Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Først den knasende sprøde pizzabund …
Den sprødeste pizzabundElsker du at bage din egen pizza, og vil du ikke gå på kompromis med din pizzabund? Altså – skal den være let, tynd og knasende sprød? Så siger jeg velkommen i klubben. Jeg har gjort min research, og her får du opskrift. Med tips om det hele – mel, bagegear og metode. Voilá!

Hvad er hemmeligheden bag den ufatteligt gode pizzabund, spørger folk.

Og der er ikke bare én. Der er flere – bortset fra at det altså ikke er hemmeligt overhovedet. Her får du mine bedste tips fra toppen af …

Tips til den helt perfekte pizzabund:

  • Køb det rigtige pizzamel. Tipo 00 eller manitoba – og tjek, at proteinindholdet er mindst 12 %. 12 gram protein pr. 100 g mel. Så får du en elastisk dej, der kan danne smukke, lækre luftbobler og en superelastisk dej til din tynde pizza.
  • Begynd i god tid. Helst et døgn før, du vil spise pizza.
  • Ælt dejen, til du kan lave glutentesten. Du får to metoder nedenfor – en med maskine og en uden.
  • Brug bagesten eller bagestål. Hvis du virkelig elsker pizza, er det en god investering (for life). Også til alt muligt andet hvedebrød, forresten.

Den sprødeste pizzabund og den perfekte pizzasauceOg den nemmeste, skønneste tomatsauce …

Nåja, den skal du heller ikke snydes for. En tomatsauce, der virkelig rammer plet. Jeg var noget skeptisk, da jeg opdagede, der skulle smør i. Men prøv det. Det er så nemt, så man lige så godt kan give det et skud. Og nu sværger jeg til den, kun den. Tippet fandt jeg hos Gastromand – tak for det!

Opskrift på den sprødeste pizzabund og den perfekte pizzasauce

Aftensmad

Rækker til: 4-6 personer

Forberedelse: 12-24 timer

Til 4 sprøde pizzabunde skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 5 dl vand
  • 1/2 dl olivenolie
  • 625 g hvedemel (manitoba eller tipo 00 med mindst 12 % protein)
  • 2 tsk fint salt

Til den perfekte (og nemme) tomatsauce skal du bruge (her bliver til mere end én gang):

  • 1 flaske tomatpassata (680 g)
  • 1 stort rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 70 g smør (ja!)
  • salt

Sådan laver du de sprøde, fine pizzabunde:

  1. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan sikkert allerede mærke, hvordan dejen bliver mere elastisk, end den plejer. Tak til det proteinrige mel, der danner gluten. Det vil vi ha' mere af, med eller uden røremaskine:
  2. Med røremaskine: Rør dejen i ca. 15 minutter, til du kan lave glutentesten: Træk dejen ud mellem fingrene, til den er tynd som pergamentpapir - uden at gå i stykker. Hvis den ikke kan holde til det, skal den røres lidt mere.
  3. Uden røremaskine: Giv dejen en lille smule motion hver halve time. 6 gange, gerne 7. For mig virker det at sætte et ur - ellers glemmer jeg det ... Motionen foregår sådan her: Tag fat i dejen i den ene side, og løft den over til den modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag. Gør det 4 gange, så du kommer alle verdenshjørner rundt. Lad så dejen hvile en halv time. Sæt uret. Gentag. Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang. Det ka' vi li'.
  4. Nu skal dejen hæve koldt. Længe. Dæk den til, så overfladen ikke tørrer ud. Enten med et låg, med plastfolie eller en stor frysepose, du har klippet op, så den dækker helt. Sæt dejen i køleskabet 12-24 timer.
  5. Ca. 2 timer før spisetid: Find to stykker bagepapir frem, og drys dem med hvedemel. Drys også bordet med et tyndt, fint lag mel, og vend dejen ud her. Del den i 4. Saml hvert stykke til en bolle - en bolle med helt stram overflade. Læg de 4 boller på bagepapiret med god afstand, 2 boller på hver. Dæk dem med plastfolie, du har smurt med olivenolie, så det ikke hænger fast i dejen. Sæt bollerne køligt 1-2 timer - eller hvis du har travlt: Sæt dem på køkkenbordet en god halv times tid. Tænd ovnen på max varme ca. 1/2 time før, du vil bage. Sæt også en bageplade ind.
  6. Hvis du har bagesten eller bagestål - tænd ovnen 45 minutter før, og sæt bagesten/bagestål ind.
  7. Lav en pizza ad gangen: Gør et stykke bagepapir klar. Tag en bolle, og tryk den ud til pizzafacon. Start fra midten, og sørg for at lave en lidt tykkere kant. Du kan også trække lidt i dejen - og bliv ved, til din pizzabund er stor nok og stabil i faconen. Læg den på bagepapiret, pynt den med det fyld, du elsker. Glid bagepapiret med pizzaen ind på bageplade, bagesten eller bagestål, og giv den 5-7 minutter (evt. lidt længere, hvis den står direkte på bagepladen).
  8. Spis!

Tip! Mine pizzafavoritter

Du kan fx lave din pizza med aubergine eller med røget laks. 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.