Følg med her:
Kammerjunkere med vanilje og citron

Hjemmebagte kammerjunkere – lidt nemmere
Jeg ved godt, det nemmeste er at hapse en pose med hjem, når du køber ind. Men de købte kammerjunkere er også ret kedelige. Og det gælder faktisk stort set alle de kammerjunkere, jeg har prøvet at købe. Da jeg prøvede at købe dem hos bageren i føtex, var jeg optimist – de så bedre ud end Nettos. Men det blev kun værre. De var alt for søde.
Så det kan jo være, du får lyst til at prøve selv. I så fald er opskriften lige her. Langt bedre – og jeg ved det: Lidt mere bøvlet end bare at pille dem ned af hylden i supermarkedet. Men jeg har et trick, som gør det lidt nemmere …
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- ½ citron (økologisk – skal og 2 spsk saft)
- 300 g hvedemel
- 75 g sukker
- 1,5 tsk bagepulver
- ¼ tsk natron
- 2 tsk vaniljesukker
- ¼ tsk salt
- 100 g smør
- 1 dl mælk (eller fløde (fløde gør dem ekstra lækre))
Sådan gør du:
- Riv citronskal fint, og pres saften.
- I hånden: Bland alle de tørre ingredienser plus citronskal. Hak smørret i og smuldr det, til det ligner revet ost.
- Lav så en fordybning i bunken og hæld mælk og citronsaft heri. Bland forsigtigt og ælt, til det hænger sammen. Hvis det bliver for tørt, tilsæt lidt ekstra mælk.
- I maskine: Bland de tørre ingredienser, citronskal og smørret i tern. Kør til det ligner revet ost.
- Hæld mælk og citronsaft, og kør, til dejen samler sig. Tilsæt evt. lidt ekstra mælk, hvis dejen er for tør.
Så skal der bages:
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og find to bageplader frem med bagepapir.
- Rul dejen ud i stænger på tykkelse med en herretommelfinger. Skær dem i 2,5 cm lange stykker og sæt dem på bagepapiret på skærefladen (de skal stå op). Tryk dem evt. lidt ned. Der kan være ca. 40 på en plade, og der bliver næsten to plader fulde.
- Bag dem ca. 10-12 minutter, til de har fået lidt farve.
- Tag dem ud, og skru ned til 150 grader. Lad kammerjunkerne køle lidt af og flæk dem, mens de er lune. Læg dem tilbage på bagepapiret – jeg lægger skærefladen op, men egentlig er det lige meget. De skal bare ligge i ét lag.
- Rist dem i ovnen i 10-15 minutter, til de er helt sprøde og gyldne.
Kammerjunkere – en billig småkage
Kammerjunkere er nok den småkage, jeg har spist flest af i hele mit liv. Det er jo lidt en fattigmandssmåkage, og der var ikke mange penge på kontoen, da mine forældre valgte at bygge nyt hus lige før oliekrisen tilbage i 1973. Så der blev sparet. Ikke bare på varmen, men også på smør, chokolade, mandler, fløde og mange af de andre lækkerier, der gør en god småkage.
Men min mor var ekspert i spareøvelser, så der var altid kammerjunkere i kagedåsen oven på køleskabet. Op på tæer, så kunne jeg lige nå.

Hvad er en god kammerjunker, så?
Hvis du spørger mig, så er den ret enkel:
- Den er sprød – meget sprød!
- Den er bagt med vanilje (og gerne citronskal)
- Den er ikke for sød
- Den har gerne lidt groft mel i (men du bestemmer selv)
Nemme kammerjunkere – og lidt hurtigere
Egentlig skal kammerjunkere trilles i hånden en for en, før de bliver bagt første gang. Men med min families indtag af kammerjunkere, måtte der tænkes rationelt: Så jeg jeg triller dejen til lange pølser, skærer dem op i ca. 2,5 cm stykker og sætter dem direkte på bagepapiret – på skærefladen. Indrømmet, de bliver ikke buede på toppen. Men det er nemt!
Du kan også bage dejen i biscottifacon:
- Del dejen i 4 lige store stykker.
- Rul dem ud til pølser på bagepladens længde.
- Læg dem på et stykke bagepapir, og bag dem ved 175 grader, ca. 12 minutter.
- Lad dem køle lidt af, og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver på skrå.
- Rist dem ved 150 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Koldskål til dine kammerjunkere
Skal der kammerjunkere til din koldskål – eller omvendt, koldskål til dine kammerjunkere – så får du den nemmeste opskrift på koldskål uden æg her.
Jeg har bagt dine lækre sprøde kammerjunkere og nu bager jeg ikke ande de er så gode ❤️❤️❤️
Hej Yvonne, det er jeg bare SÅ glad for at høre. Jeg må selv i gang, det er jo i den grad blevet sæson 🙂 Tak for at skrive. Kh Bodil
Nøøj de er gode😀 Sprøde, og helt som de skal være. Tak for god opskrift. 👍🏻
Kæmpe tak, Anna! Gør mig glad at høre, at kammerjunkerne er gode 🙂 Kh Bodil