Er du på udkig efter en mættende salat med spidskål og masser af kulør? Så er den her: En måltidssalat med både quinoa og edamamebønner – plus farverigt fyld og en skøn, lidt spicy og cremet dressing.
Mættende salat – til aftensmad eller som måltidssalat
Du kan bruge salaten både som en måltidssalat og som tilbehør til aftensmaden. Den vegetariske salat er baseret på to gode, mættende proteinkilder: Edamamebønner og quinoa. De smager mildt begge to, og det giver jo plads til andre biroller i salaten:
- Avocado, der tilfører sundt plantefedt og mæthed
- Majs, der lige som quinoa er en kornsort og derfor hovedsagelig indeholder kulhydrat – men også næsten lige så meget protein som quinoa
- Krydderurter, der både smager og giver godt med mineraler og vitaminer
- Blåbær, der giver et sødt pift her og der – og godt med C-vitamin
- Tahindressingen med harissa – en lidt hot og krydret dressing, der også kommer med både fedtstoffer og protein.
Synes du alligevel, der skal noget ekstra mættende sammen med salaten, kan du sagtens servere den sammen med fx vegetarfrikadeller eller fx pitabrød og en hummus efter din smag.
Spicy chilidressing – uden creme fraiche
Til sådan en mættende salat fik jeg lyst til en mere cremet og spicy dressing end min sædvanlige olie-eddikedressing. Og jeg er ikke så begejstret for creme fraiche-dressing til salat. Så i stedet tog jeg udgangspunkt i min tahindressing: En cremet og smagfuld dressing, du kan røre sammen på få øjeblikke.
Her har den så fået en twist med harissa – en tunesisk chilipasta, der findes i utallige varianter. Jeg kan godt lide en, der smager af mere end chili, så den både er stærk og krydret. Og den giver salaten lidt krydret kant.
Variér salaten efter årstid, lyst og køleskab
Du kan sagtens improvisere lidt over, hvad du fylder op med i den mættende salat. Bare start med quinoa og edamamebønner – så skal du nok blive mæt.
Prøv fx
- Rucola i stedet for krydderurter
- Mango i stedet for blåbær
- Skær majsene af kolben, og kom dem direkte i salaten
- Brombær, hindbær eller andre bær i stedet for blåbær
- Andre slags kål i stedet for rød spidskål – fx grønkål, rødkål eller hvid spidskål
- Top op med smuldret feta eller pandestegt halloumi