Få inspiration til en lidt grønnere jul!

Tilmeld dig et nyhedsbrev, og få mine tips til en lidt grønnere, lidt grovere og lidt sødere jul!

Bagt butternut squash med svampe og julesmag

Bagt butternut squash fyldt med svampe, nødder og varme krydderier – skøn vegetarisk julemad – og vegetarisk gæstemad hele vinteren.

Vegetarisk julemad med butternut squash

Bagt butternut squash med fyld af svampe og nødder er virkelig en julemiddag værdigt. Smuk på julebordet og med smagen af jul – både dejlig umami, varme krydderier, salt og sødt.

Men du kan sagtens servere det på alle mulige andre tidspunkter også. En dejlig gæstemiddag eller bare til at forkæle dig selv og dine nærmeste.

– eller bare vegetarisk gæstemad?

Bagt butternut squash egner sig virkelig godt til gæstemad.Du kan lave dobbelt portion og have det hele klar i god tid. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at snitte og ordne, og du skal måske lave fyldet på to pander. Men det hele kan sagtens være i ovnen på én gang.

Fyldet kan du lave dagen før, og squashene kan fyldes et par timer inden, de skal i ovnen. Så på den måde også en god vegetarisk middag til gæster.

Bagt butternut squash – vegetarisk julemad med varme

Bagt butternut squash med svampe og nødder er en både smuk og smagfuld vegetarret, som passer rigtig godt på et julebord. En vegetarisk julemiddag, der samler alle de varme krydderier, lidt knas af nødder, sød-syrlige tranebær og masser af umami i hver en mundfuld.

Og selvom den ser festlig og indbydende ud – og smager som noget, man ville servere juleaften – så er det faktisk en ret, du også sagtens kan lave en almindelig efterårs- eller vinteraften, hvor du bare har lyst til noget særligt. Den er overraskende nem at lave og endnu nemmere at imponere med.

Bagt butternut squash med svampe og julesmag

Bagt butternut squash med svampe og nødder

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Samlet 1 time 30 minutter
Giv de første stjerner!
Fyldt butternut squash er en herlig vegetarisk vinterret, der både er god til jul, til gæster – og til hygge!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 1 butternut squash (mellemstor til stor)
  • 3 spsk olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 200 g brune champignons
  • 50 g valnødder
  • 50 g tørrede tranebær
  • 100 g rødbede
  • 6 salvieblade
  • 150 g grønne linser (spiseklar)
  • 50 g rasp (eller frisk brødkrumme)
  • ½ tsk kanel
  • ¼ tsk stødt allehånde
  • ¼ tsk muskatnød
  • 1 spsk honning
  • 1,5 spsk soya sauce
  • 1 dl hvidvin (eller grøntsagsbouillon)

Til servering:

  • 10 salvieblade
  • 3 spsk olivenolie
  • flagesalt
  • 1 dl granatæblekerner

Sådan gør du: 

  • Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Skær butternut squashen igennem på langs, og skrab kernerne ud med en ske. Gnid skærefladerne godt med olivenolie. Krydr med salt og peber, og læg dem på en bageplade med skærefladen opad. Bag i 50-60 minutter, til de er møre hele vejen igennem og let karamelliserede i overfladen.

Tilbered fyldet:

  • Hak løg og hvidløg fint, evt. i minihakker. Hak champignons, valnødder og tranebær i hånden. Riv rødbeden groft. Skær salvie i tynde strimler.
  • Varm lidt olivenolie op i en stor pande ved middel varme. Steg løg og hvidløg i ca. 5 minutter, til det er blødt. Tilsæt de hakkede svampe, og steg videre i godt 5 minutter, til svampene er møre og det meste væde er fordampet.
  • Rør valnødder, krydderierne, tranebær, honning, rødbede, salvie og linser i. Tilsæt også soya sauce og vin (eller bouillon) og peber. Lad det simre, til væden næsten er væk.
  • Tag panden af varmen og rør rasp i – juster evt. med en smule mere væde, hvis farsen virker for tør. Fyldet skal kunne hænge sammen og ikke være for smuldret. Smag til.

