Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En smuk og smagfuld citrussalat med appelsin, grape og delikat myntesukker. Oplagt som en frisk salat til brunch eller til det krydrede køkken.

Citrussalat – nem, frisk og farverig

Citrussalaten sætter friskhed og farve på bordet, og den er supernem at lave. Bare skær skrællen af citrusfrugterne, skær dem i skiver, og anret med på et fad med granatæbler og hakkede pistaciekerner. Det særlige ved opskriften er myntesukkeret – et lille raffinement, der både pynter og giver salaten et frisk og sødt twist.

Jeg lavede salaten i blodappelsinsæsonen – i det tidlige forår – og jeg synes, det er en herlig måde at bruge blodappelsinerne på. Man kan virkelig smage dem med deres kraftfuld smag af sødt, syrligt og lidt bittert. Og farvespillet er en sag for sig!

Der er forskel på de “almindelige” appelsiner, og derfor er det en god idé at ha’ lidt lime i baghånden. Salaten skal være frisk og syrlig.

Myntesukker i stedet for dressing

Citrusfrugterne er så saftige i sig selv, så det ikke rigtig giver mening at give salaten en dressing. Men myntesukkeret giver lige citrussalaten en twist. Og det er virkelig nemt at lave. Bare kør en lille håndfuld mynteblade med sukker i en minihakker. Farven bliver nærmest lysende grøn – skriggrøn! – så myntesukkeret både pynter og smager.

Du kan ikke lave så lidt myntesukker, som du skal bruge i opskriften – der skal lige være blade og sukker nok til, at det bliver hakket i maskinen. Men du kan sagtens gemme resten i køleskabet til en anden dag. Brug det fx som topping på en grapefrugt.

Citrussalat – til hvad?

Jeg bruger citrussalaten til brunch, hvor jeg elsker, der er noget frisk frugt. Men den er også rigtig god som tilbehør fx i det nordafrikanske eller det indiske køkken.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Citrussalat med myntesukker

Salater

Rækker til: 4 som tilbehør

Til citrussalaten skal du bruge:

 • 3 appelsiner (evt. delvis blodappelsiner)

 • 1 grapefrugt

 • 1/2-1 dl granatæblekerner

 • 30 g salte pistacienødder (vejet uden skaller)

 • Evt. saften af 1/2 lime

 • Evt. 1-2 spsk olivenolie

 • En smule kværnet salt

Til myntesukkeret skal du bruge:

 • 40 g sukker/råsukker

 • 3 kviste frisk mynte (bladene)

Sådan gør du:

 1. Skær skrællen af citrusfrugterne med en skarp kniv, og skær frugterne i skiver. Arranger dem på et fad.

 2. Frigør granatæblekernerne. Afskal pistacienødderne, og hak dem groft.

 3. Pil bladene af mynten, gem lidt til pynt. Put resten i en minihakker sammen med sukkeret, og kør, til mynten er fint hakket.

 4. Kør en saltkværn over salaten – bare en smule, godt fordelt. Giv den evt. også lidt lime (hvis appelsinerne er meget søde) og olivenolie, hvis du synes. Pynt citrusskiverne med granatæble, myntesukker (efter smag – du skal ikke bruge det hele), pistacienødder og lidt mynteblade. Server!

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

 

Citrussalat med myntesukker og pistacie

Hvorfor bliver blodappelsiner røde?

Det særlige ved blodappelsinen er både smagen – syrlig, sød og en smule bitter – nogle siger, den minder om hindbær – og selvfølgelig farven. Blodappelsinen får kun den røde farve, hvis den har fået lave nattetemperaturer. Så man kan ikke bare flytte et blodappelsintræ til et andet sted og forvente samme udbytte. Måske appelsiner – men de bliver ikke røde, hvis appelsinen ikke får sin nattekulde.

En rigtig vinterappelsin! Sæsonen er typisk kort – fra omkring jul og til det tidlige forår.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.