Følg med her:

Få inspiration til en lidt grønnere jul!
Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!
Bagt butternut squash fyldt med svampe, nødder og varme krydderier – skøn vegetarisk julemad – og vegetarisk gæstemad hele vinteren.

Bagt butternut squash med fyld af svampe og nødder er virkelig en julemiddag værdigt. Smuk på julebordet og med smagen af jul – både dejlig umami, varme krydderier, salt og sødt.
Men du kan sagtens servere det på alle mulige andre tidspunkter også. En dejlig gæstemiddag eller bare til at forkæle dig selv og dine nærmeste.
Bagt butternut squash egner sig virkelig godt til gæstemad.Du kan lave dobbelt portion og have det hele klar i god tid. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at snitte og ordne, og du skal måske lave fyldet på to pander. Men det hele kan sagtens være i ovnen på én gang.
Fyldet kan du lave dagen før, og squashene kan fyldes et par timer inden, de skal i ovnen. Så på den måde også en god vegetarisk middag til gæster.
Bagt butternut squash med svampe og nødder er en både smuk og smagfuld vegetarret, som passer rigtig godt på et julebord. En vegetarisk julemiddag, der samler alle de varme krydderier, lidt knas af nødder, sød-syrlige tranebær og masser af umami i hver en mundfuld.
Og selvom den ser festlig og indbydende ud – og smager som noget, man ville servere juleaften – så er det faktisk en ret, du også sagtens kan lave en almindelig efterårs- eller vinteraften, hvor du bare har lyst til noget særligt. Den er overraskende nem at lave og endnu nemmere at imponere med.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det her er en af de retter, der illustrerer rigtig fint, at vegetarisk julemad sagtens kan være både mættende, smuk og fuld af smag. Den fyldte butternut squash fungerer som en lille spiselig pakke – fint pakket ind i det orange græskar og fyldt med linser, svampe, rødbede, valnødder og tranebær. Og en god håndfuld julekrydderier, der løfter det hele.
Duften spreder sig hyggeligt i køkkenet, og når du pynter med granatæblekerner og sprøde salviechips giver du din julemiddag lidt ekstra stråleglans.

Butternut squash kan godt være lidt genstridig at skære i, men så snart du har fået den delt og skrabet fri for kerner, klarer ovnen resten. Hvis du vil spare lidt tid, kan du bage den dagen før og opbevare den på køl. Fyldet kan du også forberede, så du bare skal samle retten og bage den færdig, når det passer dig.
Jeg serverer bagt butternut squash med en frisk salat – f.eks. min luksus grønkålssalat. Det giver et friskt og syrligt modspil til de varme smage og gør måltidet lettere.
De super smagfulde kartoffelstakke er også godt tilbehør. De kan bages i ovnen samtidig med din butternut squash – dog skal du nok justere tiden lidt op, når du tilbereder kartoflerne ved 180 grader frem for de 200 grader, der står i opskriften.
Endelig kan du overveje en tranebærkompot eller tyttebærsyltetøj. Lidt som når man serverer vildt.




Kan jeg bruge brødkrummer i stedet for rasp?
Sagtens. Jeg vil foreslå hvidt brød, og det gør ikke noget, hvis det er lidt groft. Brug gerne daggammelt brød – surdejsbrød er perfekt – og smuldr det godt. Det suger smag og giver fyldet en dejlig konsistens.
Honning og soya – mener du det?
Ja faktisk! Det lyder måske lidt usædvanligt, men balancen mellem det søde og det salte giver dybde og umami. Det hele bindes sammen med hvidvin eller grøntsagsbouillon, som gør farsen saftig og rund i smagen.
Skal der sauce til eller ej?
Fyldet er saftigt, og det hele bliver lækkert karamelliseret i ovnen. Men hvis du vil servere noget ved siden af, kunne det være en champignonsauce eller simpelthen brunet smør, som du giver lidt salvie til sidst.
Kan jeg bruge andre svampe?
Her har jeg brugt brune champignons, men portobello eller østershatte ville også være rigtig fint.
Skal det være valnødder?
Valnødderne giver en god kraftig smag, og de er bløde at tygge. Men du kan også bruge hasselnødder, hvis du foretrækker det. Evt. rist dem i ovnen 10 minutter først, så de får ekstra smag.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)