller et godt madbrød

Start med at marinere lammet (kan springes over):

  1. Hak rosmarin, og pres hvidløg. Læg lammet i en stor frysepose sammen med rødvin, rosmarin og hvidløg. Luk posen og læg det på køl 6-12 timer, som det passer bedst. Hvis du ikke er i SÅ god tid, kan du gå videre til næste punkt.

Så i gang med lammegryden:

  1. Pil løgene, og skær dem i både. Pil hvidløg, og hak det. Svits løg og hvidløg ved middelvarme i olivenolie – i en stor gryde – til de er klare. Tag dem op og sæt til side.

  2. Tag lammet op af posen, og brun det på alle sider i olivenolie. Tilsæt løg, hvidløg, hakkede tomater, bouillon og marinaden fra posen. (Hvis du ikke har marineret: Brun kødet, og tilsæt de øvrige ingredienser: Rødvin, rosmarin, løg, hvidløg, hakkede tomater og bouillon).

  3. Kog det hele op, og lad det simre 2 timer under låg. Gør resten klar imens:

  4. Skær auberginer i kvarte på langs, drys med salt, og lad dem hvile mindst en halv time.

  5. Tænd ovnen på 200 grader. Skyl og dup auberginerne tørre, og skær dem i store tern. Skær også squash i store tern. Vend grønsagerne i lidt olivenolie og peber. Bred dem ud på bagepapir, og bag dem i ovnen, til de tager farve. Ca. 20 minutter.

  6. Lav myntedippen: Hak myntebladene og pres hvidløg. Bland dippen, smag til med salt og citron, og sæt på køl.

  7. Efter 2 timer: Lad lammegryden simre videre, nu uden låg, så den koger lidt ind. Tjek efter 2,5 time, at lammet er ved at være mørt. Måske skal det have 3,5 time i alt – det kommer an på størrelsen. Og det bliver ikke ringere af, at det simrer en time ekstra.

  8. Et kvarter før spisetid: Tilsæt auberginer og squash. 5 minutter før spisetid: Tilsæt oliven. Smag til. Og servér!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder på Instagram.

Ska’ det være – så la’ det være … lammegryde

Ja, jeg ved det godt. Kød kun 3 gange om måneden, siger de kloge – hvis man altså vil være i balance på klimakontoen. Lam er endda det mest belastende kød overhovedet. Desværre.

Men jeg har det sådan, at jeg hellere vil spise meget mindre kød og til gengæld spise lam, bare en gang imellem. Og så skal det laves ordentligt!

Derfor denne lammegryde, der smager skønt og intenst af en aften under den græske stjernehimmel. Godt med solmodne tomater, kraftig rødvin, hvidløg og oliven. Og flybilletten, den sparer du :-)

Hvis du vil lege græsk aften, skal du måske også overveje de her græske fladbrød med oliven, som jeg oprindeligt lavede til min grønne moussaka. Og husk endelig: En iskold øl til! (Eller resten af rødvinen – vi er jo ikke i Grækenland, så du kan nok godt finde en, der er værd at drikke).

Græsk lammegryde med tomat og aubergineHistorien om en lammeskank

Nu om stunder finder jeg altid lammeskank hos min halalslagter på Istedgade. Men det startede faktisk i hedengangne Superbest (nu Meny) i Lyngby.

Lammegryde – en ægte kærestemiddag

Lammegryden var en af de første middage, Jesper og jeg lavede sammen. Oftest havde vi bare spist fisk og grønt, og jeg kunne altid være sikker på, at der røg auberginer ned i kurven.

Men denne dag – da alt stadig var nyt og sprødt – var Jesper faldet i snak med slagteren i Superbest.

Jesper ville selvfølgelig imponere med en eller anden fin og dyr lammeudskæring, men slagteren blev ved med at tale varmt for lammeskanken. Som var hans billigste udskæring. Det endte med, Jesper overgav sig – og det var heldigt!

Vores andet held var, at vi glemte alt om den … da vi altså havde sat den til at simre. Det betød, at den kom til at stå og hygge sig i så mange timer, at kødet faldt fuldstændig fra benene – blødt og mørt som smør.

Så det kan du også eksperimentere med.

Det er den gode kærestemiddag, der har været min inspiration til den græske lammegryde – og auberginen er selvfølgelig stadig med!

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Græsk lammegryde med tomat og aubergine

  1. Græsk lammegryde. Mumf…vi brugte ovnbagte cherrytomater med frisk basilikum og lidt chili istedet for squash og så kom der en dusk ekstra krydderurter fra højbedet i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.