Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød

Koldhævet focaccia i bradepande

Antal 1 brød
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hvile- og hævetid 12 timer
Samlet 12 timer 35 minutter

Ingredienser

  • 450 g hvedemel (proteinindhold mindst 11 %)
  • 2 dl havregryn (finvalsede)
  • 5 dl vand
  • 50 g aktiv surdej (kan erstattes med ½dl vand)
  • 5 g gær
  • 1 tsk vand
  • 2 tsk fint salt (16 g)
Til pynt og ekstra smag:
  • ½ dl olivenolie
  • 1 stor kvist frisk rosmarin
  • 2 håndfulde af dine yndlingsoliven
  • flagesalt

Dine egne noter

Tilberedning

  • Bland mel, havregryn og vand, og lad det trække 1/2-1 time (autolyse).
  • Imens: Skyl rosmarinen, dup den tør og hak den groft. Lun så rosmarinen i olivenolien i en kasserolle i ca. 3 minutter. Den skal ikke syde! Sluk og lad den trække.
  • Opløs gæren i den lille smule vand, og ælt den ind i dejen sammen med surdej og salt. Dejen er blød, det skal den være.
  • Med røremaskine: Rør dejen, til den begynder at slippe skålens kanter. Det kan tage fra 8 til 15 minutter. Hæld så dejen over i en oliesmurt skål eller bøtte, og lad dejen hvile ved stuetemperatur 1 time.
  • Fold så dejen med coil fold. Lad dejen hvile en halv time igen, og gentag. Lad igen dejen hvile en halv time, og gå til punkt 6.
  • Tip: Se min lille video med foldeteknikker her – der er både stræk og fold og coil fold.
  • Uden røremaskine: Fold dejen hver halve time 4-5 gange, se videoen ovenfor. Dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang.
  • Efter sidste fold, lad dejen hvile en halv time.
  • Fælles: Beklæd nu en bradepande (ca. 22 x 33 cm) med bagepapir, og smør papiret med lidt af rosmarinolien. Hæld dejen ud i bradepanden, træk den forsigtigt ud til alle hjørner, og dæk den med folie eller en opklippet plastikpose. Lad den hæve på køkkenbordet en time eller to, til du kan se, den er aktiv. Sæt den så i køleskabet 6-15 timer.
  • Tag bradepanden ud på køkkenbordet et par timer før, du vil bage.
  • Tænd ovnen på 220 grader (over/undervarme). Når ovnen og dejen er klar – fordel rosmarinolien over hele brødet med fingrene. Prik godt med huller i overfladen, og se boblerne stige op til overfladen! Fordel så dine oliven på toppen, og prik dem lidt ned i dejen med fingrene. Drys med flagesalt, og bag brødet i ovnens nederste tredjedel i ca. 20 minutter. Det skal være let gyldent, men ikke hårdt og sprødt.
  • Tag brødet ud, og dæk det med et rent viskestykke. Efter 5-10 minutter – vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af, før du skærer det ud.