Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Opskriften på mine brunkager er et arvestykke fra min fars farmor. De er den slags brunkager, der skal rulles ud, og du bruger en udstikker til at få den fine facon. De er også den slags, der virkelig smager kraftigt – en intens brunkage! Og endelig er de af den supersprøde slags.

Brunkager med snaps! Eller bare øl

Lige som resten af min fars familie er opskriften på brunkagerne også lidt speciel: Fru Christine Thorvaldine Bjerg bagte nemlig sine brunkager med snaps! Nu er jeg ikke den store snapsedrikker, så for det meste bruger jeg bare øl i stedet, og det fungerer fremragende. Man kan garanteret også bruge andre former for spiritus, fx vodka eller gin.

I samråd med min søster har jeg ændret en enkelt ting i opskriften: Min oldemor brugte syltet pomeransskal – hvordan hun fik det findelt melder historien ikke noget om. Min mor brugte en gammeldags persillehakker. Min søster og jeg har opgivet det projekt og bruger nu revet skal af økologiske appelsiner. Noget nemmere og lige så godt.

Brunkager – min oldemors sprøde brunkager

Brunkager med knæk!

Oldemors gammeldags brunkager skiller sig ud fra de fleste andre på mere end én måde:

 • De er sprøde på den lidt hårde måde, så de ikke smuldrer. Bagt med potaske som hævemiddel, og det giver et godt knæk.
 • De skal rulles ud og udstikkes – ikke skæres af stænger. Det betyder, at du også kan udstikke dine brunkager i andre faconer, fx hjerter eller julemænd.
 • Der er ikke stykker af mandler eller andet i. Dejen er næsten helt glat, så den er nem at rulle tyndt ud.
 • Og de smager virkelig intenst, næsten stærkt, blandt andet af ingefær.

Min familie har så endnu en særhed, som du kan overveje: Vi spiser brunkagerne på hjemmebagt sigtebrød med et godt lag tandsmør!

Hvor mange brunkager kan du spise?

Min fars farmor må have været en meget produktiv dame, for nu har jeg halveret opskriften to gange. Så er projektet til at overskue, synes jeg. Men der var også mange flere munde at mætte i oldemors familie end i min.

Der bliver 7 plader fulde, i alt ca. 110 brunkager. Det vil så sige, at Christine Thorvaldine Berg bagte 28 plader. Næsten 450 brunkager. Absurd. Jeg håber, hun havde god hjælp i køkkenet … men sikkert ikke.

Et tip, for øvrigt: Sørg for at have en køkkenassistent til projektet. En, der er god til at stikke ud, smutte mandler og lægge dem på eller måske passe ovnen. Så bliver brunkagerne bagt lige tilpas. Og det meget hyggeligere end at bage alene.

Andre julesmåkager?

Med vanilje, med lakrids eller måske med peber? Og ja, mine pebernødder smager faktisk af peber ;-)HHvilkGem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Oldemors gammeldags brunkager

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 110 stk.

Forberedelse: 15 minutter + hviletid

Tilberedning: 10 minutter (4 gange)

Du skal bruge:

 • 300 g sirup

 • 160 g farin

 • 100 g smør

 • 1 spsk potaske rørt op i 2 spsk øl, evt. delvis snaps (dér var den)

 • 2,5 tsk std ingefær

 • 2 tsk std. nelliker

 • 1 tsk std kanel

 • Revet skal af 2 økologiske appelsiner

 • 500 g mel

 • Ca. 75 g mandler til pynt

Husk også:

 • Kagerulle, udstiksforme og bagepapir

Sådan gør du:

 1. Smelt sirup, farin og smør i en pænt stor gryde ved svag varme. Rør rundt, og tag gryden af blusset.

 2. Rør potasken ud i øl/snaps og rør det i. Lad det nu køle noget af.

 3. Tilsæt så resten af ingredienserne – undtagen mandlerne – og lad dejen blive helt kold, før du fortsætter (ja, det er noget af et projekt, du har kastet dig ud i). Så bliver dejen også fast og god at arbejde med.

 4. Smut og flæk mandlerne. Du smutter mandlerne ved at koge dem op et minuts tid, hæld koldt vand på og smut skallen af. Flæk dem med en spids kniv.

 5. Når dejen er klar: Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

 6. Ælt dejen igennem på bordet med lidt mel. Bare længe nok til, at du synes, dejen er til at arbejde med. Spar på melet.

 7. Tag en femtedel af dejen, og rul den virkelig t-y-n-d-t ud. Stik kagerne ud, og læg dem på bagepapir. Pynt hver kage med 1/2 smuttet, flækket mandel. Fortsæt til der ikke er mere dej.

 8. Bag brunkagerne ved 160 grader varmluft i 7-10 minutter. Husk, ved varmluft kan du bage to plader ad gangen. Det er lidt en kunst at ramme den rette tid. Hvis de får for lidt, er de bløde. Hvis de får for meget, smager de brændt. Så vær omhyggelig og tålmodig! Du bliver belønnet med de brunkager, jeg elsker højst af alle.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Brunkager – min oldemors sprøde brunkager

Måske også noget for dig?

13 kommentarer til Brunkager – min oldemors gammeldags brunkager

 1. Jeg bor i USA med voksne børn, een af mine sønner overraskende mig med brunkager bagt fra din opskrift. De var SÅ gode, sprøde og lækre som jeg husker dem fra min barndom. Tak for at dele!

  1. Hej Gitte, sikke en søn, du har! Og mange tak for at sende en hilsen fra ‘over there’. Det gør mig glad at høre, at de gode krydrede brunkager falder i smag :-) Hils bagermesteren. Kh Bodil

 2. Hej Bodil:0)
  Jeg glæder mig til, at bage dine brunkager i morgen. Jeg vil bare lige høre, om dét går helt galt, hvis jeg skærer dem, i stedet for, at udrulle og udstikke dem..? Jeg sidder i kørestol, og det vil bare være nemmere for mig, at skære dem. Tror du, dér vil være dén store forskel?
  Mange venlige hilsner
  Jeanett Krohn Rasmussen ?

  1. Hej Jeanett, tak fordi du læser og bager med :-) Jeg har faktisk aldrig prøvet. Men sørg i hvert fald for, at dine ruller er helt kolde, så de kan skæres. Det bliver måske svært at styre tykkelsen på kagerne – men lad mig høre, hvordan det går. Og ellers må jeg jo rykke ud med kagerullen ;-). Håber det lykkes! Kh Bodil

 3. Ps: I hvor tykke skiver, udruller du dine? Jeg tænkte, at jeg vil prøve, at fryse én rulle, og så skære dem, på mit super skarpe mandolinjern…

  1. Godt tænkt! Jeg ruller meget tyndt ud – jeg kan ikke lige måle hvor tyndt, men prøv at skære dem så tyndt, du kan. Så er det nemmest at få dem sprøde :-)

  1. Helt ok! Du kan vælge den sirup, du foretrækker – de fungerer ens. Hvis jeg skal vælge, vil jeg nok foretrække en mørk, der spiller godt ind i alle de krydrede smage :-) Men altså, du kan sagtens bruge begge.

 4. Din oldemors brunkager er SÅ godkendt! Dog skulle jeg kun bage dem i 7 minutter i min ovn – de var også MEGET tyndt rullet ud. Sprøde og lækre. Tak!

  1. Hej Mette, tusind tak for den søde kommentar! Altså, jo tyndere man ruller, jo bedre bliver de. 7 minutter siger jo alt. God jul med dem ❤️ kh Bodil

 5. Kære Mutti.
  Jeg har ALTID bagt min mors opskrift.. for den er den bedste . Men i år ville jeg prøve at finde en der skulle rulles ud… da min mormor rullede sine ud.. og de car også de bedste.. men den gar jeg ikke. Jeg har læst rigtig mange opskrifter… men faldt for din oldemors med snaps. DEN ER GOD! Super sprød og hård ig bem at rulle ud (kølede dejen nedi er køligt rum, ikke køleskab). Tak for drn ig glædelig jul.
  Venlig hilsen Inger

  1. Kære Inger
   Tusind tak for din virkelig søde historie. Jeg kan fuldstændig spejle mig i den – for jeg synes også, alle andre brunkager er ‘ikke helt rigtige’. Jeg bruger kun denne og elsker de nærmest stærke brunkager. Så jeg er meget glad for at høre, at de også falder i din smag. Rigtig glædelig jul.
   Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.