Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Græsk lammegryde

Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Antal 4 personer
Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 3 timer 30 minutter

Ingredienser

Til at marinere lammet først skal du bruge:
  • 1,5 kg lammeskank
  • 2 fed hvidløg
  • 4 dl kraftig rødvin
  • 2 stilke rosmarin
  • Salt og friskkværnet peber
Til lammegryden skal du også bruge:
  • olivenolie
  • 3 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 4 dl grønsagsbouillon
  • 100 g sorte oliven (vent til sidst)
Grønsagsfyld:
  • 1 squash
  • 2 auberginer
  • olivenolie
  • salt
Myntedip:
  • 2 dl græsk yoghurt
  • ½  bundt frisk mynte
  • 1 fed hvidløg
  • citronsaft efter smag
  • salt og peber efter smag
Tilbehør:
  • Ovnstegte kartofler eller et godt madbrød

Dine egne noter

Tilberedning

Start med at marinere lammet (kan springes over):
  • Hak rosmarin, og pres hvidløg. Læg lammet i en stor frysepose sammen med rødvin, rosmarin og hvidløg. Luk posen og læg det på køl 6-12 timer, som det passer bedst. Hvis du ikke er i SÅ god tid, kan du gå springe de mange timer over og gå direkte videre:
Så i gang med lammegryden:
  • Pil løg og hvidløg. Skær løg i både, hak hvidløg fint. Svits dem ved middelvarme i olivenolie – i en stor gryde – til de er klare. Tag dem op og sæt til side.
  • Tag lammet op af posen, og brun det på alle sider i olivenolie. Tilsæt løg, hvidløg, hakkede tomater, bouillon og marinaden fra posen. (Hvis du ikke har marineret: Brun kødet, og tilsæt de øvrige ingredienser: Rødvin, rosmarin, løg, hvidløg, hakkede tomater og bouillon).
  • Kog det hele op, og lad det simre 2 timer under låg. Gør resten klar imens:
  • Skær auberginer i kvarte på langs, drys med salt, og lad dem hvile mindst en halv time.
  • Tænd ovnen på 200 grader. Skyl og dup auberginerne tørre, og skær dem i store tern. Skær også squash i store tern. Vend grønsagerne i lidt olivenolie og peber. Bred dem ud på bagepapir, og bag dem i ovnen, til de tager farve. Ca. 20 minutter.
  • Lav myntedippen: Hak mynten fint, riv eller pres hvidløget, og rør dippen sammen i en skål. Smag til med salt, peber og citron.
  • Efter 2 timer: Lad lammegryden simre videre, nu uden låg, så den koger lidt ind. Tjek efter 2,5 time, at lammet er ved at være mørt. Måske skal det have 3,5 time i alt – det kommer an på størrelsen. Og det bliver ikke ringere af, at det simrer en time ekstra.
    Du kan lave dit tilbehør, fx kartofler, klar imens.
  • Et kvarter før spisetid: Tilsæt auberginer og squash. 5 minutter før spisetid: Tilsæt oliven. Smag til. Og servér!