Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
En vegetarisk spinatlasagne er nærmest som at få et kram til aftensmad. Bare tænk - blød lasagne fyldt med både svampe, spinat og hele to oste.
Ægte comfort food, der gør det, comfort food skal: Den gør glad og veltilpas. Og mæt!
Er vegetarisk spinatlasagne kun for vegetarer, kan du spørge. Og det bliver et stort NEJ.
Faktisk er det noget lasagne kan (lidt som pizza, by the way): Overbevise selv de mest ihærdige kødspisere om, at grøntsagsretter kan være fuldt ud lige så gode som det, de plejer at få på tallerknen. Ja, bedre, hvis du spørger mig, men sådan er vi jo lidt forskellige. Men lasagne er i hvert fald en god genvej til flere grøntsager i aftensmaden. Uden klager.
Jeg plejer altid at sige, at jeg foretrækker lasagne uden bechamel. Og jeg testede det glad på min spinatlasagne også. Den blev ganske god, faktisk egentlig godkendt af familien. Men jeg syntes, den manglede noget.
Så jeg er krøbet til korset. Sådan næsten, i hvert fald, for lasagnen har ikke bare fået bechamel. Den har fået mornay, i min aftapning. (Og hvad er forskellen? Bechamelsauce er uden ost, mornay er med. Oprindeligt gruyere, her hytteost og cheddar).
Jeg tror seriøst ikke, jeg har lavet opbagt sauce, siden jeg var barn (med mor ved siden), men nu har den altså fået en revival. Og hvis du tænker, at det kan du ikk’ hit’ u’ a’, så bare rolig. Det kan du godt. Og hvis du vil være helt fri for besværet, kan du købe en bechamelsauce og tilsætte ostene.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det er lidt som med pizza: Du kan få hvid pizza og rød pizza. Nu kan du også få hvid lasagne (denne her) og rød lasagne. Nej, faktisk, du kan få denne her hvide og to røde lasagner:
Der er noget næsten magisk ved at tage ingredienser, der i sig selv er enkle, og kombinere dem til et lille hverdags-underværk af smag og konsistens. Det er præcis, hvad du får med spinatlasagnen: Blød og lækker i hver mundfuld og godt boppet op med grønsager, der smager og nærer.
Svampene: Ja, du ved det: Svampe er bare trylleformularen, når din aftensmad skal ha’ umami uden kød. Både de tørrede og friske svampe bliver saftige og fyldige under tilberedningen, og så er vi godt begyndt på din spinatlasagne.
Grøntsagerne: Gulerod, løg og selleri giver lasagnen en dejlig sødme og lidt tekstur. Og det hele spiller, når du giver dem både hvidløg og grønne krydderier.
Spinaten: Spinaten er det sande grønne indslag i din vegetarlasagne. Den har også fået lov at give navn til den. Men spinaten kommer ikke kun med sine fine grønne farve, den giver også en sund dosis næring: Den er fyldt med vitaminer og mineraler.
Mornaysaucen med to slags ost: Ingen lasagne uden bechamel, siger du måske. Det er jeg ikke enig i, som du kan se her, men i dette tilfælde får du mig – næsten. For når der kommer ost i en bechamelsauce, hedder det mornay. Vist var det oprindeligt en gruyere, man skulle rive i – her bruger jeg en mix af hytteost (et lidt lettere alternativ) og cheddar (der som bekendt smelter virkelig lækkert). Citronskal og -saft tilføjer en let syrlighed, der giver balance mellem det cremede og det friske. Plus of course: Muskatnød, alt det du lyster.
Cheddarost på toppen: Den revne cheddar på toppen smelter, så du får en gylden og let sprød skorpe – den perfekte kontrast til en blød lasagne.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej Bodil,
Tak for ospkriften!
Hvor stor er dit ovenfad endelig?
I selv opskriften står der bare xx*xx cm.
Det vil være godt at vide. På forhånd tak.
Hej Anna, ups, korrekturlæseren tog vist en fridag. Mit fad er ca. 16 * 22 cm, og nu har jeg rettet det i opskriften også. Tak for at spørge! Kh Bodil