Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Brunkager opskriftOpskriften på brunkager er min fars farmors helt specielle – med snaps, hvis nogen skulle have lyst. Ellers bare øl. Det er brunkager, der skiller sig ud på to måder: De er sprøde på den lidt hårde måde, så de ikke smuldrer. Og de smager virkelig intenst, næsten stærkt, blandt andet af ingefær.

Min fars farmor må have været en meget produktiv dame, for nu har jeg halveret opskriften to gange. Så er projektet til at overskue, synes jeg. Men der var også mange flere munde at mætte i oldemors familie end i min.

Der bliver 7 plader fulde, i alt ca. 110 brunkager. Det vil så sige, at Christine Thorvaldine Berg bagte 28 plader. Næsten 450 brunkager. Absurd.

Brunkager opskrift

 

 

Gem

Opskrift på brunkager - oldemors originale

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 110 stk.

Forberedelse: 15 minutter + hviletid

Tilberedning: 10 minutter (4 gange)

Du skal bruge:

  • 310 g sirup
  • 160 g farin
  • 100 g smør
  • 1 spsk potaske rørt op i 2 spsk øl, evt. delvis snaps (dér var den)
  • 2 tsk std. nelliker
  • 1 tsk std kanel
  • 2,5 tsk std ingefær
  • 30 g finthakket pomeransskal (fås i specialbutikker. Køb evt. hakket appelsinskal i stedet - og giv den en tur i foodprocessor/minihakker). Eller brug revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • 500 g mel
  • Ca. 60 mandler til pynt

Husk også:

  • Kagerulle, udstiksforme og bagepapir

Sådan gør du:

  1. Smelt sirup, farin og smør i en pænt stor gryde ved svag varme. Rør rundt, og tag gryden af blusset.
  2. Rør potasken ud i øl/snaps og rør det i. Lad det nu køle noget af.
  3. Tilsæt så resten af ingredienserne - undtagen mandlerne - og lad dejen blive helt kold, før du fortsætter (ja, det er noget af et projekt, du har kastet dig ud i). Så bliver dejen også fast og god at arbejde med.
  4. Smut og flæk mandlerne. Du smutter mandlerne ved at koge dem op et minuts tid, hæld koldt vand på og smut skallen af. Flæk dem med en spids kniv.
  5. Når dejen er klar: Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  6. Ælt dejen igennem på bordet med lidt mel. Bare længe nok til, at du synes, dejen er til at arbejde med. Spar på melet.
  7. Tag en femtedel af dejen, og rul den virkelig t-y-n-d-t ud. Stik kagerne ud, og læg dem på bagepapir. Pynt hver kage med 1/2 smuttet, flækket mandel. Fortsæt til der ikke er mere dej.
  8. Bag brunkagerne ved 160 grader varmluft i ca. 10 minutter. Husk, ved varmluft kan du bage to plader ad gangen. Det er lidt en kunst at ramme den rette tid. Hvis de får for lidt, er de bløde. Hvis de får for meget, smager de brændt. Så vær omhyggelig og tålmodig! Du bliver belønnet med de brunkager, jeg elsker højst af alle.

Et tosset tip:

I min familie har vi tradition for at spise brunkager på sigtebrød. Ja, du læste rigtigt. Det syrlige hvide brød spiller helt forrygende sammen med den stærke, sprøde kage. Husk smør. SÅ er det jul :-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.