Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
()

Aubergine caponata er smagen af Italien på den enkle, virkelig velsmagende måde. Aubergine, peberfrugt, tomat – plus det løse. Tilberedt i én pande med høje kanter – eller en ret flad gryde. Ikke for meget opvask her.

Men er er aubergine caponata en italiensk vegetarret, der kan stå alene? Eller er det verdens bedste tilbehør til din aftensmad? Det afhænger af to ting, hvis du spørger mig.

1. Caponata som italiensk grønsagsret

GemDu får en skøn (og nem) italiensk vegetarret, hvis du tilsætter en dåse cannellini bønner. Cannellini bønner er de små, hvide bønner. Du kan også bruge butterbeans (lima bønner), der er større og blødere. Det handler om at få noget protein i caponataen, og det skal helst være italiensk i stilen, ikke.

2. Caponata som tilbehør

Ja, det kræver jo bare én ting: At du har noget, caponataen kan være tilbehør til. Hvis du får protein i din hovedret, fx fisk, grillmad eller hvad du nu har på programmet, så behøver du ikke putte bønner i din caponata.

Og under alle omstændigheder synes jeg, det er forrygende med et stykke italiensk madbrød til. Fx en god focaccia med oliven – eller den med løg. Du kan selvfølgelig også servere din aubergine caponata som pastasauce.

Aubergine caponata med ekstra kant

Hvis du vil give caponataen en ekstra skarp kant, så prøv to ting:

  • Giv den kapers. 2 spsk, drænet.
  • Giv den oliven. 50 gram. Jeg foretrækker sorte – du tager dem, du bedst kan li’.

Tip! Sprøde kapers

Har du prøvet at riste kapers, så de bliver sprøde? Det tager lidt af den skarpe eddike-smag, og til gengæld får du en sprød, nærmest snackagtig delikatesse. Det kræver lige en ekstra pande … bare en lille en. Sådan gør du:

Dræn væden fra dine kapers, og pres dem let i et par stykker køkkenrulle. Steg dem så ved middel varme i olivenolie på en lille pande, til de begynder at tage farve. Læg dem på et stykke tør køkkenrulle, og lad dem køle af.

Drys dem over caponataen, når du serverer.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Aubergine caponata

Aftensmad

Rækker til: 2 som hovedret, 4 som tilbehør

Du skal bruge:

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 auberginer
  • 1 rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g smagfulde tomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 2 stilke bladselleri
  • 2 spsk tomatpure
  • 2-3 tsk rød balsamico (eller efter smag)
  • En håndfuld frisk basilikum
  • 1 tsk råsukker
  • Havsalt
  • Friskkværnet peber
  • 30 g pinjekerner
  • Evt. 1 dåse cannellini bønner
  • Evt. lidt ekstra olivenolie

Du kan gi' den ekstra kant med:

  • 2 spsk kapers, drænede
  • 50 g oliven (dine yndlings)

Sådan gør du:

  1. Nemmest: Brug en pande med høje kanter, alternativt en flad gryde.

  2. Skær auberginen i grove tern, ca. 2 cm. Steg dem, til de har taget farve og er næsten møre. Start ved høj varme, og skru gradvist ned. Det tager ca. 12 minutter.

  3. Imens: Skær løg i fine både og hak hvidløg. Hæld dem ned til auberginerne. Vend rundt 5-8 minutter.

  4. Skær tomaterne og peberfrugt i store tern. Lad det simre med 5-10 minutter. Snit bladselleri i meget skrå skiver, ca. 1/2 cm tykke, og tilsæt. Smag til med tomatpure, balsamico, salt, peber, en smule sukker og frisk, grofthakket basilikum. Hvis du vil have cannellini bønner, kapers eller oliven i – varm dem med.

  5. Imens: Rist pinjekernerne på en tør pande. Hold øje med dem, så de ikke branker!

  6. Server din caponata med lidt ekstra olivenolie over – og drys med pinjekernerne. Du kan både spise den varm og lun.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Aubergine caponata - italiensk vegetarret

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.