Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Annonce for Valsemøllen

Det er ved at være tradition, at min ældste holder sin fødselsdag i sommerhuset med hele familien – og det er vist lige så meget en tradition, at jeg bidrager med et hjemmebagt koldhævet focaccia. Eva har fødselsdag i juni, og vejret har været med os hvert år, så vi tænder op i grillen. Og focaccia er bare et supergodt madbrød til grillmad.

Jeg bager koldhævet focaccia i bradepande, fordi jeg så også nemt kan lade det hæve i formen natten over.

Og hvorfor koldhæver jeg det? Fordi brødet bliver saftigt, holder sig længere og udvikler den skønneste smag! Og så er det virkelig nemt.

Hvor mange bliver mæt af en focaccia i bradepande?

Hos os rækker brødet til ca. 10 voksne og to små. Men det er vist kun fordi:

  • Vi er flest kvinder – og der er altid et par brødforskrækkede iblandt. Hvis vi kun var mænd, skulle jeg bage to!
  • De små har hidtil været så små, at de ikke rigtig tæller med.
  • Det er altid ‘bare’ en frokost.
  • Og Eva virkelig er dårlig til at begrænse sig! Der er både kød, fisk, haloumi, auberginer og asparges på grillen – plus en fuldfed tzatziki og salater ved siden af. Og nogle gange en lille forret og altid en dessert! Pyha, så er vi også mætte!

Hvis du bager en bradepande focaccia til en mere almindelig middag, vil jeg tro, det rækker til 6-8 personer.

Koldhævet focaccia smager godt til – nærmest alt!

Focaccia er ikke det sundeste brød, du kan bage – med masser af hvidt mel og godt fedtet ind i en god olivenolie. Men så kan du jo servere noget sundt sammen med dit italienske madbrød:

Koldhævet focaccia i bradepande

Skal der surdej i?

Jeg har altid en surdej i gang, og derfor tilsætter jeg næsten altid lidt surdej til min dej. Surdej gør, at dejen fermenterer, og det er godt nyt for din mave. Det hjælper nemlig med at nedbryde stivelsen, så din mave ikke kommer på så hårdt arbejde.

Surdejen giver også brødet en ekstra syrlighed – hvis du spiser ude en gang i mellem, har du måske bemærket, at mange restauranter bruger netop den typs brød på bordet. Det er uimodståelig lækkert, og det passer godt til mad.

Koldhævet focaccia i bradepande

Brød og boller

Rækker til: 6-8

Forberedelse: 12-15 timer

Tilberedning: Ca. 25 minutter

Du skal bruge:

  • 450 g Valsemøllen Økologisk Tipo 00
  • 2 dl Valsemøllen Økologiske Havregryn, finvalsede
  • 5 dl vand
  • 50 g aktiv surdej (kan erstattes med 1/2 dl vand)
  • 5 g gær + en tsk vand
  • 2 tsk fint salt

Til pynt og ekstra smag:

  • 1/2 dl olivenolie
  • 1 stor kvist frisk rosmarin
  • 2 håndfulde af dine yndlingsoliven
  • Flagesalt

Sådan gør du:

  1. Bland mel, havregryn og vand, og lad det trække 1/2-1 time (autolyse).

  2. Imens: Skyl rosmarinen, dup den tør og hak den groft. Lun så rosmarinen i olivenolien i en kasserolle i ca. 3 minutter. Den skal ikke syde! Sluk og lad den trække.

  3. Opløs gæren i den lille smule vand, og ælt den ind i dejen sammen med surdej og salt. Dejen er blød, det skal den være.

  4. Fold dejen hver halve time 4-5 gange – det gør du sådan her: Dyp din hånd i vand, tag fat i dejen i den ene side – løft den opad og over til modsatte side. Drej skålen en kvart omgang og gentag 3 gange mere, så du kommer hele skålen rundt. Det er én gang stræk og fold. Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang.

  5. Beklæd en bradepande (ca. 22 x 33 cm) med bagepapir, og smør papiret med lidt af rosmarinolien. Hæld dejen ud i bradepanden, træk den forsigtigt ud til alle hjørner, og dæk den med folie eller en opklippet plasticpose. Lad den hæve på køkkenbordet en time eller to, til du kan se, den er aktiv. Sæt den så i køleskabet 6-15 timer.

  6. Tag bradepanden ud på køkkenbordet et par timer før, du vil bage.

  7. Tænd ovnen på 220 grader (over/undervarme). Når ovnen og dejen er klar – fordel rosmarinolien over hele brødet med fingrene. Prik godt med huller i overfladen, og se boblerne stige op til overfladen! Fordel så dine oliven på toppen, og prik dem lidt ned i dejen med fingrene. Drys med flagesalt, og bag brødet i ovnens nederste tredjedel i ca. 20 minutter. Det skal være let gyldent, men ikke sprødt.

  8. Tag brødet ud, og dæk det med et rent viskestykke. Efter 5-10 minutter – vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af, før du skærer det ud.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Du kan sagtens fryse focaccia ned

Hvis du får en rest, kan du sagtens fryse den. Den holder sig i hvert fald 3 måneder i en dybfryser.

Du kan også gøre som mig: Bage brødet i forvejen, så skal du bare hente det i fryseren, tø det op og varme det på grillen.

Koldhævet focaccia i bradepande - lækkert madbrød

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.