Vil du gerne bage dine egne kammerjunkere til koldskål? Så får du min varmeste anbefaling. For hvem har ikke prøvet de billige poser fra Netto, og jo, det er nemme. Men de er også ret kedelige. Og det gælder faktisk stort set alle de kammerjunkere, jeg har prøvet at købe. Da jeg prøvede at købe dem hos bageren i føtex, var jeg optimist – de så bedre ud. Men det blev kun værre. De var alt for søde.
Så det kan jo være, du får lyst til at prøve selv. I så fald er opskriften lige her. Langt bedre – og jeg ved det: Lidt mere bøvlet end bare at pille dem ned af hylden i supermarkedet. Men jeg har et trick, som gør det lidt nemmere …
Kammerjunkere – en billig småkage
Kammerjunkere er nok den småkage, jeg har spist flest af i hele mit liv. Det er jo lidt en fattigmandssmåkage, og der var ikke mange penge på kontoen, da mine forældre valgte at bygge nyt hus lige før oliekrisen tilbage i 1973. Så der blev sparet. Ikke bare på varmen, men også på smør, chokolade, mandler, fløde og mange af de andre lækkerier, der gør en god småkage.
Men min mor var ekspert i spareøvelser, så der var altid kammerjunkere i kagedåsen oven på køleskabet. Op på tæer, så kunne jeg lige nå.
Hvad er en god kammerjunker, så?
Hvis du spørger mig, så er den ret enkel:
- Den er sprød – meget sprød!
- Den er bagt med vanilje (og gerne citronskal)
- Den er ikke for sød
- Den har gerne lidt groft mel i (men du bestemmer selv)
Nemme kammerjunkere – og lidt hurtigere
Egentlig skal kammerjunkere trilles i hånden en for en, før de bliver bagt første gang. Men med min families indtag af kammerjunkere, måtte der tænkes rationelt: Så jeg jeg triller dejen til lange pølser, skærer dem op i ca. 2,5 cm stykker og sætter dem direkte på bagepapiret – på skærefladen. Indrømmet, de bliver ikke buede på toppen. Men det er nemt!
Du kan også bage dejen i biscottifacon:
- Del dejen i 4 lige store stykker.
- Rul dem ud til pølser på bagepladens længde.
- Læg dem på et stykke bagepapir, og bag dem ved 175 grader, ca. 12 minutter.
- Lad dem køle lidt af, og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver på skrå.
- Rist dem ved 150 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Koldskål til dine kammerjunkere
Skal der kammerjunkere til din koldskål – eller omvendt, koldskål til dine kammerjunkere – så får du den nemmeste opskrift på koldskål uden æg her.
Jeg har bagt dine lækre sprøde kammerjunkere og nu bager jeg ikke ande de er så gode ❤️❤️❤️
Hej Yvonne, det er jeg bare SÅ glad for at høre. Jeg må selv i gang, det er jo i den grad blevet sæson :-) Tak for at skrive. Kh Bodil
Nøøj de er gode😀 Sprøde, og helt som de skal være. Tak for god opskrift. 👍🏻
Kæmpe tak, Anna! Gør mig glad at høre, at kammerjunkerne er gode :-) Kh Bodil