Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Nemt sigtebrød med kærnemælkSigtebrød med kærnemælk – det smager!

Nybagt sigtebrød er en herlig spise, både i sig selv med smør – eller med ost eller andet pålæg. Dagen derpå bliver det ekstra lækkert efter en tur på brødristeren.

Du kan bage sigtebrødet ret hurtigt, men hvis du vælger at koldhæve fx natten over, fremhæver du smagen, og du får et ekstra saftigt sigtebrød med en lækker, langtidsholdbar krumme.

Kærnemælken giver et godt fugtigt brød og understreger også sigtemelets syrlighed.

Nemt sigtebrød med kærnemælkMin barndoms sigtebrød

Da jeg var barn, var der mors hjemmebagte sigtebrød på bordet stort set hver eneste dag. Dengang syntes jeg faktisk, det var lidt kedeligt – mest fordi det bare lå i en pose i mange dage, og vi havde ingen brødrister.

Tænk, det er sandt. Ingen brødrister.

I dag smager sigtebrødet af barndom (ren idyl, set i bakspejlet), søndagmorgener og jul. Så det gode traditionsrige brød fortjener faktisk en revival.

Selvom sigtebrød til hverdag ikke har overlevet i min husholdning, har min familie en anden lidt tosset tradition, der lever i bedste velgående: Til jul spiser vi sigtebrød med smør og – guess what – brunkager ovenpå! Det skal være min oldemors originale brunkager, som virkelig smager kraftigt og ikke så sødt. Det er en himmelsk kombi. Tro mig.

Nemt sigtebrød med kærnemælkPortionen passer til 4 små brød, der kan være på en plade i ovnen.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Saftigt sigtebrød med kærnemælk

Brød og boller

Rækker til: 4 små brød

Forberedelse: 15 minutter + hviletid

Tilberedning: 25 minutter

Du skal bruge:

  • 1/2 liter kærnemælk (du kan også bruge andre surmælksprodukter)

  • 15 g gær

  • 1/2 dl vand

  • 1,5 tsk salt

  • ca. 600 g sigtemel

  • 1 æg til pensling

Sådan gør du:

  1. Smuldr gæren ud i vandet, og rør, til den er helt opløst. Rør så dejen godt sammen i en stor skål eller på din røremaskine. Dæk dejen, og lad den hæve, gerne lunt en times tid, og vælg nu, om du vil langtidshæve (8-12 timer ved 5-8 grader – anbefales) eller bare lade dejen stå lunt en time eller to mere.

  2. Form 4 små aflange brød, og læg dem på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt en times tid, til de er synligt hævede. Rids dem så på skrå med en skarp kniv – se billederne – og pensl med æg.

  3. Tænd ovnen på 250 grader. Sæt en bradepande ind på nederste rille og en bageplade over. Når ovnen er helt varm: Hæld et glas vand i bradepanden og træk sigtebrødene over på bagepladen. Bag dem 5 minutter ved den høje temperatur, og skru ned til 180 grader. Bag videre i ca. 20 minutter. Hold øje – hvis de bliver for mørke, kan du dække dem med folie. Det er vigtigt, de bliver gennembagte.

  4. Du kan også forme boller i samme facon. De skal kun bage 10-15 minutter.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

3 kommentarer til Nemt sigtebrød med kærnemælk

  1. Et superlækkert brød. Jeg havde kun 600g sigtemel, så det blev også 100 g af høj proteinmel. Det hævede 15 timer i køleskabet, hævede i dampovn og bagt.
    Det har en anden krumme end dit men jeg er super tilfreds.
    Tusind tak fordi du delte den skønne opskrift

    1. Hej Mona, det er jeg rigtig glad for at høre, tak for at skrive. Og gode tricks til en mere luftig krumme :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.