Følg med her:
Grøn kartoffelsalat med olie-eddikedressing
Har du lyst til en frisk, kold kartoffelsalat, der smager af sommer? Så snup en grøn variant med olie-eddikedressing, krydderurter og grønt!

Grøn kartoffelsalat uden mælkeprodukter
Kold kartoffelsalat er noget, jeg først har lært at spise sent i livet. Det var faktisk først, da det gik op for mig, at jeg kunne lave grøn kartoffelsalat, lige som jeg laver alle mulige andre grønne salater, det rigtig blev et hit hos mig. Så her får du en skøn, grøn kartoffelsalat marineret i olie-eddikedressing.
Hvad er kartoffelsalat da for en størrelse?
Min skepsis skyldes nok især, at jeg har set for mange af de der mayo-udgaver fra spand – du ved nok, hvad jeg mener. Og her er min udfordring, at mayonnaise bare aldrig har været noget for mig. Jeg foretrækker så langt en kold kartoffelsalat uden mælkeprodukter.
Og heldigvis kan man lave en grøn kartoffelsalat i alverdens udgaver. Her får du en proppet med nye kartofler og forårets friske grønsager – marineret i en olieeddikedressing med krydderurter. Et par spiselige blomster på toppen. En kold kartoffelsalat med asparges, små tomater, avocado og ærter – med min klassiske olie-eddikedressing, selvfølgelig. Frisk og fransk i det.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 kg kartofler (bedst med nye kartofler)
- løvstikke, persille eller dild (til kogevandet, valgfrit)
- 200 g grønne asparges
- 30 cherrytomater
- ½ bundt frisk basilikum
- 2 avocados
- 2 dl friske pillede ærter
- 1 rødløg (eller 2 forårsløg)
Dressing
- 1 spsk hvidvinseddike
- 3 spsk olie (fx halvt olivenolie, halvt rapsolie)
- ½ tsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
- purløg og gerne purløgsblomster til pynt
Sådan gør du:
- Skrub kartoflerne, og kog dem i en gryde: Hæld 4 cm vand i bunden af gryden, drys med salt. Læg gerne en dusk dild, persille eller lidt løvstikke ned til dem. Læg så tætsluttende låg på, og kog kartoflerne ca. 12 minutter (de koger også i dampen).
- Knæk bunden af dine asparges, skyl dem, og skær dem i mundrette stykker på skrå. Læg dem i en lille skål.
- Stik i kartoflerne for at mærke, hvornår de er præcis done. Sluk, hæld vandet over aspargesene, og lad dem trække et minut, hæld vandet fra. Hæld koldt vand over kartoflerne, og hæld det fra efter et minuts tid.
Mens kartoflerne koger – gå i gang med resten:
- Halver cherrytomaterne, hak basilikum groft, skær avocadoerne i tern eller skiver, pil ærterne, og snit rødløg i tern. Til sidst, skær kartoflerne i mundrette bidder, halve eller kvarte.
- Ryst dressingen sammen.Se tip om dressing lige under opskriften.
- Vend salaten med dressingen. Anret i et fad. Klip purløg over, og server.
Muttis tips
Grøn kartoffelsalat som tilbehør – eller aftensmad
Grøn kartoffelsalat er oplagt som tilbehør til fx røget fisk, grillmad, frokostbordet – eller hvad du og dit køleskab nu er i humør til 🙂
Om sommeren synes jeg også, det er ret skønt at kunne bikse en aftensmad sammen på et kvarter – og her kommer kartoffelsalaten absolut ind handy. Hvis du har kogte kartofler ved hånden, tager det nul-komma-fem. Og du kan også sagtens variere over temaet med det, du har i køleskabet og i haven. Grønne bønner, dild, radiser – you name it.
Hvis du gerne vil have lidt ekstra protein i kartoffelsalaten – især hvis du bruger den som en ret i sig selv – kan du tilføje fx:
- En dåse butter beans, drænede
- 250 g edamamebønner, pillede og optøede fra frost
- 2-300 g varmrøget laks
- Fiskefrikadeller
- En rest kyllingebryst
- Rester fra grillen
- Vegetardeller
- Kogte smilende æg (æg kogt ca. 7 minutter)
Og du kan jo altid snuppe en koldskål til dessert.
Andre gode forårssalater (og salater der smager af sommer)
Nye kartofler. Asparges. Rabarber. Det hele smager af forår, og her får du lige et par andre forslag, der altid hitter, når lyset vinder over mørket fra april og frem …


Derfor elsker jeg olie-eddikedressing
Mange af mine madpræferencer er naturligt nok grundlagt i min barndom, og den var præget af en sund mor. Husholdningslærerinden. Der var altid rå salater til aftensmaden (gulerod og hvidkål fyldte en del, kan jeg oplyse). Til gengæld fik vi aldrig – som i aldrig, i min hukommelse – mayonnaise og den slags. Jo, måske blev der pisket en hjemmelavet mayo til en større familiefrokost. Det var det.
Jeg er opdraget med mere syrlige smag, og derfor er olie-eddikedressingen et fast holdepunkt i min mad-tilværelse. Jeg bryder mig simpelthen ikke om mayo. For fedtet til mig. Men altså, olivenolie skal man ikke gå ned på, og det har videnskaben siden givet mange gode grunde til. En af dem er polyfenoler, som olivenolie er fuld af. Nå, det er en anden snak …

Tilbage på sporet. Faktisk fylder det med mayo åbenbart så meget i mit selvbillede, at det var noget af det første, min mand lærte om mig: Jeg foretrækker pesto for mayonnaise. Heldigvis blev han ikke skræmt væk. I dag tror han nærmest selv, han har opfundet olie-eddikedressingen – og den tro lader jeg ham gerne blive i.

Elsker du nye kartofler, så lige 3 tips:
- Køb nu rigeligt. Så er der både til en varm servering med din aftensmad – og kartoffelsalat senere.
- Kog dem ikke for meget (se kogetid nedenfor – husk dog, at der er forskel på størrelsen, så hvis dine kartofler er ret store, skal du lægge lidt tid til).
- Giv dem selskab af friske krydderurter i gryden, mens de bliver kogt. Så smager sommeren virkelig igennem!
Og har du en rest kolde kartofler fra i går? Så går det hele endnu nemmere. Gå direkte til instruktionens punkt 2.
