Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Vaniljekranse med mandler

Vaniljekranse med mandler er kommet alt for sent ind i mit liv. Men her er de – og de er allerbedst, når de er friskbagte!

Vaniljekranse skal bages med smør – og mandler!

I min barndom bagte vi småkager med margarine, fordi min mormor og morfar havde en margarinefabrik i Ribe. Det var nærmest forbudt at sige ordet ‘smør’ i min mors barndomshjem.

Men nu, hvor både min mormor og morfar (og mor) for længst er lagt til hvile, kan jeg godt sige det højt: Hold da op, hvor vaniljekranse smager meget bedre med smør! Og med mandler. Her kommer favoritopskriften, som min søster fandt hos sin svigermor. Anne Marie har nemlig styr på det der med vaniljekranse, smør og mandler.

Der bliver 2-3 plader vaniljekranse. Du kan også bage dobbelt portion, hvis du orker eller har god hjælp :-)

Bemærk, at dejen skal hvile koldt mindst en time, gerne længere, når du har æltet den.

Vaniljekranse med mandler

Et par tips om den sidste rest dej …

Der bliver altid lidt dej siddende i maskinen. Derfor lige et par tips. Når der ikke vil komme flere strimler ud:

  • Hæld 1/2 dl fine havregryn i, så kører den lidt igen.
  • Og til allersidst: Ta’ den sidste dej ud af maskinen med fingrene, ælt den sammen med havregrynene, og form det til kugler. Sæt dem på en plade med bagepapir, og tryk dem lidt flade med en gaffel. Bag dem 10-12 minutter – de smager forrygende!

Gem

Opskrift på vaniljekranse med mandler

Desserter og kager

Rækker til: 50 stk.

Tilberedning: 10 minutter

Du skal bruge:

  • 40 g mandler
  • 250 g hvedemel
  • 125 g sukker
  • 190 g smør (koldt)
  • 1/2 stang vanilje (kornene) eller 1/2 tsk vaniljepulver
  • 1/2 sammenpisket æg

Sådan gør du:

  1. Start med mandlerne. Kog dem op, til skallen løsner sig (et minut eller to), hæld koldt vand på, smut dem og hak dem fint, enten i hånden, i en minihakker eller måske en gammeldags persillehakker.

  2. Hæld mel og sukker ud på bordet, og smuldr smørret heri, til det ligner revet ost. Tilsæt vaniljen og de finthakkede mandler, og saml dejen med ægget. Læg dejen på køl, til den er stiv. Mindst en time, gerne en dag eller flere.

  3. Så er det frem med køkkenmaskinen (eller en gammeldags kødhakker med håndsving). Sæt den plade i, der har en stjerneform. Når du kører dejen igennem, er det en fordel, at du ikke kører for hurtigt. Ellers flyver stængerne nærmest ud af maskinen. Det er også en fordel at være to om det, så den ene kan tage imod stængerne, mens den anden styrer maskinen…

  4. Skær stængerne i 10 cm lange stykker, sno dem og saml dem. Læg dem på bagepapir, klar til ovnen.

  5. Bag vaniljekransene ved 170 grader (varmluft) ca. 10 minutter, til de har fået lidt farve. Du kan sagtens bage to plader vaniljekranse ad gangen, hvis du bruger varmluft. Tiden kan variere fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Og hold øje.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Vaniljekranse med mandler

  1. Klart det sk v mndel i vniljkranserna!
    Här får du mamma Saras recept:

    1 ägg
    250 g grovmalda mandlar
    375 (!) g mjukt smör
    100 g socker
    450 g vetemjöl
    100 g maizenamjöl
    Frön av 1 vaniljstång

    Gräddas i 250-270*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.