Følg med her:
Vegetar sandwich med aubergine og semidried tomater
En god vegetarisk sandwich – hvad er det?
Faktisk spiser jeg kun sjældent sandwich, fordi jeg synes, det er for meget brød og for tungt. Men når det skal være, skal det være på den virkelig snaskede måde. Og så kommer jeg til at tænke på to gange, jeg har fået en virkelig uimodståeligt lækker sandwich: Første gang var i London for virkelig mange år siden. Det var før caféer rigtig var slået igennem i Danmark (okay, forrige århundrede), hvor jeg stod med mit sædvanlige dilemma: Lækker frokost, ja tak. Kød, nej tak. Og her mødte jeg så en sandwich med emmenthaler, pesto og soltørrede tomater. Ristet godt sprød. Faktisk mit første møde med soltørrede tomater! Tænk, at det var i England, jeg skulle lære det.
(Og jeg tænker, at rigtig mange af mine ferieminder handler om mad. Sorry, sådan fungerer min hjerne åbenbart).
Den næste gang var for nylig, hvor jeg skulle fordrive et par timer i byen omkring frokosttid, det var coronatid, og jeg kunne ikke sidde på en café – men det var solskin, så jeg kunne tage en sandwich med over på Israels Plads. Så tog jeg først et smut forbi min yndlingscafé, hedengangne MET på Ryesgade. De havde lige sådan en vegetarisk sandwich, der får mit mundvand til at flyde: Langtidsbagte tomater, ost i rigelige mængder, rucola (tror jeg). Sprød og fedtet, helt som den skulle være.
Det var inspirationen!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 8 skiver surdejsbrød (eller andet godt brød)
- 2 auberginer
- ½ dl olivenolie (til auberginerne)
- 50 g smør (til brødet, alternativt olivenolie)
- 8 spsk semidried tomater (evt. hjemmelavede)
- 100 g revet ost (fx cheddar, emmenthaler, vesterhavsost eller gouda)
- 1 bundt basilikum
Til servering:
- Ekstra frisk basilikum
- Evt. flagesalt
Sådan gør du:
- Start med auberginerne. Skær dem i ca. 1,5 cm tykke skiver, pensl med olie og og rist dem, enten på pande, på grill eller i ovnen.
- Smør alle brødskiver med smør, og vend smørret nedad. Læg så aubergine og tomater på halvdelen af dem, og fordel revet ost og basilikumblade på de andre. Klap dem sammen, og steg dem på panden ved middelvarme, til de er sprøde og gyldne. Pres dem lidt ned, evt. med et tungt låg, så de får god kontakt med panden.
- Server med ekstra basilikum og flagesalt.
Mit (lækre) forslag til vegetar sandwich
Okay, det er måske ikke den store videnskab at klappe et par stykker brød sammen om lidt lækkert fyld, men jeg har optimeret så godt, jeg kan:
- Først brødet. Jeg fandt et Artisan brød fra Jalm&B i Irma (det var dengang) – men altså, prøv at finde et surdejsbrød med god krumme og smag.
- Bagte auberginer. Jeg elsker auberginer! Mine er ovnbagte, men hvis det er grillsæson, bliver de ikke ringere af en tur på grillen. En god ide at lave en stor portion, når du alligevel er i gang – så er der til flere sandwiches og andre gode opskrifter med aubergine.
- Langtidsbagte tomater – eller semidried, om du vil. Her laver jeg også en god portion ad gangen, fryser nogle ned og tager dem op efterhånden. Du kan også sagtens bruge købte, evt. soltørrede tomater i olie.
- Ost, ost, ost! Vælg den, du foretrækker (eller har) – fx emmenthaler, cheddar, gouda, vesterhavsost eller maasdammer.
- Frisk basilikum – prikken over i’et 🙂
- Det sprøde får du ved at bruge smør eller olivenolie (på ydersiden) og stege din sandwich på panden. Eller måske i en toaster.
Tømmermændsmad – for vegetarer
Du behøver ikke have tømmermænd for at elske kombinationen af salt, fedtet og snasket. Men der er ingen tvivl om, at det var den sandwich, jeg ville vælge dagen derpå!