Fyld butternut squash:

  • Tag butternut squash'en ud af ovnen, når den er mør, og skru op til 180 grader. Skrab det meste af kødet ud, så skallen kun er ca. 1-1,5 cm tyk. (Brug græskarkødet som mos en anden dag). Fyld så farsen i butternut squashen – pres det godt sammen, det må gerne være med top på! Dryp med lidt olie og bag i yderligere ca. 20 minutter, til toppen er let sprød.

Tilbhør:

  • Sprøde salviechips: Opvarm olivenolie på en pande, middel varme. Fordel salviebladene på panden, og vend dem rundt, til de er sprøde. Dryp dem af på køkkenrulle, og drys med flagesalt.
  • Pil granatæblekernerne.

Servering:

  • Pynt med salviechips og granatæblekerner. Skær butternut squashen i tykke skiver ved servering.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vegetarisk julemad – smuk på bordet

Det her er en af de retter, der illustrerer rigtig fint, at vegetarisk julemad sagtens kan være både mættende, smuk og fuld af smag. Den fyldte butternut squash fungerer som en lille spiselig pakke – fint pakket ind i det orange græskar og fyldt med linser, svampe, rødbede, valnødder og tranebær. Og en god håndfuld julekrydderier, der løfter det hele.

Duften spreder sig hyggeligt i køkkenet, og når du pynter med granatæblekerner og sprøde salviechips giver du din julemiddag lidt ekstra stråleglans.

Hvad kan du forberede i god tid?

Butternut squash kan godt være lidt genstridig at skære i, men så snart du har fået den delt og skrabet fri for kerner, klarer ovnen resten. Hvis du vil spare lidt tid, kan du bage den dagen før og opbevare den på køl. Fyldet kan du også forberede, så du bare skal samle retten og bage den færdig, når det passer dig.

Tilbehør og servering

Jeg serverer bagt butternut squash med en frisk salat – f.eks. min luksus grønkålssalat. Det giver et friskt og syrligt modspil til de varme smage og gør måltidet lettere.

De super smagfulde kartoffelstakke er også godt tilbehør. De kan bages i ovnen samtidig med din butternut squash – dog skal du nok justere tiden lidt op, når du tilbereder kartoflerne ved 180 grader frem for de 200 grader, der står i opskriften.

Endelig kan du overveje en tranebærkompot eller tyttebærsyltetøj. Lidt som når man serverer vildt.

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas
En grønkålssalat for dig, der lige vil have salaten et niveau op – til jul, til gæster eller til forkælelse. Sød og syrlig, sprød og blød, fuld af farver.
Gå til opskrift
Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas
Kartoffelstakke i muffinforme
Det her er de heldigste kartofler, jeg kender. Fantastisk og luksustilbehør til mange retter, og de behøver ikke engang sovs!
Gå til opskrift
Kartoffelstakke i muffinforme
Tranebærkompot på 15 minutter
Tranebærkompot kan både bruges til kager, tilbehør og flødesauce. Sød, intens og let bitter, perfekt fx til vildt og kalkun.
Gå til opskrift
Tranebærkompot

Har du spørgsmål til bagt butternut squash? Her er svarene (måske):

Kan jeg bruge brødkrummer i stedet for rasp?

Sagtens. Jeg vil foreslå hvidt brød, og det gør ikke noget, hvis det er lidt groft. Brug gerne daggammelt brød – surdejsbrød er perfekt – og smuldr det godt. Det suger smag og giver fyldet en dejlig konsistens.

Honning og soya – mener du det?

Ja faktisk! Det lyder måske lidt usædvanligt, men balancen mellem det søde og det salte giver dybde og umami. Det hele bindes sammen med hvidvin eller grøntsagsbouillon, som gør farsen saftig og rund i smagen.

Skal der sauce til eller ej?

Fyldet er saftigt, og det hele bliver lækkert karamelliseret i ovnen. Men hvis du vil servere noget ved siden af, kunne det være en champignonsauce eller simpelthen brunet smør, som du giver lidt salvie til sidst.

Kan jeg bruge andre svampe?

Her har jeg brugt brune champignons, men portobello eller østershatte ville også være rigtig fint.

Skal det være valnødder?

Valnødderne giver en god kraftig smag, og de er bløde at tygge. Men du kan også bruge hasselnødder, hvis du foretrækker det. Evt. rist dem i ovnen 10 minutter først, så de får ekstra smag.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: