Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Koldhævet pizzadej med gær – til den sprøde, lette pizzabund

Elsker du at bage din egen pizza, og vil du ikke gå på kompromis med din pizzabund? Altså – skal den være let, tynd og knasende sprød? Så siger jeg velkommen i klubben. Jeg har gjort min research, og her får du opskriften på den perfekte pizzadej med gær. Med tips om det hele – mel, bagegear og metode. Voilá!

Kan en pizzadej med gær give god pizza?

Der er så meget snak om surdej, så spørgsmålet er naturligt nok: Kan man overhovedet bage en himmelsk sprød og let pizza med en pizzadej med gær? Og ja, det kan jeg garantere. Jeg bager selv meget med surdej, men ikke min pizza. Det kunne jeg sikkert sagtens, men når jeg har denne her, så er surdej ikke nødvendig. (Du kan sagtens bruge lidt surdej i opskriften, hvis du gerne vil have en surdejsfermenteret bund. Du udskifter bare lidt vand med en aktiv surdej).

Men altså: Hvad er hemmeligheden bag den rigtige pizzadej og den ufatteligt sprøde pizzabund?

Og der er ikke bare én. Der er flere – bortset fra at det altså ikke er hemmeligt overhovedet. Her får du mine bedste tips fra toppen af …

Tips til den bedst pizzadej og den sprøde pizzabund:

 • Køb det rigtige pizzamel. Tipo 00 er nummer ét, alternativt manitoba eller en anden type hvedemel, der har et højt proteinindhold. Mindst 11,5 procent. 11,5 gram protein pr. 100 g mel. Så får du en elastisk pizzadej, der kan danne smukke, lækre luftbobler og en superelastisk dej til din tynde pizzabund.
 • Begynd på pizzadejen i god tid. Helst et døgn før, du vil spise pizza. Så kan du lave langtidshævet pizzadej, og tiden gør en kæmpe forskel.
 • Hvis din pizzadej skal lave store lufthuller, så skal du ælte din pizzadej, til du kan lave glutentesten. Du får to metoder nedenfor – en med maskine og en uden.
 • Brug bagesten eller bagestål. Hvis du virkelig elsker pizza, er det en god investering (for life). Også til alt muligt andet hvedebrød, forresten.

Sprød pizzabund i almindelig ovn?

Kan man virkelig få en sprød pizzabund, når man bager i en almindelig ovn derhjemme?

Ja, det kan du godt, men det går absolut bedst, hvis du investerer i en bagesten eller et bagestål. Jeg sværger til det sidste. Og jeg bruger det også til alle mulige andre typer brød og boller.

Tricket er, at det kan opføre sig næsten som en stenovn: Opsamler en hel masse varme, som det frigiver til din pizzadej, når du lægger pizzaen ind i ovnen. Og det virker: Din pizzabund bliver knasende sprød fra neden i en fart, og den skal kun bage kort, så den også bevarer sin lange, seje krumme indeni.

Bare husk, at et bagestål (eller en bagesten) skal være knaldvarm, før du bager. Og din ovn skal op må max varme. Jeg bager ved 270-300 grader og lader mit bagestål forvarme i 45 minutter.

Og den nemmeste, skønneste tomatsauce …

Nåja, den skal du heller ikke snydes for. En tomatsauce, der virkelig rammer plet. Jeg var noget skeptisk, da jeg opdagede, der skulle så meget fedtstof i. Og oprindeligt var det smør. Siden har jeg eksperimenteret med olivenolie, og – ærligt – jeg synes, det giver mere mening i pizzaens verden.

I øvrigt er pizzasaucen så nem, at man tror, det er løgn. Før i tiden stod jeg og kogte dåsetomater ind på panden, og det var et værre cirkus. Nu bare gryde – 40 minutter – og blende. Og olien runder smagen fra de syrlige tomater af på den lækreste måde.

Nu sværger jeg til den, kun den. Inspirationen med fedtstof – og det var smør – fandt jeg hos Gastromand. Siden blev det altså olivenolie i stedet for, men alligevel, tak for ideen!

