Følg med her:
Nem koldskål uden æg – med tykmælk
Koldskål med tykmælk er den nemmeste hjemmelavede koldskål. Den smager helt, som den skal, og du kan sagtens få den luftig og cremet uden æg.
Hjemmelavet koldskål uden æg. Brug tykmælk i stedet
Faktisk ved jeg ikke, hvad æg skal i koldskål, når man bare kan lave koldskål med tykmælk. Tykmælken gør det samme for konsistensen som æggene – koldskålen bliver tyk og cremet, og det går så let som næsten ingenting.
Hvis du gerne vil have din koldskål lidt ekstra luftig, så brug din stavblender, når du mixer den. Så bobler den lystigt!
Tak til min kære søster, som vist var den, der præsenterede idéen for længe siden. Så var det slut med æggesnaps i min koldskål!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Sådan gør du:
- Riv skallen af hele citronen fint, og pres saften af halvdelen.
- Pisk citron, sukker, vaniljesukker og tykmælk sammen, til sukkeret ikke længere knaser.
- Tilsæt kærnemælken, og bland godt.
- Servér med fx frugt og kammerjunkere eller granola
Hvad skal der til din koldskål?
- Kammerjunkere – selvfølgelig.
- Eller måske ristede havregryn – så skal du kigge her.
- Eller en god hjemmelavet granola – den er her
- Og frugt! Jordbær, hindbær, ribs, melon, ananas, banan, druer, granatæble, søde råsyltede rabarber …
Hjemmelavet koldskål – en sommerdessert – eller …
Vi skal ikke meget over 15 grader udenfor – bare det er solskin, er det koldskålsvejr. Men koldskål er så meget mere end dessert, ikke?
I hvert fald har den det med at forsvinde på de mest mærkelige tidspunkter. Lige efter arbejde. Til natmad. Og selvfølgelig til morgenmad og brunch.
Til morgenmad tager jeg den gerne bare med frisk frugt eller med havregryn, müsli, speltflakes eller hvad skabet nu gemmer af den slags morgenmadskrymmel.
Så mit bedste tip er: Lav en god stor portion.
Koldskål, der smager helt rigtigt!
Koldskål er noget af det nemmeste at lave. Og så alligevel ikke, for den er jo kun værd at lave, hvis den også smager godt!
Du kan jo købe koldskål, og det er måske endnu nemmere. Men problemet (for mig) er, at den ikke smager godt nok. For det meste er den for sød. Og jeg synes ikke, balancen mellem smagene spiller. Derfor laver jeg min egen, og balancen finder jeg mellem:
- Flydende og cremet: Det er her, tykmælken kommer ind i billedet. Den cremer kærnemælken op til en virkelig lækker sag.
- Sød og syrlig: Syren kommer både fra kærnemælk, tykmælk og citronsaft, så lidt sødme skal der til: Sukker og vaniljesukker, men ENDELIG ikke for meget.
Og så skal den have et lille strejf magi: Citronskal. Husk at købe en økologisk citron, så du ikke får alle mulige mystiske pesticider med i din koldskål.
Velbekomme!
Dejlig ret – har købt kærnemælk og citroner 🙂
Jeg plejer at give den en tur med stavblenderen, så skummer den lidt, ligesom når der er æg i, og eventuelle klumper i tykmælken forsvinder.
Godt tip – til fri afbenyttelse. Tak 🙂 Kh Bodil