Græsk tomatsalat med feta og mynte

Tomatsalat med feta er noget af det bedste tilbehør - når det skal smage af sommer. Prøv den med mynte og min yndlingsdressing.

Tomatsalat er en af de ting, der rigtig kommer på bordet i sæsonen for ordentlige smagfulde tomater. Så laver jeg gerne en græsk tomatsalat – dvs. jeg laver den med feta, løg og mynte i stedet for den mere klassiske italienske variant, capresen, som man laver med med mozarella og basilikum. (Er jeg virkelig den eneste, der synes, at kold mozarella er lidt uinteressant?).

Nå, jeg synes, den salte feta er et genialt match til sommerens smagfulde tomater. Og lige nu, i juni, passer det jo perfekt med sommermad og grillsæson.

Tomatsalat med feta og mynte

Græsk tomatsalat med feta

Forb. tid 10 minutter
Giv de første stjerner!
Hej Grækenland, vi låner lige din tomatsalat. Her får du fuld smag af solskin, salt feta og frisk mynte. En nem og hurtig salat til græsk mad.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til tomatsalaten skal du bruge:

  • 400 g tomater (små solmodne, fx San Marzano)
  • 1 rødløg (lille)
  • 5 stilke frisk mynte (bladene)
  • 50 g feta
  • friske mynteblade til pynt

Olie-eddikedressing

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk rød balsamico
  • ½ citron
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du: 

  • Skær tomaterne i halve (eller mindre, hvis du starter med store tomater). Snit rødløg i fine både. Hak en spsk mynteblade ret fint, og vend det sammen. Gem nogle hele mynteblade til pynt. Smuldr fetaen over.
  • Riv citronskallen fint, og ryst dressingen sammen. Vend den i tomaterne, smuldr fetaosten over, og pynt med mynteblade. Servér!

Muttis tips

Hvis du ofte bruger en olie-eddikedressing i dine salater, vil jeg varmt anbefale, at du laver en stor portion. Så har du lynhurtig dressing klar i køleskabet.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

De bedste tomater til tomatsalat

De allerbedste tomater, jeg kender og kan købe i Danmark, er de økologiske fra Markhaven. Dem kan du købe – i sæsonen – i Coops butikker. Klaus og Jytte har dyrket økologisk i over 30 år, og jeg stødte på dem, fordi vi havde børn i samme klasse. Til sommerfesterne kom de altid med den mest fantastiske tomatsalat, og siden er der ikke rigtig noget, der har kunne matche smagen af deres tomater.

Når tomaterne er bedst, kan jeg i virkeligheden bare spise dem med lidt flagesalt og være lykkelig. Tomaterne har i hvert fald godt af noget salt, og så er vi tilbage ved fetaen. Derfor kalder jeg tomatsalaten græsk.

Mindst lige så vigtigt, hvis du spørger mig er dog … dressingen!

Dressing til tomatsalat

I Grækenland får du for det meste bare eddike og en flaske (god!) olivenolie til salaten. Men jeg elsker salater og spiser en salat – mindst én – hver dag. Derfor er jeg typen, der altid har en olie-eddikedressing stående i køleskabet. En stor flaske, som jeg laver på 5 minutter, og til gengæld sparer den mange gange 5 minutter, når jeg laver salat. For sådan en olie-eddikedressing passer til utrolig mange salater.

Men hvis du laver tomatsalat og ikke lige har en flaske dressing ved hånden, så vil jeg foreslå, at du gør det helt enkelt – med en god eddike, evt. lidt balsamico og ellers olivenolie, lidt salt og peber. Og måske mit særlige lille trick: Fintrevet citronskal. Citronskal går rigtig fint i spænd med mynte og tomater. En lille twist.

Græsk tomatsalat med feta – sådan

Når du laver en tomatsalat med feta, kan du sagtens skrue endnu mere op for det græske. Her får du et par tricks:

  • Tilsæt oliven – græske oliven, selvfølgelig. Kalamata, you know.
  • Læg fetaosten i skiver øverst. Sådan får jeg altid den græske salat i Grækenland.
  • Skift fra mynte til oregano. Drys fx oregano på toppen. Gerne frisk oregano, selvom grækerne altid bruger den tørret. I hvert fald på de mest almindelige tavernaer.
  • Brug salatløg i stedet for rødløg. Salatløg er lidt mildere i smagen

Tilbehør til et græsk sommermåltid

Som tilbehør fungerer tomatsalaten rigtig godt med tzatziki – og hvis du vil gå all in på det græske, kan du supplere med noget fra grillen eller mine græsk(inspirerede) squashfrikadeller. Græske kartofler til. Så er der ikke et øje tørt.

Velbekomme!

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Selv med mindre ændringer er det en lækker salat. Eks. Limesaft i stedet for revet citronskal.

    • Hej Henrik, tusind tak for, du tager dig tid til en kommentar – jeg bliver simpelthen så glad. Og ja, med gode råvarer kan man sagtens lege – og spørger du mig, er det sjældent, lime ikke er en god idé 😉 Jeg har en hel kasse lime stående, så det vil jeg da også prøve. Kh Bodil