Følg med her:
Simpel grøn salat med genial dressing
Herhjemme spiser vi salat til næsten alle måltider. Og når det skal være let og sommerligt, laver jeg denne simple grønne salat.
Jeg laver salaten med en ganske enkelt genial olie-eddikedressing, som i mit køkken er det bedste salattrick: Jeg laver ca. 1/2 liter ad gangen og har dressing til mange skønne salater. Der er link til dressingen lige under opskriften.
Tips: Sådan laver du lækker salat til aftensmad
Kender du det – du ved, hvad I skal spise, men der mangler lige en grøn salat. Men hvad passer til maden, og hvordan kan du lave en lækker salat af enkle ingredienser?
Her får du min lille tjekliste til en simpel og lækker grøn salat, der passer til (næsten) alt:
- Salaten. Vælg salatblade ud fra 3 kriterier: Noget sprødt (her crisp salat), noget smagfuldt (her rucola) og noget med lidt farver (findes ofte i en blanding af spæde salater).
- En god dressing! For pokker, det er jo den, der gør den store forskel. Af samme grund har jeg altid en flaske af min elskede vinaigrette stående i køleskabet. En stor portion. Så er der altid dressing klar til en salat.
- Lidt knas. Her har jeg brugt ristede pinjekerner, men du kan sagtens bruge andre slags kerner og nødder, fx ristede solsikkekerner eller græskarkerner – eller ristede mandler, nødder, cashews eller (helst usaltede!) peanuts.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til den simple salat skal du bruge:
- 75 g crisp salat
- 75 g blandede babysalater
- 15 g pinjekerner (ristede)
Du kan pifte den lidt op med fx
- 25 g parmesanost (fintrevet)
- ½ agurk (i tern)
- 50 g blåbær
Lille portion dressing:
- 1 spsk eddike (fx 2 tsk æblecidereddike og 1 tsk balsamico)
- 3 spsk olie (fx 2 spsk rapsolie og 1 spsk olivenolie)
- ½ tsk dijonsennep
- et dryp flydende honning (kan udelades)
- salt og friskkværnet peber
Dressing til flere gange:
- Min yndlings olie-eddikedressing (opskrift her)
Sådan gør du:
- Læg salatbladene i koldt vand, hvis de ikke er helt friske og sprøde.
- Lav så dressingen – enten ved at ryste den lille portion sammen – eller ved at lave en stor portion vinaigrette.
- Skyl salaterne, og dryp dem af eller slyng dem. Rist pinjekernerne på en tør pande, mens du holder godt øje med dem.
- Skyl, snit og riv de øvrige ingredienser, du vil have i salaten.
- Arranger salaten i en skål eller på et smukt fad. Fordel dressing over, og drys med pinjekernerne.
- Tilføj de øvrige ingredienser – og drys altid med pinjekernerne til sidst.
Muttis tips
Simpel grøn salat – med det lille ekstra
Hvis din salat liiige skal have lidt ekstra smag, tekstur, farve, fylde – så får du nogle (også simple) forslag her:
- Parmesan. Jeg river den ultrafint – så skal der ikke så meget til, og det giver en fantastisk smag i salaten. Du kan naturligvis også bruge smuldret feta, hvis det passer bedre til din mad.
- Agurk. Agurk kan være SÅ kedeligt, og agurk kan være supersprødt og smagfuldt. Mine bedste tips er at vælge økologisk, og gå efter de slanke agurker.
- Blåbær. Ja, eller andre bær, hvis du foretrækker det. Det giver lige lidt sødme, syre og lækkerhed til en grøn salat.
Vil du lave den store portion dressing, er den her:
Flere nemme forslag til en grøn salat
Hvis vi bliver i de tre grundingredienser – salat, vinaigrette og pinjekerner/knas – så kan du også toppe op med andre gode sager i sæson. For eksempel:
- Avocado
- Æbler eller pærer
- Andre oste – fx blå ost eller gedeost sammen med pærer
- Klassiske salatingredienser som tomat, peberfrugt, majs
- Oliven – dem du bedst kan li’
- Løg i en eller anden form – fx rødløg, forårsløg, salatløg eller syltede rødløg
- Asparges, evt. lige dampet et minut først
En grøn salat passer godt til mange retter. Også som forret
En grøn salat passer godt til utrolig mange retter – og til frokost, selvfølgelig. Jeg synes især, den især passer godt til retter, der har en twist af middelhavskøkken.
Selv bruger jeg altid en salat som forret – lidt som franskmændene har ry for. Fordelen er, at man får et mere stabilt blodsukker ved at spise grønsager før protein og fedt (og især før kulhydraterne – spis dem til sidst).
Opgrader salaten til en måltidssalat
En grøn salat kan sagtens lægge en bund for en mere mættende salat, der kan være et måltid i sig selv. Her skal du tænke i mere mættende ingredienser, fx:
- Protein. Fx (krydrede) kikærter, evt. ristede. Røget laks, tun eller en rest kylling. Falafel.
- Mere fylde, fx mukimamebønner (de pillede edamamebønner), kogt quinoa, speltkerner etc.
- Rugbrødscroutoner – så der er noget at tygge på
- Bland kål i salaten – fx grønkål eller spidskål