Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Det er ved at være tradition, at min ældste holder sin fødselsdag i sommerhuset med hele familien – og det er vist lige så meget en tradition, at jeg bidrager med et hjemmebagt koldhævet foccacia. Eva har fødselsdag i juni, og vejret har været med os hvert år, så vi tænder op i grillen. Og focaccia er bare et supergodt madbrød til grillmad.

Jeg bager koldhævet focaccia i bradepande, fordi jeg så også nemt kan lade det hæve i formen natten over.

Og hvorfor koldhæver jeg det? Fordi brødet bliver saftigt, holder sig længere og udvikler den skønneste smag! Og så er det virkelig nemt.

Foccacia med røremaskine eller uden røremaskine

Oprindeligt har jeg lavet focaccia opskriften til mit sommerhus, hvor jeg ikke har en røremaskine. Men når jeg er hjemme, bruger jeg alligevel maskinen. Så du får begge fremgangsmåder i opskriften.

Vær opmærksom på, at dejen er meget blød, og det skal den være :-)

Hvor mange bliver mæt af en focaccia i bradepande?

Hos os rækker brødet til ca. 10 voksne og to små. Men det er vist kun fordi:

  • Vi er flest kvinder – og der er altid et par brødforskrækkede iblandt. Hvis vi kun var mænd, skulle jeg bage to!
  • De små har hidtil været så små, at de ikke rigtig tæller med.
  • Det er altid ‘bare’ en frokost.
  • Og Eva virkelig er dårlig til at begrænse sig! Der er både kød, fisk, halloumi, auberginer og asparges på grillen – plus en fuldfed tzatziki og salater ved siden af. Og nogle gange en lille forret og altid en dessert! Pyha, så er vi også mætte!

Hvis du bager en bradepande foccacia til en mere almindelig middag, vil jeg tro, det rækker til 6-8 personer.

Koldhævet foccacia smager godt til – nærmest alt!

Focaccia er ikke det sundeste brød, du kan bage – med masser af hvidt mel og godt fedtet ind i en god olivenolie. Men så kan du jo servere noget sundt sammen med dit italienske madbrød:

Skal der surdej i?

Jeg har altid en surdej i gang, og derfor tilsætter jeg næsten altid lidt surdej til min dej. Surdej gør, at dejen fermenterer, og det er godt nyt for din mave. Det hjælper nemlig med at nedbryde stivelsen, så din mave ikke kommer på så hårdt arbejde.

Surdejen giver også brødet en ekstra syrlighed – hvis du spiser ude en gang i mellem, har du måske bemærket, at mange restauranter bruger netop den type brød på bordet. Det er uimodståelig lækkert, og det passer godt til mad.

Koldhævet foccacia – eller focaccia?

Ja, man ser knap forskellen, men det er åbenbart ikke kun mig, der bøvler med den italienske stavning. Faktisk staves det focaccia, men jeg kan se, at lige så mange søger på foccacia, så jeg skriver lidt begge dele. Det skal jo ikke være stavningen, der gør opskriften svær at finde ;-)

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævet focaccia i bradepande

Brød og boller

Rækker til: 6-8

Forberedelse: 12-15 timer

Tilberedning: Ca. 25 minutter

Du skal bruge:

  • 450 g tipo 00

  • 2 dl havregryn, finvalsede

  • 5 dl vand

  • 50 g aktiv surdej (kan erstattes med 1/2 dl vand)

  • 5 g gær + en tsk vand

  • 2 tsk fint salt (16 g)

Til pynt og ekstra smag:

  • 1/2 dl olivenolie

  • 1 stor kvist frisk rosmarin

  • 2 håndfulde af dine yndlingsoliven

  • Flagesalt

Sådan gør du:

  1. Bland mel, havregryn og vand, og lad det trække 1/2-1 time (autolyse).

  2. Imens: Skyl rosmarinen, dup den tør og hak den groft. Lun så rosmarinen i olivenolien i en kasserolle i ca. 3 minutter. Den skal ikke syde! Sluk og lad den trække.

  3. Opløs gæren i den lille smule vand, og ælt den ind i dejen sammen med surdej og salt. Dejen er blød, det skal den være.

  4. Med røremaskine: Rør dejen, til den begynder at slippe skålens kanter. Det kan tage fra 8 til 15 minutter. Hæld så dejen over i en oliesmurt skål eller bøtte (reklamelink), og lad dejen hvile ved stuetemperatur 1 time.

