Følg med her:
Börek – sprøde filoruller med feta
Sigara börek – eller på dansk: filoruller med feta og persille – er en tyrkisk snack, som vi fik første gang på en bådtur på Middelhavet. Ungerne kastede sig over dem, og det forstår jeg godt. Sprøde, fede og salte – lige hvad man trænger til efter en tur i bølgerne. Så de smager af ferie!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til filorullerne skal du bruge:
- 1 pakke fillodej
- 100 g feta
- 100 g mozzarella (eller hytteost – eller nøjs med feta – 200 g i alt)
- ½ tsk chiliflager (valgfrit)
- 1 bundt bredbladet persille
- 5 dl rapsolie (til stegning)
Til yoghurtdippen skal du bruge:
- 2 dl yoghurt naturel (ikke græsk)
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk persille
- et drys salt
- lidt citronsaft
Sådan gør du:
- Smuld og bland ostene, også med den hakkede persille og chiliflager. Eller kør det hele i en minihakker.
- Læg fillodejen ud på bordet, og skær den i 4 kvarte (ét snit på den ene led, et snit på den anden, gerne gennem alle lag på én gang).
- Tag den første bunke, og læg den med den korte ende ind mod dig selv. Læg fyldet i små toppe i den ene ende af hver strimmel.
- Rul en enkelt omgang, til dejen er dækket. Fold så siderne ind.
- Tril filorullen helt sammen. Lim enden fast ved at pensle med lidt vand.
- Fortsæt, til du ikke har mere fyld – jeg fik 24 ruller af portionen.
- Varm olien på en pande (middelvarme), og friter filorullerne, til de er gyldne og sprøde. Lad rullerne dryppe af på fedtsugende papir.
- Tip: Hvis de pludselig begynder at sprutte, er det fordi, der er gået hul på rullen. Skynd dig at tage rullen op.
- Rør dippen sammen, og smag til med salt og citron.
- Server rullerne lune med dip.
Filoruller, der ligner tykke cigarer
I Tyrkiet (og i Libanon, hvor de også laver dem) får man typisk de lækre snacks i cigarfacon, derfor Sigara Börek. På engelsk kalder man dem cheese rolls, og det henviser også fint til den aflange facon.
Jeg har i mange år lavet dem i trekanter, fordi jeg synes, det var lidt nemmere – også når mine små piger hjalp til med at lave dem. Men nu er pigerne jo blevet voksne, så jeg er gået over til de ‘rigtige’ filoruller.
Du kan godt bage filorullerne – bare pensl dem med lidt olie først, og bag dem i 15 minutter ved 200 grader. Men spørger du mig, skal de frituresteges. Filoruller med feta er ikke en slanke-snack, det er bare en lækker snack, og den er allerbedst, når den har fået så riiiigeligt med olie.
En anden type börek
Börek er egentlig bare navnet på alle de retter, der bliver lavet af filodej med fyld, og du finder börek i et hav af variationer og størrelser med forskelligt fyld. Dog ofte en ost involveret. Jeg har mødt den i både Tyrkiet og Grækenland, men retten findes også i andre middelhavslande, i Mellemøsten og på Balkan.
Selv har jeg en anden favorit, min græske boureki, der mere er en ‘rigtig’ middagsret med kartofler og squash. Og faktisk snyder jeg lidt og laver den med butterdej i stedet for mange lag filodej med olie imellem. Well, lidt doven har man vel lov at være 😉
Sigara børek bliver friturestegt
Når du har rullet alle dine sigara börek, skal de steges i olie på en pande. Jeg stegte dem ad to omgange, til de var sprøde og gyldne.
Hvis de begynder at sprutte voldsomt, er det sikkert fordi, dejen er bristet et sted, og fyldet begynder at flyde ud. Bare skynd dig at lægge filorullerne op på fedtsugende papir, hvis det sker.
Börek kan fryses
Filorullerne er så populære i familien, at de også er blevet serveret til en konfirmation – jeg tror, det var Evas – og her lavede jeg dem færdige på forhånd, frøs dem ned og varmede dem i ovnen. Bare 5-7 minutter ved 200 grader, varmluft. Så blev de helt sprøde og gode. Og det var dem, der var allerhurtigst væk fra buffeten.
Hej
Da du tilberedte mange ruller -friturestegte du dem inden du frøs den ned-og tøede de op inden du varmede dem?
Dbh
Birgitte
Hej Birgitte, det var nemlig lige præcis det, jeg gjorde: Friturestegte (endelig ikke for mørke), frøs ned, tøede op – og derefter varmede i ovnen. Det kræver, at man holder godt øje med dem i ovnen, så de ikke bliver for mørke. Og jeg kan desværre ikke huske, hvor varmt jeg satte ovnen, et bud er 175-200 grader … men husk at bruge varmluft, så de bliver sprøde hele vejen rundt 🙂
Pøj pøj og kh Bodil