Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Nogle gange har man bare brug for et kram til aftensmad – og sådan er det nærmest at få en vegetarisk spinatlasagne. Bare tænk – blød lasagne fyldt med både svampe, spinat og hele to oste. Ægte comfort food, der gør det, comfort food skal: Den gør glad og veltilpas. Og mæt!

Spinatlasagne – comfort food til alle!

Er vegetarisk spinatlasagne kun for vegetarer, kan du spørge. Og det bliver et stort NEJ.

Faktisk er det noget lasagne kan (lidt som pizza, by the way): Overbevise selv de mest ihærdige kødspisere om, at grøntsagsretter kan være fuldt ud lige så gode som det, de plejer at få på tallerknen. Ja, bedre, hvis du spørger mig, men sådan er vi jo lidt forskellige. Men lasagne er i hvert fald en god genvej til flere grøntsager i aftensmaden. Uden klager.

Og bechamel. Nu må jeg krybe til korset (næsten)

Jeg plejer altid at sige, at jeg foretrækker lasagne uden bechamel. Og jeg testede det glad på min spinatlasagne også. Den blev ganske god, faktisk egentlig godkendt af familien. Men jeg syntes, den manglede noget.

Så jeg er krøbet til korset. Sådan næsten, i hvert fald, for lasagnen har ikke bare fået bechamel. Den har fået mornay, i min aftapning. (Og hvad er forskellen? Bechamelsauce er uden ost, mornay er med. Oprindeligt gruyere, her hytteost og cheddar).

Jeg tror seriøst ikke, jeg har lavet opbagt sauce, siden jeg var barn (med mor ved siden), men nu har den altså fået en revival. Og hvis du tænker, at det kan du ikk’ hit’ u’ a’, så bare rolig. Det kan du godt. Og hvis du vil være helt fri for besværet, kan du købe en bechamelsauce og tilsætte ostene.

En hvid grønsagslasagne – men du kan også få en rød

Det er lidt som med pizza: Du kan få hvid pizza og rød pizza. Nu kan du også få hvid lasagne (denne her) og rød lasagne. Nej, faktisk har bloggen to røde:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Spinatlasagne med svampe

Aftensmad

Du skal bruge:

  • 30 g tørrede svampe

  • 400 g friske mørke svampe, købt vægt

  • lidt olivenolie

  • 2,5 spsk soya

  • 100 g gulerod, renset vægt

  • 100 g løg eller rødløg, renset vægt

  • 75 g knoldselleri eller bladselleri, renset vægt

  • 3 fed hvidløg

  • 3 tsk tørrede grønne krydderurter, fx timian, rosmarin, oregano – eller en Provence-mix

  • 250 g hel spinat (frisk eller fra frost, optøet)

     

Til mornaysaucen:

  • 15 g smør

  • 1 spsk hvedemel

  • 2 dl mælk

  • 400 g hytteost

  • 100 g cheddarost, revet

  • Fintrevet skal af 1 øko citron

  • 1-2 spsk citronsaft

  • evt. muskatnød

  • 1/4-1/2 tsk salt

  • friskkværnet peber

Og til at lægge sammen med:

  • ca. 175 g lasagneplader – gerne med fuldkorn, hvis du synes

  • Ca. 50 g cheddar til topping

Lasagnefad - hvor stort?

  • Lasagnen bliver bedst, hvis du har i hvert fald 4 lag lasagneplader. Det kræver et lasagnefad med en god højde. Mit fad er ca. 16 * 22 * 6,5 cm.

Sådan gør du:

  1. Først spinat-svampefyldet: Udblød de tørrede svampe i 1,5 dl lunet vand, 15-30 minutter.

  2. Rens de friske svampe, og skær dem i skiver. Hak løg og hvidløg. Riv gulerod og selleri (bladselleri skal bare skæres i tynde skiver).

    Tip: Du kan også køre løg, hvidløg, gulerod og selleri i en minihakker.

