Scan for at gå til opskrift
Græsk lammegryde med tomat og aubergine
Forb. tid 50 minutter min
Tilb. tid 3 timer t 30 minutter min
Til at marinere lammet først skal du bruge:
- 1,5 kg lammeskank
- 2 fed hvidløg
- 4 dl kraftig rødvin
- 2 stilke rosmarin
- Salt og friskkværnet peber
Til lammegryden skal du også bruge:
- olivenolie
- 3 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 dåser flåede, hakkede tomater
- 4 dl grønsagsbouillon
- 100 g sorte oliven (vent til sidst)
Grønsagsfyld:
- 1 squash
- 2 auberginer
- olivenolie
- salt
Myntedip:
- 2 dl græsk yoghurt
- ½ bundt frisk mynte
- 1 fed hvidløg
- citronsaft efter smag
- salt og peber efter smag
Tilbehør:
- Ovnstegte kartofler eller et godt madbrød
Start med at marinere lammet (kan springes over):
Hak rosmarin, og pres hvidløg. Læg lammet i en stor frysepose sammen med rødvin, rosmarin og hvidløg. Luk posen og læg det på køl 6-12 timer, som det passer bedst. Hvis du ikke er i SÅ god tid, kan du gå springe de mange timer over og gå direkte videre:
Så i gang med lammegryden:
Pil løg og hvidløg. Skær løg i både, hak hvidløg fint. Svits dem ved middelvarme i olivenolie – i en stor gryde – til de er klare. Tag dem op og sæt til side.
Tag lammet op af posen, og brun det på alle sider i olivenolie. Tilsæt løg, hvidløg, hakkede tomater, bouillon og marinaden fra posen. (Hvis du ikke har marineret: Brun kødet, og tilsæt de øvrige ingredienser: Rødvin, rosmarin, løg, hvidløg, hakkede tomater og bouillon).
Kog det hele op, og lad det simre 2 timer under låg. Gør resten klar imens:
Skær auberginer i kvarte på langs, drys med salt, og lad dem hvile mindst en halv time.
Tænd ovnen på 200 grader. Skyl og dup auberginerne tørre, og skær dem i store tern. Skær også squash i store tern. Vend grønsagerne i lidt olivenolie og peber. Bred dem ud på bagepapir, og bag dem i ovnen, til de tager farve. Ca. 20 minutter.
Lav myntedippen: Hak mynten fint, riv eller pres hvidløget, og rør dippen sammen i en skål. Smag til med salt, peber og citron.
Efter 2 timer: Lad lammegryden simre videre, nu uden låg, så den koger lidt ind. Tjek efter 2,5 time, at lammet er ved at være mørt. Måske skal det have 3,5 time i alt – det kommer an på størrelsen. Og det bliver ikke ringere af, at det simrer en time ekstra.Du kan lave dit tilbehør, fx kartofler, klar imens. Et kvarter før spisetid: Tilsæt auberginer og squash. 5 minutter før spisetid: Tilsæt oliven. Smag til. Og servér!