Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Muhammara spicy bagt peberfrugtdip

Muhammara er en syrisk peberfrugtdip med grillede – eller ovnbagte – peberfrugter og valnødder. Men ikke hvilken som helst peberfrugtdip! Den er spækket med alskens salte, søde, syrlige lidt røgede smage og herligt krydret.

Modsat andre typer peberfrugtsauce og -cremer synes jeg, den har en skøn spicy syrlighed. En virkelig intens dip, som du kan bruge på lige fod med andre krydrede dips.

Peberfrugtdip på den intense måde

Du kan godt sige, at muhammara er i familie med spansk romesco sauce – men alligevel ikke. Faktisk har jeg aldrig været den store fan af romesco, så jeg var også ret skeptisk, da jeg fik serveret muhammara til min søsters fødselsdag. For jeg troede, det var de bagte peberfrugter, jeg ikke var så vild med.

Men! Når de bliver tryllet om til syrisk muhammara (og den var helt autentisk, leveret af ShammFood), så er de helt uimodståelige. Kombinationen af det spicy med lidt sødligt, intenst og syrligt, det slår alt, jeg har prøvet før i den genre.

Muhammara spicy bagt peberfrugtdip

Muhammara til mezze – eller …

Vi fik muhammara som en del af en større mezze, men du kan også bruge den til fx:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Muhammara - spicy peberfrugt dip

Forretter, Snacks og dips

Du skal bruge:

  • 75 g valnødder

  • 3 røde peberfrugter

  • 50 g frisk brødkrumme

  • 1,5 spsk citronsaft

  • 1,5 spsk granatæblesirup

  • 3 spsk tomatkoncentrat (fx fra tube)

  • 1 spsk tahin

  • ½ tsk stødt spidskommen

  • 1/4-1/2 tsk chiliflager (bedst Aleppo peber, fx Pul Biber chiliflager fra Mill & Mortar – her kan du bruge 1/2 tsk)

  • 1 fed hvidløg, presset

  • 2 spsk olivenolie

  • 1/4-1/2 tsk salt

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 140 grader varmluft, og rist valnødderne i ovnen 10 minutter. Tag dem ud og skru op til 200 grader.

  2. Når ovnen er helt varm: Læg peberfrugterne ind på et stykke bagepapir, og bag dem 30-35 minutter. Vend dem et par gange undervejs. Skindet skal blive delvist sort.

  3. Tag peberfrugterne ud, læg dem i en skål, og luk skålen med plastfilm. Lad dem køle lidt af, så du kan håndtere dem. Fjern så skindet med en urtekniv, og kasser det sammen med stok og kerner.

  4. Put peberfrugt, brødkrummer, citronsaft, sirup, tomatkoncentrat, tahin, spidskommen, chiliflager, salt og presset hvidløg i en blender, og kør kort, til du har en grov dip. Hak de ristede valnødder, og tilsæt sammen med olien. Kør til du har den konsistens, du ønsker. Smag til med salt og eventuelt ekstra granatæblesirup, citron eller chiliflager. Smagen skal være ganske intens.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

  • Lidt nørderi om muhammara

  • Ordet muhammara stammerer fra det arabiske ord ahmar, der betyder rød. Og rød, det er den!
  • Det udtales med tryk på anden stavelse. Prøv at sige Muhammed og bare skift de sidste stavelser – så er du sikkert på rette spor.
  • Retten stammer oprindeligt fra Aleppo. Derfor bruger opskriften også aleppo peber. Mill & Mortar skriver om deres: Den røde chili tørres og frøene fjernes før den knuses til de flotte røde flager. Pul Biber hører til de mildere sorter chili med kun 5-10.000 scoville.

Muhammara spicy bagt peberfrugtdip

Hvilke ingredienser skal du bruge i denne muhammara opskrift?

Muhammara er en særdeles smagfuld, intens og spicy dip, og det kan være, du skal bruge en enkelt ting eller to, du måske ikke altid har i dit køkken. Tro mig, det er værd at bruge de rigtige ingredienser, så du får den helt rigtige og helt vidunderlige smag af syrisk muhammara.

  • Valnødder. Jeg foreslår, du rister valnødderne let i ovnen – det fremhæver smagen på bedste vis.
  • Røde peberfrugter. Det er jo hele essensen. Men ikke bare sådan fra køleskabet. De bliver bagt, eller skal jeg sige ristet?, i ovnen først, så de får den helt rigtige bløde konsistens og frem for alt: Smagen, en lille smule sødlig og en lille smule røget af det sorte skind, der branker lidt i ovnen. Det skal det!
  • Frisk brødkrumme. Det virker lidt som rasp – samler konsistensen på den bløde måde.
  • Citronsaft. Syre skal der til. I mange retter foretrækker jeg lime, men i det syriske køkken, og dermed i muhammara, er citron helt rigtig.
  • Granatæblesirup. Ja se, det var her, jeg blev udfordret, da jeg ville lave opskriften. Det er simpelthen et MUST i opskriften, for granatæblesirup er den mest intense sirup, jeg endnu har mødt. Find den hos en etnisk grønthandler (på den hylde, du måske aldrig har besøgt før), eller lav den selv!
  • Tomatkoncentrat. Nu taler vi umami. Det er en vigtig del af hemmeligheden bag muhammara – den er spækket med umami, og det giver tomatkoncentratet et godt tilskud til.
  • Tahin. Igen en klassiker fra mellemøstkøkkenet. Her giver den både smag og konsistens – uden at dominere.
  • Spidskommen. Lidt mere mellemøsten i smagen – man kan vel ikke tale om mellemøstlig mad uden at sige spidskommen? Det tænker jeg i hvert fald, når jeg går ind i en rigtig bazar på de kanter.
  • Chiliflager, allerbedst Aleppo peber. Aleppo peber er kendetegnet ved en fin chilifrugtsmag, nærmest  som rosiner, en mild hede, og en let – kun let – røget smag.
  • Hvidløg. Ja, altså – bare fordi det smager fantastisk.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Muhammara – spicy syrisk peberfrugt dip

  1. Jeg har prøvet denne dip og må sige at den er fuldstændig forrygende! Den rummer mange smage, der supplerer hinanden uden at overdøve.

    Jeg har brugt den både som tilbehør til kød og grøntsager, og som en slags pesto på en omgang squashnudler, jeg havde stegt i olie og salt.

    Dippen passer i øvrigt rigtig godt sammen med grønne ærter der, med sin sødme og fedme, giver modspil til dippens syrlighed og styrke.

    1. Hej Christina,
      tusind tak for din kommentar – med gode forslag. Det er lige den slags kommentarer, der gør hele arbejdet med bloggen værd at lave. Så dejligt, tak. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.