Rør gæren ud i vandet, og tilsæt de øvrige ingredienser. Du kan sikkert allerede mærke, hvordan dejen bliver mere elastisk, end den plejer. Tak til det proteinrige mel, der danner gluten. Det vil vi ha’ mere af, med eller uden røremaskine:
Med røremaskine: Rør dejen i ca. 10 minutter, til du kan lave glutentesten: Træk dejen ud mellem fingrene, til den er tynd som pergamentpapir – uden at gå i stykker. Hvis den ikke kan holde til det, skal den røres lidt mere.Lad dejen starte hævning på bordet en times tid.
Uden røremaskine: Giv dejen en lille smule motion hver halve time. 6 gange, gerne 7. For mig virker det at sætte et ur – ellers glemmer jeg det … Motionen foregår sådan her: Tag fat i dejen i den ene side, og løft den over til den modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag. Gør det 4 gange, så du kommer alle verdenshjørner rundt. Lad så dejen hvile en halv time. Sæt uret. Gentag - eller lav coil fold (se videoen). Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang. Det ka’ vi li’.
Koldhævning. Nu skal dejen hæve koldt. Længe. Dæk den til, så overfladen ikke tørrer ud. Enten med et låg eller plast. Sæt dejen i køleskabet 12-24 timer.
Ca. 1 time før spisetid: Find to stykker bagepapir frem, og drys dem med hvedemel. Drys også bordet med et tyndt, fint lag mel, og vend dejen ud her. Del den i 4. Saml hvert stykke til en bolle og stram den op. Læg de 4 boller på bagepapiret med god afstand, 2 boller på hver. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, og sæt dem på køkkenbordet en god halv times tid. Tænd ovnen på max varme ca. 1/2 time før, du vil bage.
Hvis du har bagestål – tænd ovnen 45 minutter før, og sæt bagestålet ind.
Lav en pizza ad gangen: Gør et stykke bagepapir klar. Tag en bolle, og tryk den ud til pizzafacon (ingen kagerulle!). Start fra midten, og sørg for at lave en lidt tykkere kant. Du kan også trække lidt i dejen – og bliv ved, til din pizzabund er stor nok og stabil i faconen (min er 28-30 cm i diameter). Læg den på bagepapiret, pynt den med det fyld, du elsker. Træk bagepapiret med pizzaen ind på bageplade, bagesten eller bagestål, og giv den 5-10 minutter (længst tid, hvis du ikke bruger bagestål eller bagesten).
Spis!
Og tomatsaucen:
Pil løget og skær det i brede både. Pil hvidløget og halver det. Lad alle ingredienser simre i en gryde 40 minutter. Køl lidt af og blend. Smag til med salt og peber (og evt. andre krydderier, fx timian, frisk basilikum, chili osv). Færdig.