Mandelsmåkager er vel en slags julesmåkage – men altså en af dem, man godt må bage hele året. Du kan bage den med mønster som her – eller bare stikke dem ud med de forme, du har lyst til. Grunddejen er i familie med vaniljekransen, og hvis du er til vanilje, citron og mandler, finder du det også i mine biscotti med mandler og citron.
Hvis du vil bage småkager med mønster – hvor du får et tydeligt mønster fra mønsterkagerullen – kan du ikke bruge en hvilken som helst småkageopskrift. Dejen skal være forholdsvis fin i det, så du kan lave mønster med kagerullen – og den må ikke flyde for meget ud, når den bliver bagt. Derudover gælder det om at holde dejen kold, lige inden den skal i ovnen – men det kommer vi til længere nede :-)
En mild julesmåkage med personlighed
I min bog skal småkager have lidt personlighed – enten i form af krydderier (som fx brunkager), knas (som fx chokoladesmåkager med nødder), tørrede frugter (som fx lakridssmåkagerne) eller et knaldgodt knæk (som biscotti og mine kanelsmåkager). Nogle af de muligheder er ude af billedet, når jeg vil bruge mønsterkagerullen, og derfor har jeg arbejdet med disse tre dimensioner i de fine mønstersmåkager:
- Struktur i form af mandler – meget fint hakkede, men ikke som fint mandelmel.
- Krydderier i form af vanilje og citronskal. En mild smag af julesmåkage, men den brager ikke så meget igennem som de klassiske mørke julekrydderier.
- Et godt, sprødt knæk, som jeg kan takke Valsemøllens Kage Hvedemel for. Kage Hvedemel har et lavt proteinindhold, og det gør småkagerne sprøde i stedet for seje.
Få tydeligt mønster på dine mandelsmåkager
Der er ikke meget ved at give småkagerne et fint præg med en mønsterkagerulle, hvis de bare flyder ud i ovnen. Det har jeg prøvet …
Tricket er, at dejen skal være kold. Faktisk nærmest iskold, og derfor lægger jeg de ubagte småkager i fryseren, inden jeg bager dem. Det lyder måske fjollet, men det virker.
Min mønsterkagerulle med de fine blonder er fra Ditte Julies kollektion.
Hej.
Jeg er i fuld gang med at lave disse småkager, og jeg kan simpelthen ikke få dejen til at samle sig. Det bliver ved med bare at smuldre. Hvad skal jeg gøre?
Hej Mia, jeg vil foreslå, at du giver den lidt mere æg (gerne noget af æggehviden). Håber det hjælper! Kh Bodil