Det er ved at være tradition, at min ældste holder sin fødselsdag i sommerhuset med hele familien – og det er vist lige så meget en tradition, at jeg bidrager med et hjemmebagt koldhævet foccacia. Eva har fødselsdag i juni, og vejret har været med os hvert år, så vi tænder op i grillen. Og focaccia er bare et supergodt madbrød til grillmad.
Jeg bager koldhævet focaccia i bradepande, fordi jeg så også nemt kan lade det hæve i formen natten over.
Og hvorfor koldhæver jeg det? Fordi brødet bliver saftigt, holder sig længere og udvikler den skønneste smag! Og så er det virkelig nemt.
Foccacia med røremaskine eller uden røremaskine
Oprindeligt har jeg lavet focaccia opskriften til mit sommerhus, hvor jeg ikke har en røremaskine. Men når jeg er hjemme, bruger jeg alligevel maskinen. Så du får begge fremgangsmåder i opskriften.
Vær opmærksom på, at dejen er meget blød, og det skal den være :-)
Hvor mange bliver mæt af en focaccia i bradepande?
Hos os rækker brødet til ca. 10 voksne og to små. Men det er vist kun fordi:
- Vi er flest kvinder – og der er altid et par brødforskrækkede iblandt. Hvis vi kun var mænd, skulle jeg bage to!
- De små har hidtil været så små, at de ikke rigtig tæller med.
- Det er altid ‘bare’ en frokost.
- Og Eva virkelig er dårlig til at begrænse sig! Der er både kød, fisk, halloumi, auberginer og asparges på grillen – plus en fuldfed tzatziki og salater ved siden af. Og nogle gange en lille forret og altid en dessert! Pyha, så er vi også mætte!
Hvis du bager en bradepande foccacia til en mere almindelig middag, vil jeg tro, det rækker til 6-8 personer.
Koldhævet foccacia smager godt til – nærmest alt!
Focaccia er ikke det sundeste brød, du kan bage – med masser af hvidt mel og godt fedtet ind i en god olivenolie. Men så kan du jo servere noget sundt sammen med dit italienske madbrød:
- Grillede grønsager eller magert kød
- En god kålalat
- En italiensk suppe – fx minestrone
- Noget godt sandwichfyld – fx avocado og hummus
- Noget italiensk med aubergine – fx caponata eller melanzane alla parmigiana
Skal der surdej i?
Jeg har altid en surdej i gang, og derfor tilsætter jeg næsten altid lidt surdej til min dej. Surdej gør, at dejen fermenterer, og det er godt nyt for din mave. Det hjælper nemlig med at nedbryde stivelsen, så din mave ikke kommer på så hårdt arbejde.
Surdejen giver også brødet en ekstra syrlighed – hvis du spiser ude en gang i mellem, har du måske bemærket, at mange restauranter bruger netop den type brød på bordet. Det er uimodståelig lækkert, og det passer godt til mad.
Koldhævet foccacia – eller focaccia?
Ja, man ser knap forskellen, men det er åbenbart ikke kun mig, der bøvler med den italienske stavning. Faktisk staves det focaccia, men jeg kan se, at lige så mange søger på foccacia, så jeg skriver lidt begge dele. Det skal jo ikke være stavningen, der gør opskriften svær at finde ;-)
Kære Bodil
Tak for denne lækre opskrift. Jeg har netop lavet en version med rosmarin og kogte kartofler. Det blev WUNDERBAR! Blødt, sprødt, luftigt og med dejlig rosmarinsmag.
Kærlig hilsen,
Nanna
Kære Nanna, tak for din søde kommentar. Dejligt det lykkedes – men det hjælper jo også med en rutineret bager ;-) Kh Bodil
Hejsa.
Istedet for havregryn kan man så tilsætte durummel og evt stenformalet mel , en blanding af de 2?
Lyder lækkert og glæder mig til at bage det.
God dag.
Hej Vivi, tak for dit spørgsmål :-) Det er jeg helt sikker på, du kan. Jeg ville nok forsøge med knap 100 g af det lidt grovere mel i alt. Husk, dejen skal være meget blød, men ikke flydende ;-) Den samler sig i processen.
Håber du får et skønt, saftigt brød ud af det! God bagelyst, kh Bodil
Tak for hurtigt svar. Jeg prøver det. Hav en god dag.
I lige måde! :-)
Hej
Jeg kan ikke opdrive frisk rosmarin . Kan jeg ikke bare brugetørret istedet
Hej Laila, det kan du sagtens. Håber dit brød bliver godt – jeg har lige bagt det i går, og det blev himmelsk :-) Kh Bodil
Hej
Bager du i en stor bradepande som dem der følger med ovnen? Hvis ja, har du så held med at finde bagepapir der kan gå op af kanten på begge led, eller bruger du to overlappende stykker?
Det ser lækkert ud!
Hej Emilie, tak for dit spørgsmål – og søde roser. Jeg bager for det meste i en mindre bradepande som den, du kan se på et af billederne – med hank. Hvis du bager et større brød (jeg vil tro, ovnens egen bradepande passer med en dobbelt portion), så er der nok ingen vej udenom at bruge to stykker bagepapir. Og vaske bradepanden godt af bagefter, for den vil blive fedtet uanset …
God bagelyst!
Kh Bodil
Tak for svar :-)
Selv tak :-)
Jeg vil bare lige sige fantastisk opskrift! Helt klart en jeg skal bruge igen ;-) Jeg tilføjede desuden også soltørrede tomater inden bagning og det gør absolut intet dårligt for brødet. Himmelsk!
Kærlig hilsen
Victoria
Hej Victoria, det var da også en fantastisk dejlig kommentar! Tak – også for ideen med de soltørrede tomater. Det tror jeg gerne :-) Kh Bodil