Lakridssmåkager med tranebær er nok den slags småkager, der forsvinder hurtigst her i huset. Det lader til, at de fleste bager dem til jul, men det rækker ikke hos os. Jeg bager dem på alle tider af året, for jeg er gift med en lakridselsker.
Kombinationen af lakrids og tranebær ér bare virkelig godt tænkt, og jeg må jo hellere straks gå til bekendelse: Jeg har ikke opfundet den selv. Kun justeret lidt, da jeg synes, der var for få tranebær i den oprindelige opskrift.
Småkager – hvor ofte bager du dem?
Egentlig er lakridssmåkager en undtagelse i mit køkken. Sagen er nemlig, at jeg næsten aldrig bager småkager.
Og så dog.
For jeg bager jo småkager til jul. Og det sker også ret ofte, når vi ikke har andet sødt i huset. Og småkager er også en god lille eftermiddagssnack om sommeren, når vi tager kaffe med til stranden (hvor vi ikke klare os uden Jyttes kardemommebiscotti).
Så det er vist mere i min idealverden, jeg ikke bager – og ikke spiser – småkager …
Lakridssmåkagerne skylder jeg Hanne æren for (eller skylden?). Hun var den første, der serverede småkager med lakrids for mig. Og av, der blev mine i forvejen lidt kompromitterede principper udfordret: Hendes småkager med lakrids og tranebær smager simpelthen så afsindig godt – og de er så sprøde – at principperne røg langt ind bagerst i skabet.
Så er du advaret.
Som sagt har jeg givet opskriften lidt ekstra tranebær – så der bliver sprød småkage og sejt tranebær i hver eneste mundfuld. Hvis du vil have ekstra luksus, så tjek de tørrede tranebær fra Colombani. Nej de er ikke billige. Men jeg har aldrig smagt så gode tranebær …
OBS! Lav dejen til lakridssmåkager i god tid
Lige en vigtig detalje, når du bager lakridssmåkager: Dejen skal være helt kold, næsten frossen, før du kan skære den i skiver. Så lav den dagen før, du vil bage – eller i hvert fald nogle timer før.
Til gengæld får du en god stor portion dej, så du kan bage friske småkager på et øjeblik – mere end én gang. Bare bag af en rulle ad gangen, og lad resten ligge i fryseren til næste gang, småkagesulten nærmer sig.
Pludselig har jeg alligevel friske småkager ret ofte *suk*!
Andre julesmåkager?
Her får du 3 andre opskrifter, som jeg ikke kan klare mig uden til jul:
- Brosten. En slags honningkage-småkage, som bliver dyppet i romglasur. ELSKER dem.
- Kanelsmåkager. Oprindeligt bagte vi dem i en mere kompakt facon (hvor de fik tilnavnet ‘jernbrød’ 😬). En hård og sprød småkage, der smager vidunderligt kraftigt af kanel, citronskal og ristede mandler.
- Og brunkagerne, selvfølgelig. Min oldemors opskrift på fine, tynde og topsprøde brunkager.
Det er virkeligt lækre småkager, der er super lette at bage. Og jeg er vild med at portionen er så stor. Så kan der altid ligge noget i fryseren,
Skønt at høre, Sanne. Jeg har det nøjagtigt som dig – hvis jeg alligevel skal lave dejen, kan jeg lige så godt lægge på lager med det samme :-)
Jeg serverede lakridssmåkagerne til nytårsaften sammen med hindbærmousse. Det var et hit! ?
Uhm, det lyder skønt! Tak for din kommentar – den varmer :-) Kh Bodil
Bruger du bare helt almindeligt lakridspulver eller er det rålakrids?
Hej Sofie, jeg bruger nok det, du kalder almindeligt lakridspulver. Småkagerne bliver lidt forskellige alt efter, hvor fint pulveret er (hvis pulveret er meget fint, bliver de brune – hvis det ikke er, bliver de lyse med prikker). Begge dele smager dejligt :-) God bagelyst! Kh Bodil
Hej Mutti.
De er så skønne, tak for opskriften.
Dog har jeg fundet ud af, at det er meget lettere at skære kagerne ud når tranebærrene først er blevet hakket en smule.
Første gang jeg skulle skære dem ud, endda direkte fra fryseren, kom de store bær i vejen, og ødelagde den fine runde form på dejrullen……..heldigvis kunne de igen samles med lidt fingerfærdighed, så det gik 😀.
Men altså, det er meget nemmere hvis tranebærrene hakkes en smule inden de puttes i dejen🤗
Hej Jens, tak for dit gode forslag! Jeg kan sandelig godt følge dig. Mit dilemma er, at jeg elsker store stykker tranebær … Men jeg skriver dit forslag ind i opskriften, det vil helt sikkert komme mange til gode :-) God bagelyst. Kh Bodil