Følg med her:
Linsesalat med majs og belugalinser
Det er ikke alle salater, der behøver et hav af ingredienser. Denne gang er jeg gået simpelt til værks med linser, maj, rødløg og frisk basilikum. Plus en simpel dressing, som du hurtigt kan ryste sammen.
Tip! Lav dressing til mange gange på én gang
For at gøre det hele endnu simplere vil jeg anbefale, at du laver en god stor portion olie-eddike-dressing, så du har en flaske klar i køleskabet. Det er faktisk lige så nemt at lave en stor portion som en lille. Bare et tip!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 5 dl belugalinser (tilberedte, dvs. ca. 2 dl tørrede )
- 2 majskolber (eller 2 små dåser majs á 300 g, drænede)
- 1 stor potte basilikum
- 1 lille rødløg
Til dressingen skal du bruge:
- 4 tsk eddike (fx 1 tsk balsamico og 3 tsk god lys eddike)
- 4 spsk olie (fx 1 spsk olivenolie og 3 spsk mild madolie)
- ½ tsk dijonsennep
- salt og peber
Sådan gør du:
- Hvis du ikke har tilberedte belugalinser: Kog dem i rigeligt letsaltet vand i ca. 18 minutter. Tjek, at de er møre, men stadig har et godt bid. Dræn vandet fra.
Forbered resten imens:
- Ryst dressingen sammen i et glas med låg.
- Tilbered majskolberne – nemmest i mikroovnen: Giv hver kolbe 3,5 minut ved fuld effekt (med bladene på). Hold så godt fast i toppen af kolben med et rent viskestykke, og skær bunden af med en skarp kniv. Skær så højt, at du lige netop får skåret alle bladene over. Så kan du ryste majskolben ud af sit skjul – helt uden tråde. Lad den køle lidt af, og skær så majskernerne fri. Lad dem køle af. Gentag med den anden majskolbe.
- Skær rødløg i fine både, og pluk bladene af basilkum.
Når linserne er kogt:
- Vend dressingen i linserne, og lad det trække, til linserne er kølet nogenlunde af.
- Vend salaten sammen. Server!
Salat med linser som frokost, tilbehør eller madpakke
Linser er en rigtig god proteinkilde, så du får en salat, der virkelig mætter og nærer. Her har jeg valgt at bruge belugalinser, der har en dejlig fast konsistens.
Du kan bruge linsesalaten fx:
- Som tilbehør til aftensmaden. Hvis du spiser vegetarisk eller vegansk, får du et velkomment tilskud af protein, så det er godt tilbehør til fx vegetarfrikadeller.
- Som et selvstændigt måltid til frokost eller en sommeraften.
- Som madpakke. Her kan du enten tage dressingen med ved siden af eller hælde den i bunden af din salatbeholder og så bare vende den rundt til spisetid.
Lidt fakta om belugalinser
Tørrede belugalinser indeholder 26 g protein pr. 100 g – i praksis betyder det, at 100 g tilberedte linser indeholder ca. 8 g protein. Til sammenligning indeholder æg 13 gram, kyllingekød 19 gram og kartofler 2 gram.
Sundhed.dk anbefaler, at du som voksen får 0,8-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt om dagen. Hvis du vejer 70 kg, skal du altså have 56-105 g protein, hvis du har et normalt aktivitetsniveau. (Ja, det var et bredt spænd – men sådan lyder anbefalingen altså. Jo ældre du er, jo mere protein, da du ellers taber muskelmasse).
Hvordan tilbereder man belugalinser?
De små belugalinser skal ikke sættes i blød, før du koger dem. Bare skyl dem godt, og kog dem i vand eller grønsagsbouillon i 15-20 minutter. De suger en del vand, så sørg for at koge dem i rigelig væske.
Hvis du vil bruge dem i salat, er det en god ide at vende dem med dressingen, mens de stadig er varme. Så suger de smag til sig. Men altså, i min optik går det også fint at tage kogte linser op af fryseren og give dem dressing, når de er tøet op. Sørg for både at give dem syre og salt, så smager de bedst.
Du kan også bruge belugalinser i en suppe – enten som topping (så skal de koges først) eller som fyld (så kan de koges i suppen).
Vild med linsesalat?
Hvis du gerne vil gøre det nemt for dig selv en anden dag, kan du koge en hel pose belugalinser og fryse dem ned i mindre portioner. Så har du linser til et par helt andre salater, hvor du får brugt et par af de knap så typiske salat-ingredienser: Knoldselleri og porrer. Måske også noget for dig?