Simpel grøn salat med genial dressing

Leder du efter en helt enkel grøn salat, som passer til det meste? Så kommer den her. En grøn salat med den bedste vinaigrette. Du får også masser af forslag til variationer og opgraderinger.

Herhjemme spiser vi salat til næsten alle måltider. Og når det skal være let og sommerligt, laver jeg denne simple grønne salat.

Jeg laver salaten med en ganske enkelt genial olie-eddikedressing, som i mit køkken er det bedste salattrick: Jeg laver ca. 1/2 liter ad gangen og har dressing til mange skønne salater. Der er link til dressingen lige under opskriften.

Tips: Sådan laver du lækker salat til aftensmad

Kender du det – du ved, hvad I skal spise, men der mangler lige en grøn salat. Men hvad passer til maden, og hvordan kan du lave en lækker salat af enkle ingredienser?

Her får du min lille tjekliste til en simpel og lækker grøn salat, der passer til (næsten) alt:

  • Salaten. Vælg salatblade ud fra 3 kriterier: Noget sprødt (her crisp salat), noget smagfuldt (her rucola) og noget med lidt farver (findes ofte i en blanding af spæde salater).
  • En god dressing! For pokker, det er jo den, der gør den store forskel. Af samme grund har jeg altid en flaske af min elskede vinaigrette stående i køleskabet. En stor portion. Så er der altid dressing klar til en salat.
  • Lidt knas. Her har jeg brugt ristede pinjekerner, men du kan sagtens bruge andre slags kerner og nødder, fx ristede solsikkekerner eller græskarkerner – eller ristede mandler, nødder, cashews eller (helst usaltede!) peanuts.
Simpel grøn salat med vinaigrette og ekstra parmesan

Simpel grøn salat

Forb. tid 15 minutter
Samlet 15 minutter
Giv de første stjerner!
Her får du den grønne salat, du kan bruge til næsten alt – sprød, enkel og med den bedste olie-eddikedressing, jeg kender. Altid et hit.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Til den simple salat skal du bruge:

  • 75 g crisp salat
  • 75 g blandede babysalater
  • 15 g pinjekerner (ristede)

Du kan pifte den lidt op med fx

  • 25 g parmesanost (fintrevet)
  • ½ agurk (i tern)
  • 50 g blåbær

Lille portion dressing:

  • 1 spsk eddike (fx 2 tsk æblecidereddike og 1 tsk balsamico)
  • 3 spsk olie (fx 2 spsk rapsolie og 1 spsk olivenolie)
  • ½ tsk dijonsennep
  • et dryp flydende honning (kan udelades)
  • salt og friskkværnet peber

Dressing til flere gange:

Sådan gør du: 

  • Læg salatbladene i koldt vand, hvis de ikke er helt friske og sprøde.
  • Lav så dressingen – enten ved at ryste den lille portion sammen – eller ved at lave en stor portion vinaigrette.
  • Skyl salaterne, og dryp dem af eller slyng dem. Rist pinjekernerne på en tør pande, mens du holder godt øje med dem.
  • Skyl, snit og riv de øvrige ingredienser, du vil have i salaten.
    Simpel grøn salat med vinaigrette
  • Arranger salaten i en skål eller på et smukt fad. Fordel dressing over, og drys med pinjekernerne.
    Simpel grøn salat med vinaigrette og pinjekerner
  • Tilføj de øvrige ingredienser – og drys altid med pinjekernerne til sidst.
    Simpel grøn salat med vinaigrette og ekstra parmesan

Muttis tips

Uanset hvor mange ingredienser du bruger – så drys pinjekernerne over som det sidste.
Se tips til (mange) variationer nedenfor.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Simpel grøn salat – med det lille ekstra

Hvis din salat liiige skal have lidt ekstra smag, tekstur, farve, fylde – så får du nogle (også simple) forslag her:

  • Parmesan. Jeg river den ultrafint – så skal der ikke så meget til, og det giver en fantastisk smag i salaten. Du kan naturligvis også bruge smuldret feta, hvis det passer bedre til din mad.
  • Agurk. Agurk kan være SÅ kedeligt, og agurk kan være supersprødt og smagfuldt. Mine bedste tips er at vælge økologisk, og gå efter de slanke agurker.
  • Blåbær. Ja, eller andre bær, hvis du foretrækker det. Det giver lige lidt sødme, syre og lækkerhed til en grøn salat.

Vil du lave den store portion dressing, er den her:

Olie-eddikedressing – verdens bedste
Hvis du elsker salater, er denne dressing det bedste, du kan gøre for dem: Lav en stor portion, og få verdens bedste dressing på dine salater – bare åben køleskabet!
Gå til opskrift
Olie-eddikedressing verdens bedste

Flere nemme forslag til en grøn salat

Hvis vi bliver i de tre grundingredienser – salat, vinaigrette og pinjekerner/knas – så kan du også toppe op med andre gode sager i sæson. For eksempel:

  • Avocado
  • Æbler eller pærer
  • Andre oste – fx blå ost eller gedeost sammen med pærer
  • Klassiske salatingredienser som tomat, peberfrugt, majs
  • Oliven – dem du bedst kan li’
  • Løg i en eller anden form – fx rødløg, forårsløg, salatløg eller syltede rødløg
  • Asparges, evt. lige dampet et minut først
Simpel grøn salat med vinaigrette

En grøn salat passer godt til mange retter. Også som forret

En grøn salat passer godt til utrolig mange retter – og til frokost, selvfølgelig. Jeg synes især, den især passer godt til retter, der har en twist af middelhavskøkken.

Selv bruger jeg altid en salat som forret – lidt som franskmændene har ry for. Fordelen er, at man får et mere stabilt blodsukker ved at spise grønsager før protein og fedt (og især før kulhydraterne – spis dem til sidst).

Opgrader salaten til en måltidssalat

En grøn salat kan sagtens lægge en bund for en mere mættende salat, der kan være et måltid i sig selv. Her skal du tænke i mere mættende ingredienser, fx:

  • Protein. Fx (krydrede) kikærter, evt. ristede. Røget laks, tun eller en rest kylling. Falafel.
  • Mere fylde, fx mukimamebønner (de pillede edamamebønner), kogt quinoa, speltkerner etc.
  • Rugbrødscroutoner – så der er noget at tygge på
  • Bland kål i salaten – fx grønkål eller spidskål
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: