Følg med her:
Vegetarisk stifado – græsk gryderet med aubergine
Du kender sikkert stifado fra de græske tavernaer, hvor man bliver inviteret ud i køkkenet for at kigge i gryderne. Det får mig til at tænke, at stifado er lidt som en dansk millionbøf eller bolognese: Hver familie har sin egen version. Så forvent ikke nødvendigvis, den smager præcis som en stifado, du har fået før. Men græske smage, ja!
Hvis du også elsker moussaka, er det lige en gryderet for dig.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Du skal bruge:
- 3 auberginer
- 1 tsk salt (fint)
- 30 g tørrede svampe
- ½ dl kogende vand
- ½ dl olivenolie
- 2 løg (eller rødløg)
- 3 fed hvidløg
- 400 g champignons (gerne brune)
- 1 gulerod
- 1 squash
- 1 flaske tomatpassata (ca. 7 dl)
- 2 spsk soya
- 2 dl rødvin (kraftig)
- 2 stilke rosmarin
- 1 laurbærblad
- 2 tsk oregano (tørret)
- 1 tsk std spidskommen
- ½ tsk std kanel
- ¼ tsk std nelliker
- 1 dåse puy linser (tilberedte. Du kan også bruge belugalinser)
- friskkværnet peber
- 100 g sorte oliven (vent til lige før servering)
Tilbehør og servering
- Sprøde kartoffelbåde i ovn eller et godt madbrød
- Evt. tzatziki
- Bredbladet persille
Sådan gør du:
- Start med auberginerne: Skær dem i tykke skiver, og drys med fint salt på begge sider. Sæt til side.
- Læg 30 g tørrede svampe i en lille skål, og overhæld med 1/2 dl kogende vand. Sæt til side.
- Snit rødløg i tynde både, og hak hvidløg fint. Varm en gryde op ved lav-mellem varme, og steg løg og hvidløg ved lav varme i rigeligt olie, drys med lidt salt.
- Imens: Snit champignons i halve eller kvarte. Skær gulerod og squash i tern.
- Når løgene er møre – tag dem op, og sæt til side. Varm gryden godt op, tilsæt de friske svampe, drys med lidt salt, og steg dem af, til de har smidt væden. Tilsæt så en sjat olie og steg videre, til de har fået gylden stegeskorpe. Skru lidt ned, og tilsæt gulerødder og squash. Lad dem stege med ca. 3 minutter, mens du vender rundt.
- Tilsæt så først rødvin, og lad det simre lidt. Skrab bunden af gryden med en træspatel, så du får løsnet evt. stykker af svampe fra bunden. Tilsæt så de øvrige ingredienser i gryden, undtagen auberginer og oliven: tørrede svampe (inkl. væden), rødløg, hvidløg, tomatpassata, soya, rosmarin, laurbærblad, oregano, spidskommen, kanel, nelliker, linser og friskkværnet peber. Kog det op, og lad det simre, mens du gør auberginerne klar.
- Skyl aubergineskiverne, og pres vandet af. Du kan så enten stege dem på en pande i olivenolie (de suger meget!) – eller grille dem i ovnen på begge sider (her kan du nøjes med at pensle med olie og dermed styre mængden). Når de er møre og har taget farve, skær dem i halve eller kvarte, og tilsæt i gryden.
- Lad gryden simre, til gulerødderne her møre. Tilsæt oliven, og smag til med salt og friskkværnet peber. Servér med et drys bredbladet persille.
Hvad er en vegetarisk stifado?
Normalt er stifado en græsk gryderet – en rigtig simreret, hvor man lader okse- eller lammekød ligge og boble i en rødvinssauce med urter i timevis. Typisk er den krydret med laurbær, spidskommen, kanel og nelliker. Det er også mit udgangspunkt, men jeg har lagt lidt til.
Når jeg nu laver en vegetarisk version, tager det ikke så lang tid. For uden kød behøver retten ikke simre så længe. I stedet for kød har jeg lavet retten med to vegetariske umami-hits: Aubergine og svampe. Plus nogle (gerne ret faste) linser, der giver protein og mæthed.
Og ellers handler det om smag: Rødvin, tomat, godt med urter og krydderier plus mit umami-trick: Soya. Og oliven!
Tilbehør til en græsk gryderet
Du kan spise lige nøjagtig det tilbehør til din aubergine-stifado, som du har lyst til. Når jeg kigger på ‘autentiske’ græske madblogs stikker deres anbefalinger i alle retninger. Men her får et par forslag:
Du kan også overveje:
- Brød – fx grydebrød, focaccia eller ciabatta
- En græsk tomatsalat
- Ris, bulgur, pasta etc.