    Fold så dejen med coil fold. Lad dejen hvile en halv time igen, og gentag. Lad igen dejen hvile en halv time, og gå til punkt 6.

    Tip: Se min lille video med foldeteknikker her – der er både stræk og fold og coil fold.

  5. Uden røremaskine: Fold dejen hver halve time 4-5 gange – det gør du sådan her: Dyp din hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side – løft den opad og over til modsatte side. Drej skålen en kvart omgang og gentag 3 gange mere, så du kommer hele skålen rundt. Det er én gang stræk og fold. Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang.

    Efter sidste fold, lad dejen hvile en halv time.

    Tip: Se min lille video med foldeteknikker her – der er både stræk og fold og coil fold.

  6. Beklæd nu en bradepande (ca. 22 x 33 cm) med bagepapir, og smør papiret med lidt af rosmarinolien. Hæld dejen ud i bradepanden, træk den forsigtigt ud til alle hjørner, og dæk den med folie eller en opklippet plasticpose. Lad den hæve på køkkenbordet en time eller to, til du kan se, den er aktiv. Sæt den så i køleskabet 6-15 timer.

  7. Tag bradepanden ud på køkkenbordet et par timer før, du vil bage.

  8. Tænd ovnen på 220 grader (over/undervarme). Når ovnen og dejen er klar – fordel rosmarinolien over hele brødet med fingrene. Prik godt med huller i overfladen, og se boblerne stige op til overfladen! Fordel så dine oliven på toppen, og prik dem lidt ned i dejen med fingrene. Drys med flagesalt, og bag brødet i ovnens nederste tredjedel i ca. 20 minutter. Det skal være let gyldent, men ikke hårdt og sprødt.

  9. Tag brødet ud, og dæk det med et rent viskestykke. Efter 5-10 minutter – vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af, før du skærer det ud.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Du kan sagtens fryse focaccia ned

Hvis du får en rest, kan du sagtens fryse den. Den holder sig i hvert fald 3 måneder i en dybfryser.

Du kan også gøre som mig: Bage brødet i forvejen, så skal du bare hente det i fryseren, tø det op og varme det på grillen.

Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød

Måske også noget for dig?

14 kommentarer til Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød

  1. Kære Bodil
    Tak for denne lækre opskrift. Jeg har netop lavet en version med rosmarin og kogte kartofler. Det blev WUNDERBAR! Blødt, sprødt, luftigt og med dejlig rosmarinsmag.
    Kærlig hilsen,
    Nanna

    1. Kære Nanna, tak for din søde kommentar. Dejligt det lykkedes – men det hjælper jo også med en rutineret bager ;-) Kh Bodil

  2. Hejsa.
    Istedet for havregryn kan man så tilsætte durummel og evt stenformalet mel , en blanding af de 2?
    Lyder lækkert og glæder mig til at bage det.
    God dag.

    1. Hej Vivi, tak for dit spørgsmål :-) Det er jeg helt sikker på, du kan. Jeg ville nok forsøge med knap 100 g af det lidt grovere mel i alt. Husk, dejen skal være meget blød, men ikke flydende ;-) Den samler sig i processen.
      Håber du får et skønt, saftigt brød ud af det! God bagelyst, kh Bodil

    1. Hej Laila, det kan du sagtens. Håber dit brød bliver godt – jeg har lige bagt det i går, og det blev himmelsk :-) Kh Bodil

  3. Hej
    Bager du i en stor bradepande som dem der følger med ovnen? Hvis ja, har du så held med at finde bagepapir der kan gå op af kanten på begge led, eller bruger du to overlappende stykker?
    Det ser lækkert ud!

    1. Hej Emilie, tak for dit spørgsmål – og søde roser. Jeg bager for det meste i en mindre bradepande som den, du kan se på et af billederne – med hank. Hvis du bager et større brød (jeg vil tro, ovnens egen bradepande passer med en dobbelt portion), så er der nok ingen vej udenom at bruge to stykker bagepapir. Og vaske bradepanden godt af bagefter, for den vil blive fedtet uanset …
      God bagelyst!
      Kh Bodil

  4. Jeg vil bare lige sige fantastisk opskrift! Helt klart en jeg skal bruge igen ;-) Jeg tilføjede desuden også soltørrede tomater inden bagning og det gør absolut intet dårligt for brødet. Himmelsk!

    Kærlig hilsen
    Victoria

    1. Hej Victoria, det var da også en fantastisk dejlig kommentar! Tak – også for ideen med de soltørrede tomater. Det tror jeg gerne :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.