Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrødVegetarisk moussaká er en super smagfuld variant af den klassiske græske ovnret, moussaká. I stedet for kødsovs med hakket kød får du en god, intens tomatsauce og svampe. Og så er der selvfølgelig masser af aubergine, der vel nærmest er signaturen for en original moussaká.

Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrødSkal din moussaká smage af Grækenland?

Jeg ved godt, de fleste elsker bechamelsauce, men sorry – det bliver ikke hos mig. Punkt et gider jeg ikke lave den, punkt to er jeg bare ikke rigtig fan. Så jeg har nappet en meget simplere og virkelig velsmagende ostesauce på toppen i stedet. Og ret græsk – hovedingrediensen er i hvert fald græsk yoghurt. Inspireret af en græsk opskrift bruger jeg parmesan i ostesaucen (som erstatning for den græske kefalotyri, som også er en hård ost. Godt nok med en anden smag, synes jeg. Men pyt, parmesan er til at få fat i).

Vegetarisk moussaká med auberginer og græske fladbrødPrøv græsk fladbrød til vegetarisk moussaká!

Alt madbrød er godt til vegetarisk moussaká, men jeg valgte at lege lidt og lave en græsk version af fuldkorns fladbrød. Det græske består i, at jeg har æltet lidt fetaost ind i dejen . Og hakkede sorte oliven. Jeg laver dem tykkere og vender dem i olivenolie, før jeg steger dem. Nøj, det er godt!

Brug dine yndlingsoliven – mine er de her tyrkiske og soltørrede fra Kuru Sele.

Læg dejen om morgenen (det tager 3 minutter), og stil den køligt, til du vil stege fladbrødene før spisetid. Det kan du nemt klare, mens moussakáen er i ovnen.

Forresten, jeg bruger stenformalet mel, og det behøver ikke at være dyrt. For tiden har Netto en stor pose fra finax til en flad 20’er.

Græske fladbrød

Opskrift på vegetarisk moussaká med aubergine og græske fladbrød

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 1 time

Tilberedning: 30 minutter

Til moussakaen skal du bruge:

  • 2 auberginer
  • 4-5 kartofler, evt. en rest kogte
  • 1 stort løg eller rødløg
  • 1 fed hvidløg
  • olivenolie
  • 250 g champignons
  • 4 dl tomatpassata (eller en dåse flåede tomater + 2 spsk tomatpure)
  • 1 gulerod
  • 1 squash
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/2 tsk tørret oregano
  • evt. 1/2 tsk tørret salvie (eller nogle stilke frisk, hakket)
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 dl græsk yoghurt
  • 2 æg
  • 1 dl revet ost (ca. 50 g), fx parmesan

Til de græske fladbrød skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 5 g gær
  • 250 g stenformalet hvedemel
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g fetaost, smuldret
  • 10 sorte oliven, udstenede og hakkede

Sådan laver du moussakáen:

  1. Skær først auberginerne i 1 cm tykke skiver på langs. Drys dem med salt og lad dem trække mindst en halv time, gerne længere.
  2. Hvis dine kartofler ikke er kogte - så sæt dem over, og kog dem til de er lige akkurat møre.
  3. Hak løget, pres hvidløget, skær de rensede champignons i tynde skiver og riv guleroden groft. Snit squashen i helt tynde skiver, evt. på mandolinjern.
  4. Varm et par spsk olivenolie op i en gryde, og steg løg og hvidløg ved middelvarme, til løgene er klare. Tilsæt champignons, skru lidt op, og vend rundt, til de har afgivet en del væde. Skru lidt ned igen, og tilsæt den revne gulerod. Vend rundt, til den er mør. Tilsæt så tomatpassataen, varm igennem, og smag til med krydderierne.
  5. Pres væden af auberginerne, og steg dem møre - enten i lidt olivenolie på en pande eller penslet med olie og grillet (kan sagtens være i ovnen). De skal blive møre, men ikke sorte ;-)
  6. Skær kartoflerne i skiver.
  7. Pisk yoghurt, æg og revet ost sammen med en gaffel.
  8. Saml moussakáen ved at lægge ingredienserne i lag: Først et tyndt lag tomatsauce, derpå squash, kartofler, tomat igen, auberginer og øverst ostesaucen. Hvis dit fad er forholdsvis dybt, kan du lægge fyldet i flere lag - bare kun ostesauce på toppen.
  9. Bag moussakaen i ca. 30 minutter ved 180 grader varmluft.

Sådan laver du de græske fladbrød

  1. Ælt dejen sammen uden fetaosten, og lad den hvile køligt 8-12 timer.
  2. Smuldr fetaosten, og hak oliven. Ælt ost og oliven ind i dejen.
  3. Hæld olivenolie på en pande. Del dejen i 4 klumper, og vend dem i olivenolien. Tryk dem ud på bordet uden at bruge mel (derfor olien). Steg dem på panden ved middelvarme, til de er gyldne og lækre på begge sider.

PS. Vidste du det om moussaká?

Min far var helt tosset med Grækenland, så efter han gik på pension, ville han læse græsk. Som 75-årig tog han sig bachelor, og derfor fik vi andre også rettet vores pinlige turistgræsk ind imellem. Fx hedder det ikke mous’saka med tryk på anden stavelse, men moussaká med tryk på den sidste.

Jeg tror, der findes lige så mange slags græsk moussaká, som der findes dansk millionbøf, så der er nok ikke så meget, der reelt er rigtigt og forkert. Og jeg har aldrig set en vegetarisk moussaká i Grækenland, men hva’ pokker …

Tip! En ægte græsk vegetarret

Hvis du vil prøve andre græske vegetarretter end vegetarisk moussaká, så tjek den græske boureki – en squashpie med kartofler og ost. Dét er en ægte græsk vegetarret, altid uden kød og i min egen fortolkning.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.