Tip! Mine pizzafavoritter

Du kan fx lave din pizza med aubergine og oliven eller med røget laks og rødløg. Eller lav en hvid pizza med svampe!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Pizzadej med gær og den perfekte pizzasauce

Aftensmad

Rækker til: 4-6 personer

Forberedelse: 12-24 timer

Pizzadej til 4 sprøde pizzabunde:

 • 5 g gær

 • 5 dl vand

 • 1/2 dl olivenolie

 • 625 g hvedemel (tipo 00)

 • 2 tsk fint salt

Tomatsauce til mere end én gang:

 • 1 flaske tomatpassata (680 g)

 • 1 stort rødløg

 • 2 fed hvidløg

 • 70 g olivenolie

 • salt

Sådan laver du den bedste pizzadej:

 1. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan sikkert allerede mærke, hvordan dejen bliver mere elastisk, end den plejer. Tak til det proteinrige mel, der danner gluten. Det vil vi ha’ mere af, med eller uden røremaskine:

 2. Med røremaskine: Rør dejen i ca. 10 minutter, til du kan lave glutentesten: Træk dejen ud mellem fingrene, til den er tynd som pergamentpapir – uden at gå i stykker. Hvis den ikke kan holde til det, skal den røres lidt mere.

 3. Uden røremaskine: Giv dejen en lille smule motion hver halve time. 6 gange, gerne 7. For mig virker det at sætte et ur – ellers glemmer jeg det … Motionen foregår sådan her: Tag fat i dejen i den ene side, og løft den over til den modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag. Gør det 4 gange, så du kommer alle verdenshjørner rundt. Lad så dejen hvile en halv time. Sæt uret. Gentag. Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang. Det ka’ vi li’.

 4. Nu skal dejen hæve koldt. Længe. Dæk den til, så overfladen ikke tørrer ud. Enten med et låg, med plastfolie eller en stor frysepose, du har klippet op, så den dækker helt. Sæt dejen i køleskabet 12-24 timer.

 5. Ca. 1 time før spisetid: Find to stykker bagepapir frem, og drys dem med hvedemel. Drys også bordet med et tyndt, fint lag mel, og vend dejen ud her. Del den i 4. Saml hvert stykke til en bolle og stram den op. Læg de 4 boller på bagepapiret med god afstand, 2 boller på hver. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og sæt dem på køkkenbordet en god halv times tid. Tænd ovnen på max varme ca. 1/2 time før, du vil bage.

 6. Hvis du har bagesten eller bagestål – tænd ovnen 45 minutter før, og sæt bagesten/bagestål ind.

 7. Lav en pizza ad gangen: Gør et stykke bagepapir klar. Tag en bolle, og tryk den ud til pizzafacon (ingen kagerulle!). Start fra midten, og sørg for at lave en lidt tykkere kant. Du kan også trække lidt i dejen – og bliv ved, til din pizzabund er stor nok og stabil i faconen (min er 28-30 cm i diameter). Læg den på bagepapiret, pynt den med det fyld, du elsker. Træk bagepapiret med pizzaen ind på bageplade, bagesten eller bagestål, og giv den 5-10 minutter (længst tid, hvis du ikke bruger bagestål eller bagesten).

 8. Spis!

Og tomatsaucen:

 1. Pil løget og skær det i brede både. Pil hvidløget og halver det. Lad alle ingredienser simre i en gryde 40 minutter. Køl lidt af og blend. Smag til med salt og peber (og evt. andre krydderier, fx timian, chili osv). Færdig.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Pizza på grill – hvordan?

Dit bagestål (eller din bagesten) er som skabt til at bage pizza på grill. Og her kan der virkelig komme knald på varmen, så du får en fantastisk sprød og luftig pizza:

 • Tænd grillen på fuld varme – indirekte varme på en kulgrill eller hele grillen på en gasgrill.
 • Lad bagestålet forvarme – 10-15 minutter, når grillen er godt varm.
 • Sluk varmeelementerne lige under bagestålet på en gasgrill, inden du lægger pizzaen på.
 • Bag pizzaen under låg. 4-6 minutter til den er sprød og har gyldne kanter. Bagetiden afhænger af, hvor varm din grill er, og hvor tyk din pizzabund er …
 • Og husk: Lad låget blive på, til det er nødvendigt at tjekke. Du lukker jo varmen ud hver gang, du kigger til den … så ikke noget med at kigge hvert minut.

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Koldhævet pizzadej med gær – og perfekt pizzasauce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.