Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Luksus råkost med rødbede, gulerod og grønkål

Luksus råkost med rødbede, gulerod og grønkål – med quinoa, avocado og granatæble. Smuk, mættende og fuld af smag.

Opskrift på råkost med rødbede, gulerod og grønkål

Det lyder måske ikke som luksus, når jeg siger råkost med rødbede, gulerod og grønkål – men her får de grove grøntsager virkelig godt selskab af både avocado, quinoa og granatæble. Plus ristede mandler på toppen, og så bliver råkosten simpelthen: På toppen. Lidt en overraskelse for mig, at en råkost kan blive så stort et hit. Men prøv selv, så kan det jo være, du giver mig ret.

Hvis du har lavet salater fra bloggen før, ved du nok, at jeg også er tilhænger af en god dressing, så det får du selvfølgelig også her. En klassisk vinaigrette, der spiller godt sammen med kombinationen af de grove vintergrøntsager og den møre quinoa. Resultat: Mere blødt udtryk – og mere smag.

Luksus råkost med rødbede, gulerod og grønkål

Luksus råkost med rødbede, gulerod og grønkål

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
Fuld af farve, fuld af fibre og næring. Her får du en luksusudgave af en grov råkost, der også er super smagfuld og lækker.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 dl quinoa (+ vand og salt)
  • 150 g rødbeder
  • 150 g gulerødder
  • 75 g grønkål
  • 1 avocado
  • ½ granatæble
  • 1,5 dl edamamebønner (pillede, optøede)
  • 25 g mandler (gerne ristede)

Til dressingen:

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk rapsolie
  • 1 spsk hvid balsamico (eller foretrukken eddike)
  • ¼ tsk dijon sennep
  • ½ fed hvidløg
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du: 

  • Start med at koge quinoa i 1,5 dl let saltet vand i ca. 13 minutter. Køl af.
  • Rist mandlerne på pande eller i ovn. Køl af, og hak dem groft.
  • Rens gulerødder og rødbeder, og riv dem groft (julienne eller spiralizer fungerer bedst – så bliver råkosten ikke så rød).
  • Skyl grønkål, slyng den, og masser den med lidt olie. Hak den – ikke for fint.
  • Pil granatæble, og skær avocado i tern.
  • Til dressingen: Pres eller riv hvidløg, og pisk dressingen sammen (eller ryst den sammen i et glas med låg).
  • Bland rødbeder, gulerødder, grønkål, avocado, evt. edamamebønner og quinoa i et fad. Fordel dressingen over, og vend evt. lidt rundt. Drys med granatæblekerner og mandler, og server!
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvad er der i råkosten?

Da jeg var barn, var råkost for det meste bare revne gulerødder, måske med æbler og rosiner. Det er ikke helt der, vi er med denne her …

Den har fået lidt flere kategorier:

  • Basen: rødbeder, gulerødder og grønkål. Rødbeder kan hurtigt farve hele salaten rød, og det sker i mindre grad, hvis den bliver skåret med et meget skarpt instrument. Altså ikke bare et almindeligt rivejern. Jeg har brugt en spiralizer, der også giver et fint udtryk. Alternativt vil jeg foreslå et juliennejern.
  • Protein: Her bruger jeg både edamamebønner og quinoa. Quinoa har den ekstra fordel, at den fordeler sig godt i salaten og suger dressingen til sig. Og det giver en ret lækker fornemmelse i munden.
  • Luksus: Det er så her, vi kommer til det ‘lidt ekstra’. Granatæbleglimmer, mandelknas og cremet avocado.
  • Dressing: Den uundværlige vinaigrette!

Variationer og tilpasninger

Du kan sagtens lege med ingredienserne i råkosten. Skift quinoa ud med perlespelt eller bulgur, brug spinat i stedet for grønkål – eller tilsæt feta for en mere cremet og salt kontrast. Avocado kan du bytte ud med eller appelsinfileter for en endnu mere julet version, og dressingen kan du tilsvarende gøre mere julet med en citrondressing – eller mere asiatisk med en asiatisk dressing.

Brug det, du har – og det, du har lyst til!

Luksus råkost med rødbede, gulerod og grønkål

Råkost som tilbehør – eller måltidssalat

Herhjemme spiser vi altid en grøn forret, i praksis næsten altid en salat, og her har det vist sig, at jeg næsten ikke kan lave portionen for stor. Pyt med, hvad der kommer bagefter, når der kommer denne her råkost med rødbede først. Åbenbart.

Det er dog lykkedes at få en rest med i madpakken også (tricket er at tage en portion fra, inden den kommer på bordet). Og som måltidssalat synes jeg, den godt må få lidt ekstra protein. Derfor foreslår jeg også, at du kan tilsætte edamamebønner, der passer fint ind, både i smag, tekstur og farve.

Dressingen er min klassiske vinaigrette – eller du kan lave en lille portion dressing til lejligheden. Den er skrevet ind i opskriften.

Luksus råkost med rødbede – dejligt tilbehør

Hvornår passer det ind med en lidt ekstra lækker rødbederåkost? Min første indskydelse er at sige: Til jul! Eller julefrokost.

Men det er jo ikke jul så længe, så det vil være lidt ærgerligt at lade sig begrænse af det. Og reelt passer råkosten godt til nærmest alt i efterårets og vinterens køkken. Hvis du får sovs til din aftensmad, vil jeg dog anbefale, at du holder råkostsalaten på en tallerken (eller i en skål) for sig. Prøv den for eksempel til:

Nøddepostej med svampe og svampesauce
Vegetarens julesteg, kunne man sige. I hvert fald en skøn nøddepostej med svampe, og den smager godt både til jul – og resten af året.
Gå til opskrift
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce
Spinatlasagne med hytteost og svampe
En blød, fyldig og smagfuld vegetarisk lasagne med svampe og spinat. Den gør lykke hele bordet rundt!
Gå til opskrift
Spinatlasagne med hytteost og svampe
Auberginequiche med champignons – ufatteligt god
Auberginequichen er en klassiker i mit køkken – den smager som pizza og har den bedste tærtekonsistens med sprød bund og blødt fyld. Kan ikke anbefales nok!
Gå til opskrift
Auberginequiche med champignons

Flere farverige salater?

Jeg elsker at sætte en farverig salat på bordet, og om vinteren er det nærmest en opskrift på overlevelse. Måske kan du kende det. Her får du et par andre gode, grove salater, der gør både maven og øjnene glade:

Salat med mango og spidskål
En frisk salat med sød mango – den passer perfekt til det spicy køkken. Og til dig, der elsker en god spidskålssalat.
Gå til opskrift
Mangosalat med spidskål
Råkost med asiatisk dressing
En herlig råkost for dig, der elsker asiatiske smage af ingefær, soya og sesamolie. Og grove grønsager.
Gå til opskrift
Råkost med asiatisk dressing
Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas
En grønkålssalat for dig, der lige vil have salaten et niveau op – til jul, til gæster eller til forkælelse. Sød og syrlig, sprød og blød, fuld af farver.
Gå til opskrift
Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Din bedømmelse:




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments