Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Lammeculotte er et fint lille stykke lam, som er nemt at få fat i. Og nemt at få succes med. Vi har lige nappet en fin og frisk irsk lammeculotte, og den blev lige, som vi helst vil ha’ den. Saftig og lækker, rosa i midten.

Spørger du mig, er der flere fordele ved lammeculotten frem for andre udskæringer:

  • Tilberedningen går hurtigt. Ikke flere timer som med en lammekølle.
  • Den er nem at stege tilpas – ikke for rød, ikke for tør. Bare brug et stegetermometer.
  • Den passer som en fin lille steg til en eller to personer. Og hvis I er mange, kan du bare stege flere.

Brug stegetermometer til din lammeculotte!

Den nemmeste måde at få lammeculotten lige tilpas er at bruge et stegetermometer. Så du kan holde øje med kernetemperaturen. Uden termometer er det noget sværere at vurdere.

Og hvilken temperatur skal culotten så ha’? Her får du de vejledende temperaturer for færdigt kød:

Rosa: 62-65 grader
Graduering af rosa: 65-68 grader
Gennemstegt: 70-72 grader

MEN!

Du tager jo din culotte ud af ovnen og lader den hvile ca. 10 minutter, før du skærer den ud. Derfor skal du tage den ud af ovnen ved en lavere temperatur:

Rosa: 58-61 grader
Graduering af rosa: 61-64 grader
Gennemstegt: 65-68 grader

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Godt tilbehør til lammeculotte

Din lammeculotte skal have tilbehør, men hvad foretrækker du?

Her får du en opskrift med grønsager, der står og hygger sig med lammet i ovnen. Det gør det virkelig nemt for dig – og jeg vil foreslå:

  • Aubergine
  • Squash
  • Rødløg
  • Små tomater
  • Oliven
  • Friske krydderurter – og i min optik er rosmarin nummer ét.

Det hele bliver mørt og godt, og det smager fantastisk – sammen med en nem lille myntedip.

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Du kan også overveje:

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

Aftensmad

Rækker til: 2

Forberedelse: 40 minutter

Tilberedning: 35 minutter

Til lammeculotten skal du bruge:

  • 2 små lammeculotter eller én stor (min var ca. 500 g)

  • 1 fed hvidløg

  • frisk rosmarin (eller tørret)

  • olivenolie

Til grønsagerne skal du bruge:

  • 200 g små tomater, fx cherry eller datterino

  • 1 aubergine

  • 1 lille squash

  • 10-15 gode sorte oliven

  • 1 stort rødløg

  • frisk eller tørret rosmarin og timian

  • olivenolie

  • salt og peber

  • Evt. groft brød eller kartoffelbåde som tilbehør

Til dippen skal du bruge:

  • 1 dl græsk yoghurt

  • 4 stilke frisk mynte

  • 1 lille fed hvidløg

  • en smule salt

Husk også:

  • Bagepapir

  • Stegetermometer (hvis du ikke har et – så invester i et. Det bliver du glad for).

Sådan gør du:

  1. Start med auberginen: Skær den i 1-1,5 cm tykke skiver og drys med salt. Lad den ligge 15-30 minutter – det trækker bitterstofferne ud, og den bliver nemmere mør.

  2. Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.

  3. Rids fedtlaget på lammeculotterne, så det kan sprække under stegningen. Gnid dem så med salt, peber, knust hvidløg, hakket rosmarin og lidt olie. Læg dem i en bradepande på bagepapir, der går op af kanterne.

  4. Snit aubergine, squash og løg i grove stave eller tern. Vend dem sammen med små tomater (hele) og oliven i olie, salt, peber og krydderurter.

  5. Hvis du vil have kartoffelbåde til, er det nu: Skur kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, salt, peber og krydderier efter smag. Fordel dem på bagepapir på en plade, og sæt dem ind samtidig med lammet.

  6. Læg grønsagerne rundt om lammeculotterne, og sæt det hele i ovnen i ca. 25-30 minutter. Små culotter lidt kortere, store lidt længere. Hvis du har et stegetermometer, så steg til til 58 grader, hvis du vil have dem rosa og ca. 65, hvis de skal være gennemstegte. Og noget derimellem, hvis de bare skal have et lidt rosa skær.

  7. Lav myntedippen: Hak mynten fint, pres hvidløget, og bland det i yoghurten sammen med lidt salt. Du kan også give det hele en tur med stavblenderen.

  8. Tag lammeculotten ud, og lad grønsagerne blive. Sæt brød i ovnen, hvis du vil servere lunt brød til.

  9. Pak lammet i folie, og lad det hvile ca. 10 minutter. Husk, temperaturen stiger ca. 5 grader i hviletiden, og så passer det med 63 grader: rosa og 70 grader: gennemstegt.

  10. Tag grønsagerne (og kartoflerne) ud, og server dem sammen med culotterne, skåret i skiver. Husk dippen. Og måske groft brød.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Andre nemme retter med lam

Hvis det ikke skal være en lammeculotte, kan du gå den modsatte vej og lave noget langtidsbraiseret lam. Braisere betyder at stege længe ved lav temperatur – enten i ovn, stegeso eller gryde. Fordelen ved dem er, at du selv kan simre på sofaen så længe – og de kan laves klar i god tid.

Her har jeg også et par favoritter:

Græsk lammegryde

Måske også noget for dig?

12 kommentarer til Lammeculotte med hvidløg, rosmarin og grønsager i ovnen

  1. Hej, tak for opskriften. Har ikke prøvet den endnu, men vil bare sige, at print ikke bliver fuldstændigt. Af “sådan gør du” kommer kun punkt 1 og 10 ud.
    vh Bente

    1. Hej Bente, undskyld det sene svar. Printproblemet skulle være løst for længst – problemet var, at du kun fik side 1. Nu får du begge :-) Tak for at sige til, jeg fik straks fat i min udvikler. Kh Bodil

  2. Glimrende ide at lægge culotten på grøntsager. Jeg brugte det forhåndenværende:
    Et par gode håndfulde spidskål skåret i ringe fra den spidse ende i bunden af fadet.
    6-8 tynde skiver fennikel
    Halverede små tomater
    1 bdt. snittet forårsløg
    1 alm. løg
    1 stor snack-peber i småstykker
    Hvidløg, timian
    Et skvæt piskefløde
    Det blev superlækkert :-)

    1. Hej Troels
      tak for din kommentar – og du læser opskriften præcis, som den skal læses :-) Det lyder supergodt, og nu kan andre stjæle ideen.
      Kh Bodil

  3. Det er en yderst skøn ret. Grønsager og kød klæder hinanden. Jeg laver en anden tzatziki, men det er en rigtig god ide som tilbehør.
    Lammet blev saftigt og fint. Grønsagerne blev fine i stegelagen. Denne gang havde jeg ikke sorte oliven, men det gik fint uden.

    1. Hej Mette,
      Dejligt du kan bruge opskriften – og justere efter dagsformen ?
      Tak fordi du læser med på bloggen.
      Kh Bodil

  4. Hejsa – jeg forstår ikke hvorfor du og andre bruger stegetermometer – og derfor altid skriver om kernetemperaturen – da jeg synes et er synd og prikke hul i kødet – og saften løber ud.
    Personligt foretrækker jeg at stege på tid.

    Ellers fin opskrift, tak

    1. Hej Claus, tak for din kommentar og for at læse med på bloggen :-) Jeg bruger stegetermometer, fordi jeg ikke altid er så heldig med at stege på tid – den samme vægt kan komme i forskellige former (mere runde, mere aflange), og der er jeg glad for stegetermometeret. Jeg forstår din anke, men oplever ikke et betydeligt tab af saft. Så derfor … Og heldigvis kan man jo sagtens bruge opskriften uden stegetermometer og stege på tid, hvis man er tryg ved det :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.