Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Lammeculotte i ovn temperatur

Lammeculotte er et fint lille stykke lam, som er nemt at få fat i. Og nemt at få succes med. Vi har lige nappet en fin og frisk irsk lammeculotte, og den blev lige, som vi helst vil ha’ den. Saftig og lækker.

Spørger du mig, er der flere fordele ved lammeculotten frem for andre udskæringer:

  • Tilberedningen går hurtigt. Ikke flere timer som med en lammekølle.
  • Den er nem at stege tilpas – ikke for rød, ikke for tør.
  • Den passer som en fin lille steg til en eller to personer. Og hvis I er mange, kan du bare stege flere.

Brug stegetermometer til din lammeculotte!

Den nemmeste måde at få lammeculotten lige tilpas er at bruge et stegetermometer. Så du kan holde øje med kernetemperaturen. Uden termometer er det noget sværere at vurdere.

Og hvilken temperatur skal culotten så ha’ Her får du de vejledende temperaturer for færdigt kød:

Rosa: 62-65 grader
Graduering af rosa: 65-68 grader
Gennemstegt: 70-72 grader

MEN!

Du tager jo din culotte ud af ovnen og lader den hvile ca. 10 minutter, før du skærer den ud. Derfor skal du tage den ud af ovnen ved en lavere temperatur:

Rosa: 58-61 grader
Graduering af rosa: 61-64 grader
Gennemstegt: 65-68 grader

Godt tilbehør til lammeculotte

Her får du en opskrift med masser af grønsager, der står og hygger sig med lammet i ovnen. Det hele bliver mørt og godt, og det smager fantastisk.

Dip til. Og hvis du er mere sulten – brød eller ovnstegte kartoffelbåde? De kan være i ovnen samtidig.

Gem

Gem

Opskrift på lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Aftensmad

Rækker til: 2

Forberedelse: 40 minutter

Tilberedning: 35 minutter

Til lammeculotten skal du bruge:

  • 2 små lammeculotter eller én stor (min var 450 g)
  • 1 fed hvidløg
  • frisk rosmarin (eller tørret)
  • olivenolie

Til grønsagerne skal du bruge:

  • 200 g små tomater, fx cocktail eller datterino
  • 1 aubergine
  • 1 lille squash
  • 10-15 gode sorte oliven
  • 1 stort rødløg
  • frisk eller tørret rosmarin og timian
  • olivenolie
  • salt og peber
  • Evt. groft brød eller kartoffelbåde som tilbehør

Til dippen skal du bruge:

  • 1 dl græsk yoghurt
  • 4 stilke frisk mynte
  • 1 lille fed hvidløg
  • en smule salt

Husk også:

  • Bagepapir
  • Stegetermometer (hvis du ikke har et - så invester i et. Det bliver du glad for).

Sådan gør du:

  1. Start med auberginen: Skær den i 1-1,5 cm tykke skiver og drys med salt. Lad den ligge 15-30 minutter – det trækker bitterstofferne ud, og den bliver nemmere mør.

  2. Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.

  3. Gnid lammeculotterne med salt, peber, knust hvidløg, rosmarin og lidt olie. Læg dem i en bradepande på bagepapir, der går op af kanterne.

  4. Snit grønsagerne i grove stave eller tern, auberginen til sidst. Vend grønsagerne i olie, salt, peber og krydderurter, og tilsæt oliven.

  5. Hvis du vil have kartoffelbåde til, er det nu: Skur kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, salt, peber og krydderier efter smag. Fordel dem på bagepapir på en plade, og sæt dem ind samtidig med lammet.

  6. Læg grønsagerne rundt om lammeculotterne, og sæt det hele i ovnen i ca. 25-30 minutter. Små culotter lidt kortere, store lidt længere. Hvis du har et stegetermometer, så steg til til 58 grader, hvis du vil have dem rosa og ca. 65, hvis de skal være gennemstegte. Og noget derimellem, hvis de bare skal have et lidt rosa skær.

  7. Lav myntedippen: Hak mynten fint, pres hvidløget, og bland det i yoghurten sammen med lidt salt. Du kan også give det hele en tur med stavblenderen.

  8. Tag lammeculotten ud, og lad grønsagerne blive. Sæt brød i ovnen, hvis du vil servere lunt brød til.

  9. Pak lammet i folie, og lad det hvile ca. 10 minutter. Husk, temperaturen stiger ca. 5 grader i hviletiden, og så passer det med 63 grader: rosa og 70 grader: gennemstegt.

  10. Tag grønsagerne (og kartoflerne) ud, og server dem sammen med culotterne, skåret i skiver. Husk dippen. Og måske groft brød.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder på Instagram.

Andre nemme retter med lam

Hvis det ikke skal være en lammeculotte, kan du gå den modsatte vej og lave noget langtidsbraiseret lam. Braisere betyder at stege længe ved lav temperatur – enten i ovn, stegeso eller gryde. Fordelen ved dem er, at du selv kan simre på sofaen så længe – og de kan laves klar i god tid.

Her har jeg også et par favoritter:

Græsk lammegryde med tomat og aubergine

Marokkansk lammegryde med abrikoser

Langtidsstegt lam i ovn

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.