Boureki er en herlig græsk vegetarret, der originalt bliver lavet med squash, løg og kartofler.
En improviseret boureki
Du kan sagtens variere indholdet i din boureki lidt efter, hvad dit køleskab ligger inde med. Og selv er jeg ikke så god til at følge en opskrift alt for slavisk – heller ikke min egen opskrift – så jeg har efterhånden testet den med lidt af hvert. I squashsæsonen får den squash som originalen … men senere på efteråret og vinteren laver jeg den med græskar og andre rodfrugter. Så får jeg en anderledes vegetarisk boureki – og jeg får tømt køleskabet.
En vegetarret fra Kreta
Opskriften her er inspireret af min mor, der havde haft næsen ude i køkkenet på nogle små restauranter på Kreta. Og det er helt i hendes ånd, at jeg heller ikke følger hendes oprindelige foreskrifter ;-) Hun lavede altid om på noget, når hun først kom i gang.
Jeg mener også, jeg har fået den på det græske fastland – og i Tyrkiet i andre variationer. Og indrømmet, jeg freestyler med indholdet. Men med lidt feta, kanel og spidskommen lander smagen helt rigtigt alligevel.
Boureki efter tøm-køleskabet-princippet
Faktisk er det en god idé at starte en boureki med at kigge i køleskabet. Madspild kan vi jo ikke li’ – så her får du et par tips til, hvad en boureki kan indeholde:
- Altid løg. Altid løg, men det har du nok også
- Altid kartofler. Kartofler indeholder godt med stivelse, og stivelsen holder lidt på resten af fyldet. Så jeg anbefaler, at du altid har kartofler i.
- Squash. Klassikeren i boureki. Men den kan sagtens erstattes.
- Græskar. Oplagt i sæsonen. Den bliver mør og lækker lige som squash.
- Fennikel. Har du en rest, så suppler med den. Bare husk at snitte helt fint (mandolinjern er et hit).
- Rodfrugter. Har du en rest gulerødder, persillerod, pastinak, selleri eller i den dur, så prøv med dem også. Bare som erstatning for squash i opskriften nedenfor.
Prøv dig frem – og få tømt køleskabet :-)
Bourekien er god med en grøn salat eller en grønkålssalat til.
Mere smag af Grækenland?
Hvis du er til græske vegetarretter, så tjek også:
Mums!
Prøvede retten uden Hokkaido men med kartoffel skiver i stedet, og uden butterdejslåg, som vi fik den på en restaurant på Kreta. Det smagte rigtigt godt. Lækkert.
Hej Thomas,
Dejligt at høre! Det er lige præcis sådan, opskriften skal bruges, synes jeg. Og smagen af Kreta er bestemt ikke det værste …
Tak fordi du læser med :-) Kh Bodil