Følg med her:
Mættende salat med rød spidskål og spicy chilidressing
Mættende salat – til aftensmad eller som måltidssalat
Du kan bruge salaten både som en måltidssalat og som tilbehør til aftensmaden. Den vegetariske salat er baseret på to gode, mættende proteinkilder: Edamamebønner og quinoa. De smager mildt begge to, og det giver jo plads til andre biroller i salaten:
- Avocado, der tilfører sundt plantefedt og mæthed
- Majs, der lige som quinoa er en kornsort og derfor hovedsagelig indeholder kulhydrat – men også næsten lige så meget protein som quinoa
- Krydderurter, der både smager og giver godt med mineraler og vitaminer
- Blåbær, der giver et sødt pift her og der – og godt med C-vitamin
- Tahindressingen med harissa – en lidt hot og krydret dressing, der også kommer med både fedtstoffer og protein.
Synes du alligevel, der skal noget ekstra mættende sammen med salaten, kan du sagtens servere den sammen med fx vegetarfrikadeller eller fx pitabrød og en hummus efter din smag.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til salaten skal du bruge:
- 100 g quinoa (før kogning)
- salt (til kogevandet)
- 200 g edamame bønner (mukimame, uden skal)
- 1 majskolbe
- 200 g rød spidskål (tilberedt vægt)
- 1 avocado
- ½ lime (valgfrit)
- frisk persille og koriander
- 125 g blåbær
Spicy chilidressing
- 2 spsk tahin
- ½ fed hvidløg
- ½ lime (saften, smag til)
- koldt vand
- 1 tsk harissa (smag til)
- salt (smag til)
Sådan gør du:
- Start med at koge quinoa. 100 g quinoa til 2,5 dl vand plus lidt salt. Kog i ca. 13 minutter, køl af.
- Hæld vand over edamamebønnerne, og lad dem tø op. Dræn vandet fra.
- Tilbered majskolben – nemmest i mikroovn: Giv hele kolben med bladene på 4 minutter på max effekt. Lad den køle lidt af. Skær så bunden af højt nok oppe til, at du skærer alle bladene over, hold fast i toppen, og ryst kolben ud. Skær den i tykke skiver.
- Snit rød spidskål fint, fx med mandolinjern.
- Skær avocadoen i tern, og vend dem evt. i frisk limesaft, så de holder sig friske i farven
- Hak krydderurterne groft.
Spicy dressing:
- Pres hvidløg og limesaft. Rør dressingen sammen, fortynd med vand til en passende konsistens, og smag til.
- Vend salaten sammen, drys med blåbær, og server med majs i stykker og dressingen ved siden af.
Muttis tips
Spicy chilidressing – uden creme fraiche
Til sådan en mættende salat fik jeg lyst til en mere cremet og spicy dressing end min sædvanlige olie-eddikedressing. Og jeg er ikke så begejstret for creme fraiche-dressing til salat. Så i stedet tog jeg udgangspunkt i min tahindressing: En cremet og smagfuld dressing, du kan røre sammen på få øjeblikke.
Her har den så fået en twist med harissa – en tunesisk chilipasta, der findes i utallige varianter. Jeg kan godt lide en, der smager af mere end chili, så den både er stærk og krydret. Og den giver salaten lidt krydret kant.
Variér salaten efter årstid, lyst og køleskab
Du kan sagtens improvisere lidt over, hvad du fylder op med i den mættende salat. Bare start med quinoa og edamamebønner – så skal du nok blive mæt.
Prøv fx
- Rucola i stedet for krydderurter
- Mango i stedet for blåbær
- Skær majsene af kolben, og kom dem direkte i salaten
- Brombær, hindbær eller andre bær i stedet for blåbær
- Andre slags kål i stedet for rød spidskål – fx grønkål, rødkål eller hvid spidskål
- Top op med smuldret feta eller pandestegt halloumi