Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Græsk krydderi er en skøn mix af alle de græske urtesmage - tørret og på glas. Genialt, når de græske kartofler lige skal smage af mere end salt og rosmarin, eller hvis du (som jeg) vil have en mere fyldig smag i en græsk vegetarret.
Krydderier er ofte det, der gør hele forskellen – ikke mindst i det vegetariske køkken. I stedet for at blande alle de selvstændige krydderier hver gang, har jeg leget med at blande min egen græske mix, der rykker.
Tricket er naturligvis at gøre sig lidt mere umage med den dybe smag. Og derfor snyder jeg også lidt og tilsætter smage, du måske ikke umiddelbart forbinder med Grækenland. Lidt chili. Og sågar lidt ingefær! Men tro mig, det smager hammergodt. Og græsk på den intense måde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg ved godt, du kan købe græske krydderiblandinger, og der er garanteret nogle gode nogle derude. Men jeg vil gerne have styr på, hvad der skal i min, og derfor har jeg blandet min egen. Ikke bare med oregano, rosmarin og timian – men også med tørrede tomatflager og løgpulver. Og mere til! Tilsammen giver en skøn bredde i smagen, og det minder mig simpelthen om at trave rundt i det tørre græske landskab, hvor det dufter af krydderurter.
Med hele 11 ingredienser er det ikke et krydderi, jeg gider blande on the fly midt i madlavningen. Derfor laver jeg et godt batch – gerne dobbelt portion – når jeg nu er i gang. Er der en enkelt ting eller to, du ikke har i huset, kan du også nok få en god, bredspektret smag ud af det alligevel.
Krydderblandingen er helt oplagt til for eksempel:
Hvis du er på udkig efter et godt græsk gyros krydderi, så tjek min gyros-marinade her.
Jeg tænker også, at sådan en hjemmelavet krydderiblanding vil blive vel modtaget som værtsgave. Bare et fint lille glas, en snor og et manillamærke. Og måske et par græske øl i den anden hånd …
Efterhånden kan du få de mest almindelige krydderier i en økologisk version i mange supermarkeder.
Men især tomatflagerne havde jeg lidt udfordringer med. Jeg endte med at bestille dem hos Mandala Organic, som har et væld af spændende krydderier, jeg hurtigt kan blive fristet af. Det får jeg ikke penge for at sige, så bare tag det som et tip. I øvrigt var de også lynhurtige med forsendelsen, selv midt i en ferie.
Men – som jeg også skriver i opskriften: Hvis du ikke kan opstøve tomatflager, så put lidt koncentreret tomatpure i din ret i stedet. Jeg har altid sådan en tube i køleskabet – meget praktisk!
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)