Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Filoruller med feta og persille - sigara börek - er den herligste tyrkiske snack. Sprøde, fede og salte, og de smager af sommer!
Sigara börek – eller på dansk: filoruller med feta og persille – er en tyrkisk snack, som vi fik første gang på en bådtur på Middelhavet. Ungerne kastede sig over dem, og det forstår jeg godt. Sprøde, fede og salte – lige hvad man trænger til efter en tur i bølgerne. Så de smager af ferie!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
I Tyrkiet (og i Libanon, hvor de også laver dem) får man typisk de lækre snacks i cigarfacon, derfor Sigara Börek. På engelsk kalder man dem cheese rolls, og det henviser også fint til den aflange facon.
Jeg har i mange år lavet dem i trekanter, fordi jeg synes, det var lidt nemmere – også når mine små piger hjalp til med at lave dem. Men nu er pigerne jo blevet voksne, så jeg er gået over til de ‘rigtige’ filoruller.
Du kan godt bage filorullerne – bare pensl dem med lidt olie først, og bag dem i 15 minutter ved 200 grader. Men spørger du mig, skal de frituresteges. Filoruller med feta er ikke en slanke-snack, det er bare en lækker snack, og den er allerbedst, når den har fået så riiiigeligt med olie.
Börek er egentlig bare navnet på alle de retter, der bliver lavet af filodej med fyld, og du finder börek i et hav af variationer og størrelser med forskelligt fyld. Dog ofte en ost involveret. Jeg har mødt den i både Tyrkiet og Grækenland, men retten findes også i andre middelhavslande, i Mellemøsten og på Balkan.
Selv har jeg en anden favorit, min græske boureki, der mere er en ‘rigtig’ middagsret med kartofler og squash. Og faktisk snyder jeg lidt og laver den med butterdej i stedet for mange lag filodej med olie imellem. Well, lidt doven har man vel lov at være 😉
Når du har rullet alle dine sigara börek, skal de steges i olie på en pande. Jeg stegte dem ad to omgange, til de var sprøde og gyldne.
Hvis de begynder at sprutte voldsomt, er det sikkert fordi, dejen er bristet et sted, og fyldet begynder at flyde ud. Bare skynd dig at lægge filorullerne op på fedtsugende papir, hvis det sker.
Filorullerne er så populære i familien, at de også er blevet serveret til en konfirmation – jeg tror, det var Evas – og her lavede jeg dem færdige på forhånd, frøs dem ned og varmede dem i ovnen. Bare 5-7 minutter ved 200 grader, varmluft. Så blev de helt sprøde og gode. Og det var dem, der var allerhurtigst væk fra buffeten.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)
Hej
Da du tilberedte mange ruller -friturestegte du dem inden du frøs den ned-og tøede de op inden du varmede dem?
Dbh
Birgitte
Hej Birgitte, det var nemlig lige præcis det, jeg gjorde: Friturestegte (endelig ikke for mørke), frøs ned, tøede op – og derefter varmede i ovnen. Det kræver, at man holder godt øje med dem i ovnen, så de ikke bliver for mørke. Og jeg kan desværre ikke huske, hvor varmt jeg satte ovnen, et bud er 175-200 grader … men husk at bruge varmluft, så de bliver sprøde hele vejen rundt 🙂
Pøj pøj og kh Bodil