  3. Brug en stor pande. Steg de friske svampe lidt hårdt i olie, til de får farve og smider væden. Tilsæt 2,5 spsk soya, og lad den dampe af hurtigt. Sæt svampene til side i en skål. Tag nogle få skiver svampe fra til pynt.

  4. Giv panden lidt olie igen, og tilsæt nu løg, hvidløg, gulerod og selleri. Steg ved mellemvarme, til grønsagerne er næsten møre (4-5 minutter). Tilsæt spinat, og vend rundt, til den falder sammen. Bland begge slags svampe i, også vandet fra de tørrede svampe. Krydr godt med krydderurter og peber.

  5. Så mornaysaucen: Smelt smørret i en lille kasserolle, og pisk melet ud i det. Tilsæt så mælken lidt ad gangen, og pisk godt hele tiden, så du får en jævn sauce. Saucen skal koges godt igennem, men ikke for varmt. Tag den af varmen, og tilsæt hytteosten, de 100 g cheddar og citronskal, og smag til med muskatnød, salt og peber.

  6. Saml lasagnen: Læg de to saucer lagvis med lasagnepladerne – slut af med mornay, drys den sidste ost over og slut af med et par skiver af svampene, bare til pynt.

  7. Du kan bage lasagnen både i ovn og mikroovn:
    Ovn: 180° 35-40 minutter.
    Mikro (kun hvis du ikke bruger et metalfad): 4 minutter ved max effekt (til den er gennemvarm, tjek ved at mærke under bunden af fadet).
    30 minutter ved 40 % effekt.
    4 minutter grill (husk stativ under fadet).

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Spinatlasagne med enkle råvarer – kærlig smag

Der er noget næsten magisk ved at tage ingredienser, der i sig selv er enkle, og kombinere dem til et lille hverdags-underværk af smag og konsistens. Det er præcis, hvad du får med spinatlasagnen: Blød og lækker i hver mundfuld og godt boppet op med grønsager, der smager og nærer.

Svampene: Ja, du ved det: Svampe er bare trylleformularen, når din aftensmad skal ha’ umami uden kød. Både de tørrede og friske svampe bliver saftige og fyldige under tilberedningen, og så er vi godt begyndt på din spinatlasagne.

Grøntsagerne: Gulerod, løg og selleri giver lasagnen en dejlig sødme og lidt tekstur. Og det hele spiller, når du giver dem både hvidløg og grønne krydderier.

Spinaten: Spinaten er det sande grønne indslag i din vegetarlasagne. Den har også fået lov at give navn til den. Men spinaten kommer ikke kun med sine fine grønne farve, den giver også en sund dosis næring: Den er fyldt med vitaminer og mineraler.

Mornaysaucen med to slags ost: Ingen lasagne uden bechamel, siger du måske. Det er jeg ikke enig i, som du kan se her, men i dette tilfælde får du mig – næsten. For når der kommer ost i en bechamelsauce, hedder det mornay. Vist var det oprindeligt en gruyere, man skulle rive i – her bruger jeg en mix af hytteost (et lidt lettere alternativ) og cheddar (der som bekendt smelter virkelig lækkert). Citronskal og -saft tilføjer en let syrlighed, der giver balance mellem det cremede og det friske. Plus of course: Muskatnød, alt det du lyster.

Cheddarost på toppen: Den revne cheddar på toppen smelter, så du får en gylden og let sprød skorpe – den perfekte kontrast til en blød lasagne.

Spinatlasagne med svampe og hytteost - vegetarisk comfort food

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Spinatlasagne med svampe og hytteost – vegetarisk comfort food

  1. Hej Bodil,
    Tak for ospkriften!
    Hvor stor er dit ovenfad endelig?
    I selv opskriften står der bare xx*xx cm.
    Det vil være godt at vide. På forhånd tak.

    1. Hej Anna, ups, korrekturlæseren tog vist en fridag. Mit fad er ca. 16 * 22 cm, og nu har jeg rettet det i opskriften også. Tak for at spørge! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.