Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Nøddefrikadeller – vegetarfrikadeller med nødder

Nøddefrikadeller, der er fulde af umami fra champignons, løg, hvidløg. Prøv de skønneste sprøde vegetarfrikadeller.

Nøddefrikadeller er skøn aftensmad for både store og små – og du behøver ikke være vegetar for at elske dem. Nødderne gør dem virkelig sprøde med bid og knas – og du får masser af umami fra svampe, løg og hvidløg.

Hvis du gerne vil overbevise din familie om, at det ikke skader at spise lidt grønnere, er de her vegetarfrikadeller med nødder og champignons også en blid start. Jeg har krydret nøddefrikadellerne med krydderier som timian og rosmarin, så de smager af det europæiske køkken – og hvis du får lyst til en sauce ved siden af, kan du finde en svampesauce her.

Opskriften giver en god stor portion, så har du også til madpakken dagen efter – en en god rest til senere på ugen.

Nøddefrikadeller – vegetarfrikadeller med nødder

Vegetarfrikadeller med nødder og champignons

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet 1 time
Giv de første stjerner!
De sprøde nøddefrikadeller med svampe giver en lækker aftensmad – og er mindst lige så gode på rugbrød eller i madpakken.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 dl quinoa
  • 1,5 dl vand
  • salt (til quinoa)
  • 1 dl fine havregryn
  • 250 g nødder (bland gerne hasselnødder og valnødder)
  • 1 løg (eller rødløg)
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g champignons (eller andre svampe)
  • olivenolie (til stegning)
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 2 spsk soya sauce
  • 1 spsk loppefrøskaller (eller 2 spsk mel)
  • ½ tsk salt (friskkværnet peber)
  • 2 æg
  • olie (til at stege i)

Til dippen skal du bruge:

  • 1 avocado
  • 1 dl græsk yoghurt
  • ½ fed hvidløg (presset)
  • ½ citron (saft – smag til)
  • salt (smag til)

Sådan gør du: 

Sådan laver du vegetarfrikadellerne:

  • Skyl quinoaen, og kog den med lidt salt i 13 minutter. Imens laver du resten klar til din frikadellefars:
  • Giv havregrynene en tur i din hakker, så de bliver til groft mel.
  • Hak nødderne. De skal hakkes ret fint, men det er vigtigt, der stadig er stykker, der kan knase.
  • Hak løg og hvidløg fint.
  • Hak svampene fint.
  • Sauter løg og hvidløg i en mellemstor gryde – i olivenolie. Når de er ved at være møre – ikke brune! – tilsæt champignons. Vend rundt, mens svampene afgiver væde. Væden skal ikke dampes af. Rør timian og rosmarin i sammen med soya, salt og friskkværnet peber.
  • Tag gryden af blusset, og tilsæt nødder, kogt quinoa, havremel, loppefrøskaller og æg. Rør farsen godt sammen.
  • Varm olivenolie op på en god stor pande. Form nu farsen til frikadeller og læg dem på panden. Hvis farsen hænger i skeen, så brug tommelfingeren til at rense skeen med hver gang, du er færdig med en frikadelle. Så hænger den mindre i. Eller dyp skeen i olie. Jeg steger mine frikadeller på 3 sider – så er de sprøde hele vejen rundt.

Sådan laver du dippen:

  • Blend avocado, yoghurt og hvidløg sammen, og smag til med citron og salt.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehør til nøddefrikadeller?

Du kan servere frikadellerne med mange typer tilbehør.

På billederne har jeg lavet en grønkålssalat med letkogte kerner, avocado, feta og min olie-eddikedressing. Lidt hummus ved siden af.

Du kan også lave kartofler eller andre rodfrugter i ovnen til – sammen med den avodadodip med et strejf af hvidløg – den er beskrevet i opskriften.

Prøv også med andre salater – fx en spidskålssalat eller en bagt salat.

Nøddefrikadeller - vegetarfrikadeller med nødder

Nøddefrikadeller til jul?

Der er efterhånden flere, der har fortalt, at de bruger nøddefrikadellerne som det vegetariske alternativ til julemiddagen. Det vil jeg sandelig ikke modsætte mig. Her kan du så servere med mere klassisk juletilbehør, for eksempel:

Kartoffelstakke i muffinforme
Det her er de heldigste kartofler, jeg kender. Fantastisk og luksustilbehør til mange retter, og de behøver ikke engang sovs!
Gå til opskrift
Kartoffelstakke i muffinforme
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
En rødkålssalat med det lille ekstra, der tager den til næste niveau: Honningglaserede nødder med kanel. Og en himmelsk tyttebærdressing.
Gå til opskrift
Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

Og snup svampesaucen herfra:

Nøddepostej med svampe og svampesauce
Vegetarens julesteg, kunne man sige. I hvert fald en skøn nøddepostej med svampe, og den smager godt både til jul – og resten af året.
Gå til opskrift
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Din bedømmelse:




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments