Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Brunkager opskriftOpskriften på mine brunkager er et arvestykke fra min fars farmor. Og lige som resten af den familie er den lidt speciel: Fru Christine Thorvaldine Bjerg bagte nemlig sine brunkager med snaps! Nu er jeg ikke den store snapsedrikker, så for det meste bruger jeg bare øl i stedet.

I samråd med min søster har jeg ændret en enkelt ting i opskriften: Min oldemor brugte syltet pomeransskal – hvordan hun fik det findelt melder historien ikke noget om. Min mor brugte en gammeldags persillehakker. Min søster og jeg har opgivet det projekt og bruger nu revet skal af økologiske appelsiner. Noget nemmere og lige så godt.

Brunkager med knæk!

Oldemors brunkager skiller sig ud fra de fleste andre på mere end én måde:

  • De er sprøde på den lidt hårde måde, så de ikke smuldrer. Godt knæk, der!
  • De skal rulles ud – ikke skæres af stænger.
  • Der er ikke stykker af mandler eller andet i. Dejen er næsten helt glat, så den er til at rulle ud.
  • Og de smager virkelig intenst, næsten stærkt, blandt andet af ingefær.

Min familie har så endnu en særhed: Vi spiser brunkagerne på hjemmebagt sigtebrød med smør!

Brunkager opskrift

Hvor mange brunkager kan du spise?

Min fars farmor må have været en meget produktiv dame, for nu har jeg halveret opskriften to gange. Så er projektet til at overskue, synes jeg. Men der var også mange flere munde at mætte i oldemors familie end i min.

Der bliver 7 plader fulde, i alt ca. 110 brunkager. Det vil så sige, at Christine Thorvaldine Berg bagte 28 plader. Næsten 450 brunkager. Absurd. Jeg håber, hun havde god hjælp i køkkenet …

Et tip, for øvrigt: Sørg for at have en køkkenassistent til at passe kagerne i ovnen. Så bliver brunkagerne bagt lige tilpas. Og det meget hyggeligere end at bage alene.

HHvilkGem

Opskrift på brunkager - oldemors originale

Desserter og kager

Rækker til: Ca. 110 stk.

Forberedelse: 15 minutter + hviletid

Tilberedning: 10 minutter (4 gange)

Du skal bruge:

  • 310 g sirup
  • 160 g farin
  • 100 g smør
  • 1 spsk potaske rørt op i 2 spsk øl, evt. delvis snaps (dér var den)
  • 2 tsk std. nelliker
  • 1 tsk std kanel
  • 2,5 tsk std ingefær
  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • 500 g mel
  • Ca. 60 mandler til pynt

Husk også:

  • Kagerulle, udstiksforme og bagepapir

Sådan gør du:

  1. Smelt sirup, farin og smør i en pænt stor gryde ved svag varme. Rør rundt, og tag gryden af blusset.
  2. Rør potasken ud i øl/snaps og rør det i. Lad det nu køle noget af.
  3. Tilsæt så resten af ingredienserne - undtagen mandlerne - og lad dejen blive helt kold, før du fortsætter (ja, det er noget af et projekt, du har kastet dig ud i). Så bliver dejen også fast og god at arbejde med.
  4. Smut og flæk mandlerne. Du smutter mandlerne ved at koge dem op et minuts tid, hæld koldt vand på og smut skallen af. Flæk dem med en spids kniv.
  5. Når dejen er klar: Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  6. Ælt dejen igennem på bordet med lidt mel. Bare længe nok til, at du synes, dejen er til at arbejde med. Spar på melet.
  7. Tag en femtedel af dejen, og rul den virkelig t-y-n-d-t ud. Stik kagerne ud, og læg dem på bagepapir. Pynt hver kage med 1/2 smuttet, flækket mandel. Fortsæt til der ikke er mere dej.
  8. Bag brunkagerne ved 160 grader varmluft i ca. 10 minutter. Husk, ved varmluft kan du bage to plader ad gangen. Det er lidt en kunst at ramme den rette tid. Hvis de får for lidt, er de bløde. Hvis de får for meget, smager de brændt. Så vær omhyggelig og tålmodig! Du bliver belønnet med de brunkager, jeg elsker højst af alle.

Et tosset tip:

I min familie har vi tradition for at spise brunkager på sigtebrød. Ja, du læste rigtigt. Det syrlige hvide brød spiller helt forrygende sammen med den stærke, sprøde kage. Husk smør. SÅ er det jul :-)

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.