Mættende salat med rød spidskål og spicy chilidressing

Er du på udkig efter en mættende salat med spidskål og masser af kulør? Så er den her: En måltidssalat med både quinoa og edamamebønner - plus farverigt fyld og en skøn, lidt spicy og cremet dressing.

Mættende salat – til aftensmad eller som måltidssalat

Du kan bruge salaten både som en måltidssalat og som tilbehør til aftensmaden. Den vegetariske salat er baseret på to gode, mættende proteinkilder: Edamamebønner og quinoa. De smager mildt begge to, og det giver jo plads til andre biroller i salaten:

  • Avocado, der tilfører sundt plantefedt og mæthed
  • Majs, der lige som quinoa er en kornsort og derfor hovedsagelig indeholder kulhydrat – men også næsten lige så meget protein som quinoa
  • Krydderurter, der både smager og giver godt med mineraler og vitaminer
  • Blåbær, der giver et sødt pift her og der – og godt med C-vitamin
  • Tahindressingen med harissa – en lidt hot og krydret dressing, der også kommer med både fedtstoffer og protein.

Synes du alligevel, der skal noget ekstra mættende sammen med salaten, kan du sagtens servere den sammen med fx vegetarfrikadeller eller fx pitabrød og en hummus efter din smag.

Mættende salat med rød spidskål og spicy chilidressing

Mættende salat med rød spidskål

Forb. tid 20 minutter
Køletid 30 minutter
Giv de første stjerner!
En spicy salat, der mætter lidt ekstra. Brug den som måltidssalat (nok til to) eller som tilbehør til 4.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til salaten skal du bruge:

  • 100 g quinoa (før kogning)
  • salt (til kogevandet)
  • 200 g edamame bønner (mukimame, uden skal)
  • 1 majskolbe
  • 200 g rød spidskål (tilberedt vægt)
  • 1 avocado
  • ½ lime (valgfrit)
  • frisk persille og koriander
  • 125 g blåbær

Spicy chilidressing

  • 2 spsk tahin
  • ½ fed hvidløg
  • ½ lime (saften, smag til)
  • koldt vand
  • 1 tsk harissa (smag til)
  • salt (smag til)

Sådan gør du: 

  • Start med at koge quinoa. 100 g quinoa til 2,5 dl vand plus lidt salt. Kog i ca. 13 minutter, køl af.
  • Hæld vand over edamamebønnerne, og lad dem tø op. Dræn vandet fra.
  • Tilbered majskolben – nemmest i mikroovn: Giv hele kolben med bladene på 4 minutter på max effekt. Lad den køle lidt af. Skær så bunden af højt nok oppe til, at du skærer alle bladene over, hold fast i toppen, og ryst kolben ud. Skær den i tykke skiver.
  • Snit rød spidskål fint, fx med mandolinjern.
  • Skær avocadoen i tern, og vend dem evt. i frisk limesaft, så de holder sig friske i farven
  • Hak krydderurterne groft.

Spicy dressing:

  • Pres hvidløg og limesaft. Rør dressingen sammen, fortynd med vand til en passende konsistens, og smag til.
  • Vend salaten sammen, drys med blåbær, og server med majs i stykker og dressingen ved siden af.

Muttis tips

Kog gerne en hel pose quinoa ad gangen, når du alligevel er i gang. Så er der til andre salater eller fx rødbedebøffer. Du kan opbevare kogt quinoa i fryseren ved -18 grader i op til et år. Den kan dog udtørre lidt over tid, så det er altid en god idé at huske at bruge den 😊
Jeg koger 1 dl quinoa i 1,5 dl vand i ca. 13 minutter. Det kan du gange op alt efter, hvor meget quinoa du har.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Spicy chilidressing – uden creme fraiche

Til sådan en mættende salat fik jeg lyst til en mere cremet og spicy dressing end min sædvanlige olie-eddikedressing. Og jeg er ikke så begejstret for creme fraiche-dressing til salat. Så i stedet tog jeg udgangspunkt i min tahindressing: En cremet og smagfuld dressing, du kan røre sammen på få øjeblikke.

Her har den så fået en twist med harissa – en tunesisk chilipasta, der findes i utallige varianter. Jeg kan godt lide en, der smager af mere end chili, så den både er stærk og krydret. Og den giver salaten lidt krydret kant.

Olie-eddikedressing – verdens bedste
Hvis du elsker salater, er denne dressing det bedste, du kan gøre for dem: Lav en stor portion, og få verdens bedste dressing på dine salater – bare åben køleskabet!
Gå til opskrift
Olie-eddikedressing verdens bedste
Tahindressing til salat og falafel
Tahindressing er en klassisk dressing fra mellemøstkøkkenet. Den rigtige dressing til falafel, men også meget anvendelig til salater. Her får du basisopskriften.
Gå til opskrift
Tahindressing til salat og falafel
Harissa chilipasta
Harissa er oprindeligt en ekstra krydret tunesisk chilipasta. Her får du min version, som jeg spicer op med i alt fra tomatsauce til kyllingedeller.
Gå til opskrift
Harissa pasta - spicy tunesisk chilipasta

Variér salaten efter årstid, lyst og køleskab

Du kan sagtens improvisere lidt over, hvad du fylder op med i den mættende salat. Bare start med quinoa og edamamebønner – så skal du nok blive mæt.

Prøv fx

  • Rucola i stedet for krydderurter
  • Mango i stedet for blåbær
  • Skær majsene af kolben, og kom dem direkte i salaten
  • Brombær, hindbær eller andre bær i stedet for blåbær
  • Andre slags kål i stedet for rød spidskål – fx grønkål, rødkål eller hvid spidskål
  • Top op med smuldret feta eller pandestegt halloumi
Mættende salat med rød spidskål og spicy chilidressing
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: