Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Vaniljekranse med mandler er kommet alt for sent ind i mit liv. Men her er de. Julens klassiske vaniljekranse i en luksusudgave med mandler – og de er allerbedst, når de er friskbagte!

Vaniljekranse skal bages med smør – og mandler!

I min barndom bagte vi småkager med margarine, fordi min mormor og morfar havde en margarinefabrik i Ribe. Det var nærmest forbudt at sige ordet ‘smør’ i min mors barndomshjem. Men nu har jeg lært det, og selvfølgelig skal småkagerne være smørbagte til jul.

Og nu, hvor både min mormor og morfar (og mor) for længst er lagt til hvile, kan jeg godt sige det højt: Hold da op, hvor vaniljekranse smager meget bedre med smør! Og med mandler. Her kommer favoritopskriften, som min søster fandt hos sin svigermor. Anne Marie har nemlig styr på det der med vaniljekranse, smør og mandler.

Der bliver 2-3 plader vaniljekranse. Du kan også bage dobbelt portion, hvis du orker eller har god hjælp :-)

Et par tips til dine luksus vaniljekranse

Bemærk, at dejen skal hvile koldt mindst en time, gerne længere, når du har æltet den. Så er den nemmere at arbejde med og – frem for alt – når vaniljekransene kommer i ovnen som kold dej, er de bedre til at holde faconen. Hvis dejen er for varm eller bare lun, når du sætter dem i ovnen, har de mere tendens til at flyde ud.

Det allerbedste trick er altså:

 • at dejen er helt køleskabskold, når du kører den gennem maskinen
 • og at du evt. sætter dem i køleskabet (eller overdækket: udenfor), hvis de ikke kan komme direkte i ovnen.

Og: Du kan riste mandlerne

Nu, hvor du alligevel er i gang med en lidt tidskrævende julesmåkage, kan du gå skridtet videre med mandlerne. Når du har smuttet dem, så rist dem i ovnen (eller airfryer, om du har). Så får vaniljekransene endnu mere smag.

Jeg giver mandlerne ret lav temperatur – kun 140 grader – for at undgå, at de danner for meget af giftstoffet akrylamid. De skal nok have ca. 25 minutter, men hold øje.

Når de er kølet nogenlunde af, kan du hakke dem. De skal endelig være helt afkølede, når du ælter dem i dejen. Køl dem evt. ned ved at sætte dem udenfor, hvis du har mulighed for det.

Et par tips om den sidste rest dej …

Der bliver altid lidt dej siddende i maskinen. Derfor lige et par tips. Når der ikke vil komme flere strimler ud:

 • Hæld 1/2 dl fine havregryn i, så kører den lidt igen.
 • Og til allersidst: Ta’ den sidste dej ud af maskinen med fingrene, ælt den sammen med havregrynene, og form det til kugler. Sæt dem på en plade med bagepapir, og tryk dem lidt flade med en gaffel. Bag dem 10-12 minutter – de smager forrygende!Gem

Andre julesmåkager

Med vanilje, med kanel eller måske er du frisk på at prøve min families små brosten: Honningkage-småkager med romglasur? Det er den eneste julesmåkage, jeg kan love, at jeg bager hvert eneste år.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vaniljekranse med mandler

Desserter og kager

Rækker til: 50 stk.

Tilberedning: 10 minutter

Du skal bruge:

 • 40 g mandler

 • 250 g hvedemel

 • 125 g sukker

 • 190 g smør (koldt)

 • 1/2 stang vanilje (kornene) eller 1/2 tsk vaniljepulver

 • 1/2 sammenpisket æg

Sådan gør du:

 1. Start med mandlerne. Kog dem op, til skallen løsner sig (et minut eller to), hæld koldt vand på og smut dem.

 2. Vil du riste mandlerne – så er det nu. Tænd ovnen på 150 grader varmluft, læg mandlerne på en plade, og giv dem 15-20 minutter (sæt ind i kold ovn, ingen grund til at vente). De skal bare blive lidt lysebrune, ikke mere. Køl dem helt af.

 3. Hak mandlerne fint, enten i hånden, i en minihakker eller måske en gammeldags persillehakker.

 4. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret – nemmest på et skærebræt med den flade side af en kniv.

 5. I hånden: Hæld mel, sukker og dit blandede vaniljesukker ud på bordet, og smuldr smørret heri, til det ligner rasp. Tilsæt de finthakkede mandler, og saml dejen med ægget. På maskine: Hæld mel, sukker og det blandede vaniljesukker i maskinen, og skær det kolde smør i små tern. Kør det i maskinen, til det ligner rasp. Tilsæt finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.

 6. Læg dejen på køl, til den er stiv. Mindst en time, gerne en dag eller flere.

 7. Så er det frem med køkkenmaskinen (eller en gammeldags kødhakker med håndsving). Sæt den plade i, der har en stjerneform. Når du kører dejen igennem, er det en fordel, at du ikke kører for hurtigt. Ellers flyver stængerne nærmest ud af maskinen. Det er også en fordel at være to om det, så den ene kan tage imod stængerne, mens den anden styrer maskinen …

 8. Skær stængerne i 10 cm lange stykker, sno dem og saml dem. Læg dem på bagepapir, klar til ovnen.

 9. Bag vaniljekransene ved 170 grader (varmluft) ca. 10 minutter, til de har fået lidt farve. Du kan sagtens bage to plader vaniljekranse ad gangen, hvis du bruger varmluft. Tiden kan variere fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Og hold øje.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vaniljekranse med mandler

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Vaniljekranse med mandler

 1. Klart det sk v mndel i vniljkranserna!
  Här får du mamma Saras recept:

  1 ägg
  250 g grovmalda mandlar
  375 (!) g mjukt smör
  100 g socker
  450 g vetemjöl
  100 g maizenamjöl
  Frön av 1 vaniljstång

  Gräddas i 250-270*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.