Nemmest: Brug en sauterpande, alternativt en flad gryde.
Skær auberginen i grove tern, ca. 2 cm. Steg dem, til de har taget farve og er næsten møre. Start ved høj varme, og skru gradvist ned.
Imens: Skær løg i fine både og hak hvidløg, og hæld dem ned til auberginerne. Vend rundt, til alt er mørt - auberginerne skal nok have 12-15 minutter.
Skær tomaterne og peberfrugt i store tern. Når auberginerne er møre - lad tomater og peberfrugt simre med 5-10 minutter.
Snit bladselleri i meget skrå skiver, ca. 1/2 cm tykke, og tilsæt. Smag til med tomatpure, balsamico, salt, peber, en smule sukker og frisk, grofthakket basilikum. Hvis du vil have cannellini bønner, kapers, rosiner eller oliven i – varm dem med.
Imens: Rist pinjekernerne på en tør pande. Hold øje med dem, så de ikke branker!
Server din caponata med lidt ekstra olivenolie over – og drys med pinjekernerne. Du kan både spise den varm, lun og kold.