Følg med her:
Selleribøf med ost – god til vegetar burger
En selleribøf er lækker vegetarisk aftensmad – med eller uden burgerbolle. Her får du opskriften med forslag til lækkert tilbehør.
Selleriburger på den gode måde
Når jeg nu skal være helt ærlig, så er jeg faktisk ikke burgertypen. Både på grund af det med kødet, og fordi jeg ikke er den store mayonnaiseentusiast. Og så er købte burgerboller for det meste en virkelig tam affære.
Men i min (nu lukkede Irma) fandt jeg Jalm&B’s brioche burgerbolle, og den er faktisk bagt, som jeg selv ville have gjort det. Med Thises økologiske smør. Med friske æg fra fritløbende høns. Og med en smag og en krumme, der næsten frister den til at ta’ den til morgenmad, bare sådan. Ristet.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til 4 selleribøffer skal du bruge:
- 125 g knoldselleri
- 25 g bredbladet persille
- ½ løg
- 1 fed hvidløg i skiver
- ½ dåse kikærter
- ½ æg (sammenpisket)
- 1 spsk loppefrøskaller (eller mel)
- 50 g fine havregryn
- 40 g cheddar
- 1,5 spsk solsikkekerner
- ½ tsk salt
- friskkværnet peber
- olie til stegning
Avocadospread
- 2 blød moden avocado
- 2 dl græsk yoghurt
- 1 fed hvidløg
- salt
- citronsaft
Burgerboller:
- 4 store brioche burgerboller
Til fyld i øvrigt, fx
- rucola eller andre babysalatblade
- 2 tomater (store)
- syltede rødløg (opskrift)
- 8 skiver cheddarost
Sådan gør du:
Sådan laver du selleribøffen:
- Rens knoldsellerien, og riv den groft.
- Pil persillebladene af stænglerne. Pil løg og hvidløg, og skær i mindre stykker. Dræn kikærter. Kom alle ingredienser til selleribøffen i din foodprocessor og kør, til farsen er jævn. Lad den hvile 10 minutter.
- Form så 4 store, flade burgerbøffer på et skærebræt. Hvis du vil lave burgere – tjek, at de passer i størrelsen til burgerbollerne.
- Steg dem i rigeligt olivenolie ved mellemvarme, 5-6 minutter på hver side.
Sådan laver du avocadospreaden:
- Brug en stavblender eller en minihakker, og kør ingredienserne, til du har en jævn spread. Smag til med salt og citronsaft.
Sådan samler du vegetar burgeren:
- Læg en selleribøf til hver på et stykke bagepapir. Læg 1/2 frisk tomat i siver på hver bøf, og læg 2 skiver cheddar ovenpå. Stik dem ind i ovnen ved 200 grader.
- Samtidig: Varm (de optøede!) burgerboller i ovnen ved 200 grader ca. 3 minutter.
- Flæk bollerne, smør et godt lag avocadospread på nederste halvdel, og fordel friske babysalatblade på. Læg selleribøffen med tomat og cheddar ovenpå. Top op med syltede rødløg, evt. resten af avocadospreaden og overen fra burgerbollen. Haps!
Min selleribøf skulle lige opfindes først …
Nå, men egentlig kom jeg fra at kreere en lækker vegetarisk selleribøf. Jeg er helt klart til den slags, hvor man river sellerien og giver den godt med smag. En vegetarisk burgerbøf, om du vil. Så den fik cheddar, og det kan du også bruge i burgeren, hvis du laver sådan en.
Det særlige ved sådan en stor burgerbøf er, at den skal være til at håndtere på panden. Det dur ikke med sådan en lille rund frikadelle, og det kræver lidt ekstra af konsistensen, hvis den skal være stor og flad.
Det lykkedes, så – tada! – vegetarisk burger med selleribøf og avocadospread, here we go.
Tilbehør til selleribøf – uden bolle
Hvis du ikke har lyst en vegetarisk selleriburger, kan du forme farsen til lidt mindre selleribøffer og servere dem med noget andet tilbehør. Prøv fx
Tip! Lav selleribøfferne i forvejen
Opskriften giver 8 selleribøffer i burgerstørrelse. Hvis du tænker, de skal bruges til morgenburgere efter en lang aften i byen, er det en rigtig god idé at lave dem i forvejen. Frys dem ned, og ta’ dem op, du skal bruge. De er hurtigt varmet i ovnen, når du alligevel skal varme bollerne.