Scan for at gå til opskrift
Koldhævet sigtebrød med kærnemælk
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Hævetid 9 timer t
Samlet 9 timer t 45 minutter min
- ½ liter kærnemælk (eller et andet surmælksprodukt)
- 15 g gær (25 g, hvis du ikke koldhæver)
- ½ dl vand
- 1,5 tsk salt
- 600 g sigtemel (ca.)
- 1 æg (til pensling)
Smuldr gæren ud i vandet, og rør, til den er helt opløst. Rør så dejen godt sammen i en stor skål eller på din røremaskine. Dæk dejen, og lad den hæve, gerne lunt en times tid, og vælg nu, om du vil langtidshæve (8-12 timer ved 5-8 grader – anbefales) eller bare lade dejen stå lunt en time eller to mere.
Form 4 små aflange brød, og læg dem på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt en times tid, til de er synligt hævede. Rids dem så på skrå med en skarp kniv – se billederne – og pensl med æg.
Tænd ovnen på 250 grader. Sæt en bradepande ind på nederste rille og en bageplade over. Når ovnen er helt varm: Hæld et glas vand i bradepanden og træk sigtebrødene over på bagepladen. Bag dem 5 minutter ved den høje temperatur, og skru ned til 180 grader. Bag videre i ca. 20 minutter. Hold øje – hvis de bliver for mørke, kan du dække dem med folie. Det er vigtigt, de bliver gennembagte.
Du kan også forme boller i samme facon. De skal kun bage ca. 12 minutter.